Tájékoztató a dermoid ciszta (cysta pilonidalis, sinus pilonidalis) műtétről
Kulcsszavas kereső

Műtétek / Kezelések

Tájékoztató a dermoid ciszta (cysta pilonidalis, sinus pilonidalis) műtétről

A rendelést és a műtéteket Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő
11:00 - 16:00 óráig
kedd
11:00 - 16:00 óráig
szerda
11:00 - 16:00 óráig
csütörtök
11:00 - 16:00 óráig
péntek
11:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

Miért érdemes a dermoid ciszta műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • Gyors, pontos és hatékony műtét.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Árak

  TAJ kártya nélküli magánklinikai árak
Vizsgálati díj 15.000 Ft
Műtéti díj gyulladt állapotban 80.000-100.000 Ft
Műtéti díj nyugalmi állapotban 140.000-180.000 Ft
Altatás díja 90.000 Ft
Szövettani vizsgálat díja 12.000 Ft
Kontrollvizsgálat díja 5.000 Ft
Kényelmi szolgáltatások díja 50.000 Ft
 • Emelt szintű hotelszolgáltatás (légkondicionált kórterem, plazma TV, telefonhívás biztosítása, alkoholmentes italok korlátlan fogyasztása, WIFI korlátlan adatforgalommal),
 • Személyi ápoló,
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás
 
Összesen: 252.000 - 352.000 Ft

Műtéti előjegyzés

A vizsgálattól számított egy héten belül.

A betegség

Dermoid tömlő

A címben felsorolt nevek ugyanazt a kórképet jelölik, melynek közkeletű magyar neve nem terjedt el. Az elváltozás a farpofák között, a keresztcsont - farok csont felett a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók és a bőrön keresztül törő váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Amíg elfertőződése nem okoz gyulladást, ill. abból kialakuló tályogot, általában fájdalmatlan és csak állandó váladékozásával okoz panaszokat. A betegség majdnem mindig bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért gyulladásos formában, tályogként kerül első alkalommal orvos szeme elé.

Az elváltozás elsősorban 20-30-as éveikben járó, "szőrös típusú" férfiakat, ritkábban fiatal nőket érinti. Kialakulásában a farpofák között, nyomásnak kitett helyen a szőrtüszők fejlődési problémáját feltételezzük. Az ülő életmód, helyi trauma miatt a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, a bőr alatti zsírban a mélyben fejlődnek. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek terméküket a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék és a kitörni képtelen szőrgomolyag a mélyben, bőr alatt csomó formájában meggyűlik.

Dermoid tömlő

A visszamaradt váladék észrevétlenül, apró sipolyok formájában a bőrön keresztül utat talál, ekkor alkalomszerűen minimális savós, gennyes váladék szennyezheti az alsóneműt. A képen a dermoid ciszta nyugalmi állapotban látszik.

Dermoid tömlő

Ha a bőr alatti váladék befertőződik, begyullad, a farpofák között napok alatt rendkívül fájdalmas, feszítő tályog keletkezik. A képen a dermoid ciszta gyulladásos állapotban (tályog) látszik.

Ha a fenti fotókon nem ismeri fel az Ön által eltávolíttatni kívánt elváltozást, kattintson ide további segítségért!

Vizsgálat és konzultáció

A beteg vizsgálata a klinika sebészeti ambulanciáján történik. Először korábbi betegségeiről, műtéteiről kérdezzük, utána a jelenlegi betegségével kapcsolatos panaszairól. Ezután következik a vizsgálat, amit a hason fekvő betegen végzünk. A szabaddá tett terület vizsgálata során megállapítjuk, hogy a betegség nyugalmi vagy gyulladt állapotban van-e. A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Ha gyulladt állapotban lévő dermoid cystával jelentkezik a beteg, sürgős műtétre van szükség, mert a vastag bőrön keresztül a gyulladásos váladék nem képes kitörni, ezért a környező laza fartájéki zsírban továbbterjedve minden nap nagyobb területet pusztít el. Ezért a tályogot altatásban megnyitjuk, a gennygyülemet eltávolítjuk. Mivel a gyulladást kiváltó szőrcsomó a mélyben marad, ezért a tályog kiújulására bármikor számítani lehet. A pilonidalis cysta jóindulatú, banális betegség, mely azonban a fiatal-középkorú érintettek életét erősen megkeseríti. Sebészi kezelése előbb-utóbb szükségessé válik, azonban az optimális mértékű műtét megválasztása nem könnyű feladat. Az operáló sebész felelőssége a nyitott és zárt műtéti megoldások mind szélesebb körű ismerete, hogy a betegre szabott optimális műtéti megoldást tudjon javasolni. Az elváltozás végleges megoldása a dermoid ciszta nyugalmi állapotában - min. 8-12 héttel a gyulladás lezajlása után - a tömlő és összes járatának eltávolítása.

A műtéti érzéstelenítés

A fájdalom és a fájdalomtól való félelem érzése az egyik legrosszabb érzés az ember életében. A Hippokratészi orvosi eskü is így kezdődik: "Csillapítsd a fájdalmat és a szomjúságot!" Az Ars Medica Lézerklinikán alapelv, hogy sem a vizsgálatoknál, sem a műtéti beavatkozásoknál a beteg ne érezzen semmilyen fájdalmat, hiszen a betegek elsősorban ezt várják el egy magánklinikától. Ezért a fájdalmas vizsgálatokat és minden műtétet érzéstelenítésben végzünk. A műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni (fizikai és lelki) érzékenysége, de ezen kívül lényeges szempont a betegség súlyossági foka is, ezért a döntést az érzéstelenítés módjáról minden esetben a beteg és az operáló orvos közösen hozza meg.

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? A válasz egyértelmű: mind a tályog műtéti feltárását - tekintettel a környező szövetek gyulladásos állapotára -, mind a nyugalmi állapotban lévő pilonidális cysta műtétjét kizárólag érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük. A műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos a betegség súlyosságának a foka is.
Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Az egynapos sebészet

A korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően a beteg a műtét során kisebb megterhelésnek van kitéve, és így lehetővé válik az eddig több napos kórházi ápolási idő pár órára történő lerövidítése. Az egynapos műtéti ellátás keretében operált betegek általában már a műtétet követően 6-8 óra múlva, de mindenképpen 24 órán belül, saját lábukon, kísérővel hagyhatják el a klinikát és a gyógyulás további szakaszait saját otthonukban, megszokott környezetükben töltik. Az otthoni ápolás gondos megszervezése, és a klinikával tartott folyamatos telefonkapcsolat garantálja ennek az ellátási formának a biztonságát. Az egynapos sebészetnek törvényileg szabályozott szakmai, szociális és egyéb feltételei vannak, amelyek megbeszélésére a vizsgálatot követő konzultáció során akkor kerül sor, amikor már konkrétan felmerül a műtét elvégzése.

Az egynapos sebészeti ellátás keretében műtét csak akkor végezhető, ha a beteg:

 • általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe rendszerbetegsége van funkcionális kiesés nélkül, amely miatt nem igényli a műtét utáni szoros megfigyelést; és
 • várhatóan a műtét alatti vérvesztesége miatt vérátömlesztést nem igényel, és a műtét utáni fájdalma várhatóan minimális lesz;
 • felnőtt esetében önellátó, gyermek esetében az otthoni gondozása biztosított; és
 • nyilatkozik arról, hogy
  • lakás- és higiénés körülményei megfelelőek,
  • tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény személygépkocsival (mentővel) - átlagos forgalmat figyelembe véve - 30 perc alatt elérhető,
  • tartózkodási helyén telefon biztosított,
  • hazaszállításakor és a tartózkodási helyén a műtétet követő éjszakán részére a felügyelet, valamint szükség esetén a megfelelő egészségügyi ellátáshoz jutás lehetősége biztosított,
  • hozzájárul a műtét egynapos sebészeti ellátás formájában történő elvégzéséhez.

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a labor leleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Ha helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést is.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára!

A műtét

Gyulladásos szakban a lázas állapot nem akadálya a műtét elvégzésének, sőt ellenkezőleg, inkább sürgőssé teszi annak elvégzését. Az animációs filmen látható, hogy a műtét során a bőrt és a tályog falát megnyitjuk, kiürítjük annak gennyes tartalmát, az üreget átöblítjük, majd tampont helyezünk el a sebben.

A műtét időtartama: 5-10 perc.

Nyugalmi szakban végzett műtétnél a sipolyozó bőrfelszínt kimetsszük, a cisztát tokjával és összes járatával együtt eltávolítjuk. A sebgyógyulás rövidítésére a sebüreg szélén levő bőrt a sebalapra levarrjuk.

A műtét időtartama: 40-60 perc.

Rövid tájékoztató az egynapos sebészeti műtétek lebonyolításáról

Bejelentkezés a vizsgálatra

A klinika központi számán (06-1) 266-77-66, vagy Skype-on lehet vizsgálati időpontot megbeszélni hétfőtől péntekig 8:00-20:00 óra között.

A klinika bárhonnan fogadhat beteget beutaló nélkül.

E-mailben nem tudunk bejelentkezést fogadni!

Vizsgálat

 1. Adatfelvétel.
 2. A Kérdőív az orvosi vizsgálat előtt nyomtatvány kitöltése.
 3. Az aktuális betegségére vonatkozó betegtájékoztató elolvasása.
 4. Vizsgálat.
 5. Vizsgálat utáni konzultáció.
 6. A műtéti költségek 50%-nak befizetése.
 7. Műtéti előjegyzés.

Műtéti időpont lemondása - módosítása

Műtét

A műtét napján a megbeszélt időpontban megjelent betegtől

 • elkérjük a hozott vizsgálati leleteket,
 • aláírja a műtéti beleegyező nyilatkozatot (Megbízási szerződés),
 • befizeti a műtéti költségek fennmaradó 50%-át.
 • az aneszteziológus asszisztens a kórterembe kíséri,
 • ha altatásban történik a műtét, az altatóorvos megvizsgálja,
 • műtét,
 • megfigyelési idő,
 • kísérővel távozik.

Érkezés a kontrollvizsgálatra

A kontrollvizsgálat pontos időpontját a zárójelentésben szövegkiemelővel tüntetjük fel.
Kérjük a kontroll időpont betartását!
Kérjük, hogy az ambuláns zárójelentést mindig hozza magával a kontrollvizsgálatra!

Részletes tájékoztató az egynapos sebészeti műtétek lebonyolításáról

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges. A közvetlen műtét utáni fájdalom gyógyszeresen jól kezelhető. A tályog megnyitása után a betegnek először naponta, később két - három naponként kell sebkötözésre a klinikára bejönni, összesen kb. 5-7 alkalommal. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. Ha a műtétet lázas állapot előzi meg, antibiotikum tabletta szedése szükséges. A gyógyulási idő 4-6 hét. Nyugalmi időszakban végzett műtétnél a seb másodlagos sebgyógyulással (ún. sarjadzással) gyógyul, kb. 3-4 hétig. Ez a fajta sebgyógyulás váladékozással jár, a gyógyulás teljes időtartama alatt tisztasági betét viselését javasoljuk. Antibiotikum szedése itt az utólagos fertőződés elkerülése miatt szükséges. A behelyezett varratokat kb. két hét múlva vesszük ki. A teljes gyógyulási idő kb. 4-6 hét, ez alatt fizikai kímélet szükséges. Ez a félig nyitott műtét hosszadalmasabb lefolyású, de jó eséllyel várható a végleges gyógyulás.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények (pl. utóvérzés) felismerését szolgálja a műtét után a klinikán töltött megfigyelési idő, a hazabocsátást követően pedig a folyamatos kapcsolattartás. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Árak

Vizsgálati és konzultációs díj: 15.000 Ft
Dermoid tömlő (gyulladásos) tályog megnyitásának műtéti díja: 80.000 - 100.000 Ft
Dermoid tömlő (gyulladás nélkül) eltávolításának műtéti díja: 140.000 - 180.000 Ft
Altatás díja: 90.000 Ft

A műtét során igénybevett magánklinikai kényelmi szolgáltatások

 • az emelt szintű hotelszolgáltatás (légkondicionált kórterem, plazma TV, telefonhívás biztosítása, alkoholmentes italok korlátlan fogyasztása, WIFI korlátlan adatforgalommal),
 • személyi ápoló,
 • az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás lehetősége

díja: 50.000 Ft (térítésköteles)

Egyéb külön rendelhető szolgáltatások díja: 10.000 - 50.000 Ft (térítésköteles)

Kontroll vizsgálatok díja: 5.000 Ft
Szövettani vizsgálati díj: 12.000 Ft

A műtéti előjegyzés 50% foglaló befizetésével történik.

A műtét díjának pontos összege mindig a betegség súlyosságától függ.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.