Tájékoztató a szürkehályog (cataracta) műtétről
Kulcsszavas kereső

Műtétek / Kezelések

Tájékoztató a szürkehályog (cataracta) műtétről

A rendelést és a műtéteket Dr. Őri Zsolt szemész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
péntek
08:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

Miért érdemes a szürkehályog műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Szemészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • OEP finanszírozott egynapos műtét.
 • Gyors, pontos és hatékony műtét.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Sürgős esetben soron kívüli vizsgálatot és műtéti ellátást biztosítunk!

Bővebben...

A sürgősségi vizsgálat és műtét díja az alapdíj 150%-a!

Néhány esetben a vizsgálat után mielőbbi műtétre van szüksége a betegnek. Az OEP által finanszírozott egynapos műtéteknél – ha a havi keretösszeg az adott hónapra elfogy - várólista alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a finanszírozott műtétre akár több hetet is kell várni. A legközebbi OEP finanszírozott időpontról az adott műtéti tájékoztatóban talál napra kész információt.

Arra is van lehetőség, hogy soron kívül - korábbi időpontban - végezzük el a műtétet, de ezt az OEP finanszírozástól függetlenül, magánklinikai árakon tudjuk elvállalni!

Árak

Az árak egy szem műtétjére vonatkoznak!

  TAJ kártyával TAJ kártya nélkül
Vizsgálat 15.000 Ft 15.000 Ft
Lencse tervezési díj 10.000 Ft 10.000 Ft
Műtét Ingyenes 90.000 Ft
Standard lencse Ingyenes 36.000 Ft / db.
Aszférikus lencse 40.000 Ft / db. 40.000 Ft / db.
Torikus lencse 96.000 Ft / db. 96.000 Ft / db.
Multifokális lencse 186.000 Ft / db. 186.000 Ft / db.
Torikus multifokális lencse 318.000 Ft / db. 318.000 Ft / db.
Kényelmi szolgáltatások díja 50.000 Ft 50.000 Ft
 • Emelt szintű hotelszolgáltatás (légkondicionált kórterem, plazma TV, telefonhívás biztosítása, alkoholmentes italok korlátlan fogyasztása, WIFI korlátlan adatforgalommal),
 • Személyi ápoló,
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás
   

Műtéti előjegyzés

  Érvényes TAJ kártyával intézményi várólista alapján TAJ kártya nélkül
Mai napon történő előjegyzés A vizsgálatot követő 1-2 nap
esetén a legközelebbi műtéti időpont (napi frissítésű adat)  

A betegség

A szürke hályog (cataracta) a szemlencse elszürkülését jelenti. A szemlencse a szem belsejében található, normál esetben teljesen átlátszó, rugalmas, ezért alakját változtatni tudó képlet. Idősebb korban rugalmasságát, átlátszóságát is elveszítheti, elhomályosodik, elszürkül. Ez fájdalommentes, fokozatosan kialakuló folyamat, a korosabb emberek látásromlásának leggyakoribb oka.

A normálisan teljesen tiszta, jó fénytörő képességű szemlencse átlátszatlanná válik (elszürkül, elfeketedik), illetve fénytörése is megváltozik (torzít, vagy akár 10 dioptriát is változhat). A cataracta görög szó, vízesést jelent, arra utal, hogy a betegség előre haladtával a szemlencse egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül a beteg.

Ha teljesen átlátszatlanná válik, vakságot okozhat. Annak ellenére, hogy a betegség gyógyítható, még jelenleg is a szürke hályog a vakság vezető oka a világon.

Az alábbi animációs filmen a szürke hályog kialakulását tekintheti meg:

A szürke hályog kialakulásának jelei:

 • Homályos látás
 • Egyre romló látás
 • Romló látás gyenge fényviszonyok mellett
 • Nehézségek éjszakai vezetéskor
 • Halványabb színlátás
 • Fényérzékenység
 • Gyakori szemüvegcsere

Szürke hályog Szürke hályog
Látvány normál szemlencsével Ugyanaz a látvány szürkehályoggal

Vizsgálat és konzultáció

A műtét előtti vizsgálatot az Ars Medica Lézerklinika kihelyezett rendelőjében (1118 Bp. XI. ker. Köbölkút u. 35. ½ em. 4.) a műtétet végző orvos, Dr. Őri Zsolt végzi. A vizsgálat elvégzése előtt pupillatágító szemcseppet cseppentünk a szembe. A pupillatágítás kb. 2 órás hatású, addig a vizsgált páciens kissé homályosabban lát. A csepp hatása csupán átmeneti, maradandó hatása nincs. A becseppentés után kb. 20 perccel a pupilla kitágul, ekkor megnézzük a látásélességet, meghatározzuk, hogy milyen fénytörési hibával rendelkezik a beteg, valamint szemfenék vizsgálatot is végzünk. Ekkor pontosan megítélhető a szürkehályog mértéke és az egyéb látásélességet befolyásoló elváltozások. A vizsgálat fájdalommentes. Amennyiben szürkehályogműtét indokolt, a következő lépés a beültetendő műlencse dioptria értékének kiszámítása.

Minden beteg számára egyedileg kell bemérni a beültetendő műlencse dioptriáját, ezt a folyamatot műlencse tervezésnek nevezzük.

A kezelés lehetőségei

A látásromlás kezdetben, bizonyos esetekben még szemüveggel korrigálható. Erős fényben napszemüveg viselésével és a közvetlen megvilágítás helyett szórt fény alkalmazásával a látás javítható.

Sok betegnél elegendő a rendszeres ellenőrzés és időről időre új szemüveg felírása, műtétre nincs is szükség.

Mikor azonban a mindennapi tevékenységek végzésében a látáscsökkenés akadályt jelent, s az új szemüveg már nem segít és jelenleg gyógyszeres kezelést nem ismerünk, az egyetlen kezelési lehetőség a műtét.

Napjainkban ez a műtéti eljárás óriási fejlődésen ment keresztül. A legkorszerűbb műtéti ellátás a beteg szemét minimálisan veszélyezteti, nem fájdalmas, nagyon jó látást eredményez. Ez köszönhető a fejlett műtéti technikának (phacoemulsifikatio) és az egyre kiválóbb műlencséknek. A műtét bár a szem belsejében történik, de a különleges technikának (phacoemulsifikatio) köszönhetően minimális veszélyekkel jár. A 3 mm-nél kisebb, speciális eszközökkel készített nyílások (lyukak) önzáró képességgel rendelkeznek, ezért varratokra nincs szükség. Miután ezek a sebek maguktól megnyílni nem képesek, a műtét után különleges kíméletet, ellátást sem igényelnek. Ezért a beteg általában már a műtét utáni napon teljes értékű munkát végezhet.

A műlencse tervezés

A megfelelő dioptriájú és fajtájú műlencse kiválasztása meghatározó a műtét eredményét illetően, mert csak így tudjuk elérni a műtét utáni legjobb látást. A vizsgálatot Dr. Csákány Béla klinikai szakorvos végzi a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szemészeti Klinikáján (1085 Bp. VIII.ker. Mária u. 39. P 52. szoba).

A vizsgálatra közvetlenül a szemészeti vizsgálat után előjegyezzük a beteget. A vizsgálatra kérjük vigye magával a szemészeti vizsgálatkor kapott ambuláns zárójelentést.

A műlencse tervezés során meg kell mérni a szaruhártya törőerejét (ezt egy computeres szemvizsgáló készülékkel végezzük), majd meg kell mérni a szemgolyó hosszát (század mm pontossággal), ezt ultrahangos mérő eszközzel végezzük. A kapott adatokból a számítógép megadja a szükséges dioptria értéket.

Az elvégzett optikai és ultrahangos mérések az elérhető legnagyobb tervezési pontosságot biztosítják és segítenek annak eldöntésében is, hogy szükség van-e valamilyen speciális (például tórikus) műlencse beültetésére.

Néhány szükséges tudnivaló: Amennyiben Ön kontaktlencsét visel, ez befolyásolhatja a tervezés eredményét. Ezért kérjük, hogy lágy lencse esetében a vizsgálat előtt egy nappal, kemény vagy félkemény lencse esetében a vizsgálat előtt három nappal hagyja abba a lencse viselését.

Amennyiben előzőleg már volt szemműtétje, lézeres kezelése, az ezzel kapcsolatos leleteket, vizsgálati eredményeket hozza magával.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mikor tanácsolok műtétet? Én két dolgot szoktam ilyenkor elmondani a betegeimnek. Az egyik, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (a szemlencse elhomályosulása)) a folyamatot nem lehet konzervatív terápiával (pl. szemcseppek, szemüvegek) megállítani vagy visszafordítani. A másik, hogy az elváltozás okozta látásromlást mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezzel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

A műlencse típusa

A vizsgálatot végző orvos eldönti, hogy a betegnek a normál vagy - ha szaruhártya-görbületi egyenetlensége van - a tórikus lencse beültetése szükséges. Mivel különböző minőségű és különböző „tudású” műlencsék közül lehet választani, ezen kívül már kizárólag a beteg elvárásai, igényei és nem utolsó sorban pénztárcája döntik el, hogy milyen műlencse kerül beültetésre.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi ismertetővel.

A különbség a drága és az olcsó műlencsék között az, hogy a műtét után igényel-e bármilyen szemüveget a beteg.

Minden műlencse gyári műbizonylattal, sorozatszámmal, "törzskönyvvel" rendelkezik! Minél "többet tud" egy műlencse, annál drágább is. Az általunk használt műlencsék mindegyike különleges termék. A legegyszerűbb műlencsék is tökéletes látást biztosítanak a műtét után!

1. "Normál"műlencse:
A legegyszerűbb esetben az úgynevezett monofocalis műlencsét ültetjük be. A műtét után közelre ugyan úgy szemüveget kell használni, mint a műtét előtt.

2. Speciális - úgynevezett aszférikus - műlencse:
A látás kissé élesebb, kontrasztosabb lesz. A műlencse a későbbi, fény okozta károsodások elkerülésére, különleges színszűrő pigmentet tartalmaz. A különbség a normál és az aszférikus műlencse között ahhoz hasonlít, mint mikor egy egyszerű kézi videó kamerával filmezünk, illetve profi kamerát használunk. Van, aki látja a különbséget, van, aki nem. A műtét után közelre ugyan úgy szemüveget kell használni, mint a műtét előtt.

3. Tórikus műlencse:
Ez a speciális műlencse is aszférikus, mint az előző lencse, de különleges kialakításának köszönhetően a szaruhártya-görbületi egyenetlenséggel rendelkező betegek számára alkalmas műlencse. A különlegesen (görbülten) kialakított felszín a szemfelszín ellenkező irányú görbületét javítja ki. A beültetés után a korábbi (akár egész életében hordott) cilinderes szemüveg feleslegessé válik, távolra anélkül is tökéletes lesz a látás. Közelre olvasó szemüveg lesz szükséges.

4. Multifocalis műlencse:
Ha a beteg a műtét után se közelre, se távolra nem szeretne szemüveget viselni, ezt a különleges műlencsét kell választania. Ez a műlencse is aszférikus lencse. Működése hasonlít a multifokális szemüvegekére, de el is tér azoktól.Ez a műlencse a 21. század terméke. Létét a csillagászat és a hadiipar fejlődésének köszönheti. Különleges felszíni kiképzésének köszönhetően a műlencse távolra és közelre egyaránt jó látást biztosít. Ezt a tulajdonságát a szemlencse felszínének olyan kiképzésével érik el, mint amit pl. a Hubble űrteleszkópban használt lencséknél alkalmaztak. A végeredmény egy sötétben főleg távolra, világosban, illetve erős megvilágítás mellett közelre is jó látást biztosító műlencse lett.

5. Multifocalis tórikus műlencse:
Az előző műlencse továbbfejlesztett változata. Ez a különleges műlencse képes arra, hogy a szaruhártya szabálytalan görbületét kijavítva, multifokális szemlencseként a korábban cilinderes szemüvegek hordására kényszerített betegeket is megszabadítsa az állandó szemüvegviseléstől, sőt a közeli (olvasó) látást is biztosítja szemüveg nélkül.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A műtéti érzéstelenítés

A szürkehályogműtétnél az érzéstelenítés szemcseppel történik, ez tökéletes érzéktelenséget biztosít a műtét során.

Az egynapos sebészet

A korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően a beteg a műtét során kisebb megterhelésnek van kitéve, így lehetővé válik - bizonyos műtétek esetében - az eddig több napos kórházi ápolási idő pár órára történő lerövidítése. Ezt az ellátási formát nevezzük egynapos ellátásnak, vagy egynapos sebészetnek. Egynapos sebészeti beavatkozáson olyan diagnosztikus és/vagy terápiás sebészi jellegű tevékenységet értünk, amelyet követően a beteg néhány órás szakfelügyeletet igényel, melyet egy ezen célra kialakított fektetőben tölt. A megfigyelési idő áthúzódhat a következő napra is, de az intézményben való tartózkodás nem haladja meg a 24 órát. Az egynapos műtéti ellátás keretében operált betegek általában már a műtétet követően 6-8 óra múlva, de mindenképpen 24 órán belül, saját lábukon, kísérővel hagyhatják el a klinikát és a gyógyulás további szakaszait saját otthonukban, megszokott környezetükben töltik. Az otthoni ápolás gondos megszervezése, és a klinikával tartott folyamatos telefonkapcsolat garantálja ennek az ellátási formának a biztonságát. Az egynapos sebészetnek törvényileg szabályozott szakmai és szociális feltételei vannak.

Az egynapos sebészeti ellátás keretében műtét csak akkor végezhető, ha a beteg:

 • általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe rendszerbetegsége van, amely miatt nem igényli a műtét utáni 24 órát meghaladó megfigyelést;
 • várhatóan a műtét alatti vérvesztesége miatt vérátömlesztést nem igényel, és a műtét utáni fájdalma várhatóan minimális lesz;
 • felnőtt esetében önellátó, gyermek esetében az otthoni gondozása biztosított; és
 • nyilatkozik arról, hogy
  • lakás- és higiénés körülményei megfelelőek,
  • tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény személygépkocsival (mentővel) - átlagos forgalmat figyelembe véve - 30 perc alatt elérhető,
  • tartózkodási helyén telefon biztosított,
  • hazaszállításakor és a tartózkodási helyén a műtétet követő éjszakán részére a felügyelet, valamint szükség esetén a megfelelő egészségügyi ellátáshoz jutás lehetősége biztosított,
  • hozzájárul a műtét egynapos sebészeti ellátás formájában történő elvégzéséhez.

Az egynapos sebészeti ellátás keretében műtét nem végezhető, ha a betegnél fennáll:

 • szív és érrendszeri betegség
 • anyagcsere betegség
 • véralvadási zavar, vérzékenység
 • nem kezelt magas vérnyomás betegség
 • súlyos elhízás (ha testsúly a magassághoz tartozó súlyt 35%-kal meghaladja

Egynapos sebészeti műtétek - tb. finanszírozással

Az egynapos sebészeti műtétek díját - az érvényes TAJ kártyával rendelkező betegek számára - az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) fizeti.

Tájékoztató az egynapos szemészeti műtétek finanszírozásáról

Tájékoztató az egynapos szemészeti műtétek lebonyolításáról

Az egynapos műtétek finanszírozása - OEP finanszírozott ellátás

Az Ars Medica Lézerklinikán az egynapos sebészeti műtétek díját - az érvényes TAJ kártyával rendelkező betegek számára - az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) fizeti. Egyszerre csak az egyik szem műthető, ha mindkét szemet operáljuk, legalább 30 napnak kell eltelnie a két műtét között!

Tekintettel, hogy az OEP havonta meghatározott számú műtéti beavatkozást finanszíroz, a műtéti előjegyzési idő (várólista) szakmánként változhat. Erről részletes felvilágosítást a vizsgálatot követő megbeszélésen az orvostól kaphat. Amennyiben a műtétet korábbi időpontban - soron kívül - kívánja elvégeztetni, azt kizárólag magánklinikai szolgáltatásként tudjuk elvállalni.

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, beutalót. Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. A műtét komolyabb előkészületet nem igényel. Nem kell éhgyomorral érkezni, minden gyógyszert be kell venni, amit korábban is szokott a beteg. Mivel az érzéstelenítés szemcseppel történik, teljesen fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel.

A műtét

A műtéti érzéstelenítés (szemcsepp) után a beteget speciális műtőasztalra fektetjük. Fejét izoláló kendővel takarjuk le, mely szabadon hagyja az operálandó szemet, míg a másikat letakarja. A műtét alatt tilos a betegnek fejét, szemét mozgatni, de végig a műtét alatt lehetősége van beszélni. Ha bármilyen problémája van (például tüsszentenie, köhögnie kell) ezt szóban jelezheti. A műtéti területre nem nyúlhat a műtét alatt! (Pl., ha valakinek viszket az orra, szóljon és az operáló orvos fogja megvakarni.) A műtét során kb. 2 mm-es lyukakon keresztül távolítjuk el az elhomályosult szemlencsét (phacoemulsifikatio), a lencsetokot kitisztítjuk és műtéti lyukakon át ültetjük be a lágy, összehajtható műlencsét. A műtét során varratot nem használunk, a sebek önzáródók.

A műtétet az alábbi animációs filmen tekintheti meg:

A műtét időtartama: kb. 15-25 perc.

Műtét utáni teendők

A műtét után az érzéstelenítés miatt kb. két órán át nem szabad az operált szemhez nyúlni. Könnyezés esetén sem lehet az operált szemet megtörölni, csak az arcot. A műtét után különösebb kíméletre nincs szükség, lehet TV-t nézni, olvasni, sőt emelni, hajolni is.

Szürke hányog Szürke hányog
Műtét előtti látás Műtét utáni látás

Lehetséges szövődmények

A szövődmény olyan váratlan esemény, amely a gyógyulás normális folyamatát megzavarja, a szokványostól eltéríti és orvosi beavatkozás nélkül az állapot rosszabbodását okozza. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények, ezért egy műtét szövődménymentességét egy felelősségteljes orvos sem garantálhatja.

Klinikánkon a nálunk kezelt betegek számára az operáló orvos "non-stop" telefonos elérhetőségét biztosítjuk. Ha a legkisebb jel arra mutat, hogy a gyógyulás nem a normális úton halad, azonnal jelezze az operáló orvos felé, aki megoldja ezt a problémát.

Árak

Érvényes TAJ kártyával rendelkező betegeknek:

Vizsgálati díj: 15.000 Ft (térítésköteles)
Lencse tervezési díj: 10.000 Ft (térítésköteles)
(Erre vonatkozóan nincs finanszírozási szerződésünk az OEP-el)

Érvényes TAJ kártyával rendelkező betegeknek az OEP fizeti

 • a műtét,
 • a helyi (csepp) érzéstelenítés,
 • a kontroll vizsgálat,
 • standard műlencse költségeit.

A műtét során igénybevett magánklinikai kényelmi szolgáltatások

 • az emelt szintű hotelszolgáltatás (légkondicionált kórterem, plazma TV, telefonhívás biztosítása, alkoholmentes italok korlátlan fogyasztása, WIFI korlátlan adatforgalommal),
 • személyi ápoló,
 • az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás lehetősége

díja: 50.000 Ft (térítésköteles).

A díjak egy szem műtétjére vonatkoznak!

A műtéti előjegyzés 50% foglaló befizetésével történik.

Érvényes TAJ kártyával NEM rendelkező betegeknek, magánklinikai árak:

Vizsgálati díj: 15.000 Ft
Lencse tervezési díj: 10.000 Ft
Műtéti díj (munkadíj és egyéb segédanyagok): 90.000 Ft

A műtét során igénybevett magánklinikai kényelmi szolgáltatások

 • az emelt szintű hotelszolgáltatás (légkondicionált kórterem, plazma TV, telefonhívás biztosítása, alkoholmentes italok korlátlan fogyasztása, WIFI korlátlan adatforgalommal),
 • személyi ápoló,
 • az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás lehetősége

díja: 50.000 Ft.

Kontroll vizsgálatok díja: 5.000 Ft

Beültetett műlencse árak

Lencse fajtája Lencse ára
Standard 36.000 Ft / db.
Aszférikus 40.000 Ft / db.
Torikus 96.000 Ft / db.
Multifokális 186.000 Ft / db.
Torikus multifokális 318.000 Ft / db.

A díjak egy szem műtétjére vonatkoznak!

A műtéti előjegyzés 50% foglaló befizetésével történik.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.