Tájékoztató a szürkehályog (cataracta) műtétről
Kulcsszavas kereső

Műtétek / Kezelések

Tájékoztató a szürkehályog (cataracta) műtétről

A rendelést és a műtéteket Dr. Őri Zsolt szemész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
péntek
08:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

Miért érdemes a szürkehályog műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Szemészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • OEP finanszírozott egynapos műtét.
 • Gyors, pontos és hatékony műtét.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Sürgős esetben soron kívüli vizsgálatot és műtéti ellátást biztosítunk!

Bővebben...

A sürgősségi vizsgálat és műtét díja az alapdíj 150%-a!

Néhány esetben a vizsgálat után mielőbbi műtétre van szüksége a betegnek. Az OEP által finanszírozott egynapos műtéteknél – ha a havi keretösszeg az adott hónapra elfogy - várólista alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a finanszírozott műtétre akár több hetet is kell várni. A legközebbi OEP finanszírozott időpontról az adott műtéti tájékoztatóban talál napra kész információt.

Arra is van lehetőség, hogy soron kívül - korábbi időpontban - végezzük el a műtétet, de ezt az OEP finanszírozástól függetlenül, magánklinikai árakon tudjuk elvállalni!

A betegség

A szürke hályog (cataracta) a szemlencse elszürkülését jelenti. A szemlencse a szem belsejében található, normál esetben teljesen átlátszó, rugalmas, ezért alakját változtatni tudó képlet. Idősebb korban rugalmasságát, átlátszóságát is elveszítheti, elhomályosodik, elszürkül. Ez fájdalommentes, fokozatosan kialakuló folyamat, a korosabb emberek látásromlásának leggyakoribb oka.

A normálisan teljesen tiszta, jó fénytörő képességű szemlencse átlátszatlanná válik (elszürkül, elfeketedik), illetve fénytörése is megváltozik (torzít, vagy akár 10 dioptriát is változhat). A cataracta görög szó, vízesést jelent, arra utal, hogy a betegség előre haladtával a szemlencse egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül a beteg.

Ha teljesen átlátszatlanná válik, vakságot okozhat. Annak ellenére, hogy a betegség gyógyítható, még jelenleg is a szürke hályog a vakság vezető oka a világon.

Az alábbi animációs filmen a szürke hályog kialakulását tekintheti meg:

A szürke hályog kialakulásának jelei:

 • Homályos látás
 • Egyre romló látás
 • Romló látás gyenge fényviszonyok mellett
 • Nehézségek éjszakai vezetéskor
 • Halványabb színlátás
 • Fényérzékenység
 • Gyakori szemüvegcsere

Szürke hályog Szürke hályog
Látvány normál szemlencsével Ugyanaz a látvány szürkehályoggal

Vizsgálat és konzultáció

A műtét előtti vizsgálatot az Ars Medica Lézerklinika kihelyezett rendelőjében (1118 Bp. XI. ker. Köbölkút u. 35. ½ em. 4.) a műtétet végző orvos, Dr. Őri Zsolt végzi. A vizsgálat elvégzése előtt pupillatágító szemcseppet cseppentünk a szembe. A pupillatágítás kb. 2 órás hatású, addig a vizsgált páciens kissé homályosabban lát. A csepp hatása csupán átmeneti, maradandó hatása nincs. A becseppentés után kb. 20 perccel a pupilla kitágul, ekkor megnézzük a látásélességet, meghatározzuk, hogy milyen fénytörési hibával rendelkezik a beteg, valamint szemfenék vizsgálatot is végzünk. Ekkor pontosan megítélhető a szürkehályog mértéke és az egyéb látásélességet befolyásoló elváltozások. A vizsgálat fájdalommentes. Amennyiben szürkehályogműtét indokolt, a következő lépés a beültetendő műlencse dioptria értékének kiszámítása.

Minden beteg számára egyedileg kell bemérni a beültetendő műlencse dioptriáját, ezt a folyamatot műlencse tervezésnek nevezzük.

A kezelés lehetőségei

A látásromlás kezdetben, bizonyos esetekben még szemüveggel korrigálható. Erős fényben napszemüveg viselésével és a közvetlen megvilágítás helyett szórt fény alkalmazásával a látás javítható.

Sok betegnél elegendő a rendszeres ellenőrzés és időről időre új szemüveg felírása, műtétre nincs is szükség.

Mikor azonban a mindennapi tevékenységek végzésében a látáscsökkenés akadályt jelent, s az új szemüveg már nem segít és jelenleg gyógyszeres kezelést nem ismerünk, az egyetlen kezelési lehetőség a műtét.

Napjainkban ez a műtéti eljárás óriási fejlődésen ment keresztül. A legkorszerűbb műtéti ellátás a beteg szemét minimálisan veszélyezteti, nem fájdalmas, nagyon jó látást eredményez. Ez köszönhető a fejlett műtéti technikának (phacoemulsifikatio) és az egyre kiválóbb műlencséknek. A műtét bár a szem belsejében történik, de a különleges technikának (phacoemulsifikatio) köszönhetően minimális veszélyekkel jár. A 3 mm-nél kisebb, speciális eszközökkel készített nyílások (lyukak) önzáró képességgel rendelkeznek, ezért varratokra nincs szükség. Miután ezek a sebek maguktól megnyílni nem képesek, a műtét után különleges kíméletet, ellátást sem igényelnek. Ezért a beteg általában már a műtét utáni napon teljes értékű munkát végezhet.

A műlencse tervezés

A megfelelő dioptriájú és fajtájú műlencse kiválasztása meghatározó a műtét eredményét illetően, mert csak így tudjuk elérni a műtét utáni legjobb látást. A vizsgálatot Dr. Csákány Béla klinikai szakorvos végzi a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szemészeti Klinikáján (1085 Bp. VIII.ker. Mária u. 39. P 52. szoba).

A vizsgálatra közvetlenül a szemészeti vizsgálat után előjegyezzük a beteget. A vizsgálatra kérjük vigye magával a szemészeti vizsgálatkor kapott ambuláns zárójelentést.

A műlencse tervezés során meg kell mérni a szaruhártya törőerejét (ezt egy computeres szemvizsgáló készülékkel végezzük), majd meg kell mérni a szemgolyó hosszát (század mm pontossággal), ezt ultrahangos mérő eszközzel végezzük. A kapott adatokból a számítógép megadja a szükséges dioptria értéket.

Az elvégzett optikai és ultrahangos mérések az elérhető legnagyobb tervezési pontosságot biztosítják és segítenek annak eldöntésében is, hogy szükség van-e valamilyen speciális (például tórikus) műlencse beültetésére.

Néhány szükséges tudnivaló: Amennyiben Ön kontaktlencsét visel, ez befolyásolhatja a tervezés eredményét. Ezért kérjük, hogy lágy lencse esetében a vizsgálat előtt egy nappal, kemény vagy félkemény lencse esetében a vizsgálat előtt három nappal hagyja abba a lencse viselését.

Amennyiben előzőleg már volt szemműtétje, lézeres kezelése, az ezzel kapcsolatos leleteket, vizsgálati eredményeket hozza magával.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mikor tanácsolok műtétet? Én két dolgot szoktam ilyenkor elmondani a betegeimnek. Az egyik, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (a szemlencse elhomályosulása)) a folyamatot nem lehet konzervatív terápiával (pl. szemcseppek, szemüvegek) megállítani vagy visszafordítani. A másik, hogy az elváltozás okozta látásromlást mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezzel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

A műlencse típusa

A vizsgálatot végző orvos eldönti, hogy a betegnek a normál vagy - ha szaruhártya-görbületi egyenetlensége van - a tórikus lencse beültetése szükséges. Mivel különböző minőségű és különböző „tudású” műlencsék közül lehet választani, ezen kívül már kizárólag a beteg elvárásai, igényei és nem utolsó sorban pénztárcája döntik el, hogy milyen műlencse kerül beültetésre.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi ismertetővel.

A különbség a drága és az olcsó műlencsék között az, hogy a műtét után igényel-e bármilyen szemüveget a beteg.

Minden műlencse gyári műbizonylattal, sorozatszámmal, "törzskönyvvel" rendelkezik! Minél "többet tud" egy műlencse, annál drágább is. Az általunk használt műlencsék mindegyike különleges termék. A legegyszerűbb műlencsék is tökéletes látást biztosítanak a műtét után!

1. "Normál"műlencse:
A legegyszerűbb esetben az úgynevezett monofocalis műlencsét ültetjük be. A műtét után közelre ugyan úgy szemüveget kell használni, mint a műtét előtt.

2. Speciális - úgynevezett aszférikus - műlencse:
A látás kissé élesebb, kontrasztosabb lesz. A műlencse a későbbi, fény okozta károsodások elkerülésére, különleges színszűrő pigmentet tartalmaz. A különbség a normál és az aszférikus műlencse között ahhoz hasonlít, mint mikor egy egyszerű kézi videó kamerával filmezünk, illetve profi kamerát használunk. Van, aki látja a különbséget, van, aki nem. A műtét után közelre ugyan úgy szemüveget kell használni, mint a műtét előtt.

3. Tórikus műlencse:
Ez a speciális műlencse is aszférikus, mint az előző lencse, de különleges kialakításának köszönhetően a szaruhártya-görbületi egyenetlenséggel rendelkező betegek számára alkalmas műlencse. A különlegesen (görbülten) kialakított felszín a szemfelszín ellenkező irányú görbületét javítja ki. A beültetés után a korábbi (akár egész életében hordott) cilinderes szemüveg feleslegessé válik, távolra anélkül is tökéletes lesz a látás. Közelre olvasó szemüveg lesz szükséges.

4. Multifocalis műlencse:
Ha a beteg a műtét után se közelre, se távolra nem szeretne szemüveget viselni, ezt a különleges műlencsét kell választania. Ez a műlencse is aszférikus lencse. Működése hasonlít a multifokális szemüvegekére, de el is tér azoktól.Ez a műlencse a 21. század terméke. Létét a csillagászat és a hadiipar fejlődésének köszönheti. Különleges felszíni kiképzésének köszönhetően a műlencse távolra és közelre egyaránt jó látást biztosít. Ezt a tulajdonságát a szemlencse felszínének olyan kiképzésével érik el, mint amit pl. a Hubble űrteleszkópban használt lencséknél alkalmaztak. A végeredmény egy sötétben főleg távolra, világosban, illetve erős megvilágítás mellett közelre is jó látást biztosító műlencse lett.

5. Multifocalis tórikus műlencse:
Az előző műlencse továbbfejlesztett változata. Ez a különleges műlencse képes arra, hogy a szaruhártya szabálytalan görbületét kijavítva, multifokális szemlencseként a korábban cilinderes szemüvegek hordására kényszerített betegeket is megszabadítsa az állandó szemüvegviseléstől, sőt a közeli (olvasó) látást is biztosítja szemüveg nélkül.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A műtéti érzéstelenítés

A szürkehályogműtétnél az érzéstelenítés szemcseppel történik, ez tökéletes érzéktelenséget biztosít a műtét során.

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, beutalót. Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. A műtét komolyabb előkészületet nem igényel. Nem kell éhgyomorral érkezni, minden gyógyszert be kell venni, amit korábban is szokott a beteg. Mivel az érzéstelenítés szemcseppel történik, teljesen fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel.

A műtét

A műtéti érzéstelenítés (szemcsepp) után a beteget speciális műtőasztalra fektetjük. Fejét izoláló kendővel takarjuk le, mely szabadon hagyja az operálandó szemet, míg a másikat letakarja. A műtét alatt tilos a betegnek fejét, szemét mozgatni, de végig a műtét alatt lehetősége van beszélni. Ha bármilyen problémája van (például tüsszentenie, köhögnie kell) ezt szóban jelezheti. A műtéti területre nem nyúlhat a műtét alatt! (Pl., ha valakinek viszket az orra, szóljon és az operáló orvos fogja megvakarni.) A műtét során kb. 2 mm-es lyukakon keresztül távolítjuk el az elhomályosult szemlencsét (phacoemulsifikatio), a lencsetokot kitisztítjuk és műtéti lyukakon át ültetjük be a lágy, összehajtható műlencsét. A műtét során varratot nem használunk, a sebek önzáródók.

A műtétet az alábbi animációs filmen tekintheti meg:

A műtét időtartama: kb. 15-25 perc.

Műtét utáni teendők

A műtét után az érzéstelenítés miatt kb. két órán át nem szabad az operált szemhez nyúlni. Könnyezés esetén sem lehet az operált szemet megtörölni, csak az arcot. A műtét után különösebb kíméletre nincs szükség, lehet TV-t nézni, olvasni, sőt emelni, hajolni is.

Szürke hányog Szürke hányog
Műtét előtti látás Műtét utáni látás

Lehetséges szövődmények

A szövődmény olyan váratlan esemény, amely a gyógyulás normális folyamatát megzavarja, a szokványostól eltéríti és orvosi beavatkozás nélkül az állapot rosszabbodását okozza. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények, ezért egy műtét szövődménymentességét egy felelősségteljes orvos sem garantálhatja.

Klinikánkon a nálunk kezelt betegek számára az operáló orvos "non-stop" telefonos elérhetőségét biztosítjuk. Ha a legkisebb jel arra mutat, hogy a gyógyulás nem a normális úton halad, azonnal jelezze az operáló orvos felé, aki megoldja ezt a problémát.

Árak

Érvényes TAJ kártyával rendelkező betegeknek:

Vizsgálati díj: 15.000 Ft (térítésköteles)
Lencse tervezési díj: 10.000 Ft (térítésköteles)
(Erre vonatkozóan nincs finanszírozási szerződésünk az OEP-el)

Érvényes TAJ kártyával rendelkező betegeknek az OEP fizeti

 • a műtét,
 • a helyi (csepp) érzéstelenítés,
 • a kontroll vizsgálat,
 • standard műlencse költségeit.

A műtét során igénybevett magánklinikai kényelmi szolgáltatások

 • az emelt szintű hotelszolgáltatás (légkondicionált kórterem, plazma TV, telefonhívás biztosítása, alkoholmentes italok korlátlan fogyasztása, WIFI korlátlan adatforgalommal),
 • személyi ápoló,
 • az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás lehetősége

díja: 50.000 Ft (térítésköteles).

A díjak egy szem műtétjére vonatkoznak!

A műtéti előjegyzés 50% foglaló befizetésével történik.

Érvényes TAJ kártyával NEM rendelkező betegeknek, magánklinikai árak:

Vizsgálati díj: 15.000 Ft
Lencse tervezési díj: 10.000 Ft
Műtéti díj (munkadíj és egyéb segédanyagok): 90.000 Ft

A műtét során igénybevett magánklinikai kényelmi szolgáltatások

 • az emelt szintű hotelszolgáltatás (légkondicionált kórterem, plazma TV, telefonhívás biztosítása, alkoholmentes italok korlátlan fogyasztása, WIFI korlátlan adatforgalommal),
 • személyi ápoló,
 • az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás lehetősége

díja: 50.000 Ft.

Kontroll vizsgálatok díja: 5.000 Ft

Beültetett műlencse árak

Lencse fajtája Lencse ára
Standard 36.000 Ft / db.
Aszférikus 40.000 Ft / db.
Torikus 96.000 Ft / db.
Multifokális 186.000 Ft / db.
Torikus multifokális 318.000 Ft / db.

A díjak egy szem műtétjére vonatkoznak!

A műtéti előjegyzés 50% foglaló befizetésével történik.

Műtéti előjegyzés

Mai napon történő előjegyzés Érvényes TAJ kártyával intézményi várólista alapján TAJ kártya nélkül
esetén a legközelebbi műtéti időpont A vizsgálatot követő 1-2 nap
(napi frissítésű adat)

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.