Kulcsszavas kereső

Műtétek / Kezelések

Tájékoztató a végbélsipoly (fistula ani) kezeléséről, lézeres műtétjéről

A rendelést és a műtéteket Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 12:00 óráig (csak sürgős esetben)
kedd
11:00 - 14:00 óráig
szerda 8:30 - 14:00 óráig
csütörtök 8:00 - 12:00 óráig (csak sürgős esetben)
Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-mutasd
Skype:

Miért érdemes a végbélsipoly műtétet nálunk elvégeztetni?

  • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • OEP finanszírozott egynapos műtét.
  • Gyors, pontos és hatékony lézerműtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Sürgős esetben soron kívüli vizsgálat és műtéti ellátás!

Bővebben...

A bejelentkezés napján rendelési időben, soron kívül tudjuk fogadni a beteget a vizsgálaton.

A sürgősségi vizsgálat díja az alapdíj 150%-a.


Ha a vizsgálatot követően azonnali, sürgősségi műtétet kell végezni, azt csak az OEP finanszírozástól teljesen függetlenül, magánklinikai árakon tudjuk elvállalni.

A sürgősségi műtét díja az alapdíj 150%-a.

Egynapos műtét lebonyolításának menete
Műtéttel kapcsolatos költségek

A betegség

A végbélsipoly egy rendellenes járat, amely a végbélből indul és a végbélnyílás közelében a bőrön keresztül nyílik a külvilág felé. A sipoly külső nyílásából folyamatosan bélnedv ürül és ez a fehérnemű állandó szennyezésével rendkívül kényelmetlenné teszi a beteg életét.

Végbélsipoly

A végbélsipoly kialakulásában a végbéltályognak fontos szerepe van, ugyanis a tályog feltárása a végbélnyílás környékén történik. A genny lebocsátása után a tályog ürege begyógyul, de az esetek kb. 30%-ban megmarad a tályog megnyitásakor ejtett seb és a végbél között egy járat, ezt hívjuk végbélsipolynak.

Végbélsipoly
A rajz jobb oldalán a megnyitott tályog
látszik, a bal oldalán a gyógyulása után
megmaradt sipoly.

A sipoly időnként elzáródik, ekkor ismételten gyulladás alakul ki és újabb tályog jöhet létre.

Vizsgálat és konzultáció

Először korábbi betegségeiről, műtéteiről kérdezzük, utána a jelenlegi betegségével kapcsolatos panaszairól. Ezután a beteget térdelő-könyöklő helyzetben vizsgáljuk, ami azt jelenti, hogy a beteg előre hajolva térdén és könyökén támaszkodik a vizsgálat alatt.

A vizsgálat rövid ideig tart és bár a testhelyzet szokatlan és kényelmetlen, ez a póz biztosítja az orvos számára a legoptimálisabb vizsgálati feltételeket.

A vizsgálati testhelyzet felvételéhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi animációs filmmel:

A vizsgálat során először megkeressük a végbélnyílás környékén a sipoly külső nyílását, majd szondával követjük a járatot, amely a végbélbe vezet. Tekintettel arra, hogy gyulladásmentes környezetben történik a vizsgálat, inkább kellemetlenségre, mint fájdalmasságra számítsunk.

Végbélsipoly

Ezután következik a végbéltükrözéses vizsgálat, amelynek során az aktuális panaszokon túl a végbél teljes alsó szakaszát átvizsgáljuk a daganatos betegségek kizárására, ezért ez a vizsgálat egyben rákszűrő vizsgálat is. A végbéltükrözést egy videokamerával ellátott vizsgálóeszközzel végezzük, így a beteg - amennyiben kívánja - a vizsgálat egész menetét figyelemmel kísérheti egy monitor képernyőjén, miközben az orvos elmagyarázza a látottakat.

A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak megoldási lehetőségeiről. Ekkor esik szó a műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról, egyszóval mindazon az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, műtétet vagy konzervatív kezelést? Én két dolgot szoktam elmondani a betegeimnek. Az egyik, hogy egy kialakult anatómiai elváltozásról lévén szó (a végbél és a végbélnyílás melletti terület csőszerű járattal való összeköttetése) ezt konzervatív terápiával (gyógyszerrel) meggyógyítani nem lehet. Tekintettel, hogy állandó a váladékszivárgás, a sipoly nem tud magától begyógyulni. Sajnos a problémát más módon nem lehet megoldani, csak műtéttel. A másik, hogy az elváltozás okozta panaszokat (állandó váladékozás, időnkénti fájdalom a gyulladás miatt stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.. A teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.
Fájdalommentes végbélvizsgálat

A kezelés lehetőségei

Spontán gyógyulása nem várható, ezért a végbélsipolyok megoldása a járat feltárása, és a seb nyitott kezelése annak begyógyulásáig. Az általunk végzett műtét után a beteg szokványos életvitelében, munkavégzésében nem korlátozott, a gyógyulás végleges.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során a betegek gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? Segítségként azt szoktam mondani, hogy ezzel kapcsolatban is elsősorban az egyéni érzékenység a döntő, aki pl. a vizsgálatot fájdalmasnak érezte, annak jobb, ha az érzéstelenítéssel kombinált altatást választja, mert a helyi érzéstelenítéssel járó tűszúrás, az azt követő feszítő fájdalom jobban meg fogja viselni. Általában azt lehet mondani, hogy a felszínes, bőr alatti sipolyokat meg lehet operálni helyi érzéstelenítésben, de a mélyebbre terjedőknél az érzéstelenítéssel kombinált altatás javasolt. A műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a betegség súlyosságának a foka is. A teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.
Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést is.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára!

A műtét előtt hashajtó használata, beöntés tilos!

A műtét

Klinikánkon végbélsipoly műtétet kombinált technikával – lézerrel és gumicsíkos átfűzéssel - végezzük. Ezzel a megoldással a végbélzáróizom megkímélésével a műtét után késői szövődményként kialakuló széklet visszatartási problémákat előzzük meg.

A lézersebészeti műtéteket operációs lézerekkel végezzük. A lézerfény speciális tulajdonságai miatt nagy energiát képes kis felületen továbbítani, ami a sejtekbe hatolva, azok víztartalmát gőzzé változtatva, mintegy "felrobbantja" a sejtet. A lézersebészetben a nagy pontossággal irányított lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el, miközben annak környezetét megkíméli, ezért gyorsabb a sebgyógyulás. A műtéti területen a 0.5 mm-nél kisebb átmérőjű erek elzáródnak, így a műtét vértelenül végezhető.

Végbélsipoly

Ha a sipoly közvetlenül a bőr alatt - a záróizom és a végbél fala között - helyezkedik el, a járatot egész hosszában CO2 lézerrel feltárjuk és a sipoly falát eltávolítjuk. A sebet nyitva hagyva kb. 3-4 hét alatt begyógyul.

Végbélsipoly

Ha a sipoly járat végbélzáróizmok között helyezkedik el, a sipoly lézeres feltárását csak a végbélnyílásig végezzük el, innentől kezdve a sipolyjáraton gumicsíkot fűzünk át, majd addig nyújtjuk, ameddig jól megfeszül, ekkor megcsomózzuk.

Végbélsipoly

A rajz bal oldalán látható a sipolyba befűzött gumicsík még a megcsomózás előtt. Az így megfeszített gumicsík rugalmasságánál fogva összehúzódik és lassan - napok alatt - átvágja a sipoly megmaradt részének a falát, időt adva a végbélzáróizomnak hogy a környezetéhez kitapadjon.

A záróizom ilyenformán megkímélődik, ezzel kizárjuk annak lehetőségét, hogy a későbbiekben széklet visszatartási problémák alakuljanak ki.

A műtét időtartama: 15-25 perc.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges. A közvetlen műtét utáni fájdalom, valamint a fonalmeghúzások fájdalma gyógyszeresen jól kezelhetők. A műtét után jelentkező fájdalom az első 5-7 napban néha spontán, de elsősorban székeléskor jelentkezik. A fájdalom megszüntetésére három féle fájdalomcsillapító tabletta és két féle kúp együttes, kombinált alkalmazása vált be. A seb gondozása csupán napi két alkalommal, langyos vízzel történő lemosást igényel, kiegészítve a műtéti terület időnkénti jegelésével, valamint kamillás ülőfürdővel. A széklet rendezése a gyógyulási időszak alatt kiemelkedően fontos (rendszeres, puha széklet), ezért betegeinket ellátjuk írásos táplálkozási tanácsokkal. Napi 3x1 evőkanál paraffinolaj fogyasztása javasolt, egyéb hashajtó használata általában szükségtelen. Tartós hőemelkedés, láz, esetleg nagyobb vérzés esetén, vagy ha egyéb - a gyógyulás normális folyamatától eltérő - tünetet észlel, éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. A gumicsík áthúzásos műtétnél kb. az 5-7. napon rendszerint a megcsomózott gumicsík átvágja a sipoly falát és kiesik - ez normális. A sipolyfal ily módon történő fokozatos átvágása után a sipoly kinyílva feltárul, majd az így keletkezett seb másodlagos sebgyógyulással gyógyul. Ez kb. 3-4 hetet vesz igénybe és váladékozással jár. A nyitott sebkezeléssel együtt jár a műtét utáni rendszeres kötéscsere és kamillás ülőfürdő. Az első kontrollvizsgálatra a műtét után egy héttel kerül sor.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények (pl. utóvérzés, gyulladás) felismerését szolgálja a műtét után a klinikán töltött megfigyelési idő, a hazabocsátást követően pedig a folyamatos kapcsolattartás. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. A késői szövődmények közül a végbél záró izomzatának sérülése a leggyakoribb, mely széklet visszatartási problémákat okozhat. Ennek elkerülésére alkalmazzuk a fentebb leírt műtéti technikát, amely a sipoly feltárásának időben elnyújtásával megelőzi a záróizom károsodását.

Részletes információ az egynapos műtétekről

Egynapos műtét fogalma
Egynapos műtét finanszírozása
Egynapos műtét lebonyolításának menete

Árak

Műtéttel kapcsolatos költségek

Műtéti előjegyzés

Mai napon történő előjegyzés Érvényes TAJ kártyával intézményi várólista alapján TAJ kártya nélkül
esetén a legközelebbi műtéti időpont A vizsgálatot követő 1-2 nap
(napi frissítésű adat)

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-mutasd
Skype:

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.