Kulcsszavas kereső

Általános tájékoztató a térfogatnövelő anyagokkal történő ránctalanító kezelésekről

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 15:00 - 18:00 óráig
kedd 17:00 - 19:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
On-line foglalás
A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Pór Ferenc plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 12:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
On-line foglalás

Ránc és ajak feltöltés

A ráncfeltöltés és újabban a bőralatti térfogatpótlás napjainkban a leggyakrabban végzett esztétikai orvosi beavatkozás, legtöbbször az arc megjelenésének javítása céljából. Az előrehaladott kor, a biológiai öregedés, a külső károsító hatások (napozás, szolárium) és az intenzív mimikai mozgás gyorsan kozmetikailag alig befolyásolható redőket, ráncokat okoznak az arcbőrön. A ráncok kialakulásáról és kezelésükről ide kattintva olvashat.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Térfogatnövelő anyagok

Az esztétikai szemléletű orvostudomány rendkívül nagy intenzitással kutatja a szövethiányok pótlására szolgáló mesterséges anyagokat. Ezek segítségével pótolhatók a szervezet regenerációs képességének korlátozottságából adódó szövethiányok, és részben felhasználhatóak az esztétikai hibaként értékelhető kellemetlen redők, ráncok mérséklésére is (ráncfeltöltés).

Jelentőségük sokkal nagyobb, mint a lekicsinylő "ráncfeltöltés" elnevezés, ugyanis ennél sokkal többet jelentenek az ember testi, lelki egészségének visszaállítása érdekében.

Elegánsabb és megtisztelőbb esetünkben a térfogatpótlás elnevezés, melyet több évtizedes kutatómunka eredményeként kifejlesztett folyékony implantátumokkal végzünk. Fejlődésük, kutatásuk ma sem állt le, hiszen nincs ideális térfogatpótló, mivel az ideális anyaggal szemben támasztott követelmények igen magasak: legyen ártalmatlan,szövetbarát,tartós hatású, könnyen beadható,olcsó, ne legyenek kellemetlen utóhatásai.

A térfogatnövelő anyagok két nagy csoportra oszthatók:

1./ Átmeneti eredményt biztosító anyagok, hatásuk fél-egy évig tart, ezután a kezelést ismételni kell. Ebbe a csoportba tartoznak pl. a hialuronsav alapú készítmények. A hialuronsav a kötőszövetben normálisan is megtalálható, nagy molekulájú vízmegkötő anyag, termelődése az idő múlásával csökken. A bőr ezáltal elveszti hidratáltságát, rugalmatlanabbá, petyhüdtté válik. A hialauronsav előállítása biotechnológiai úton megoldott, tehát nem élőlényekből származik, vírusok, szennyezőanyagok átvitelére nincs lehetőség. Különböző töménységű változatai ismertek, beadás helyétől és a mélységtől függ, hogy melyiket szükséges választani. Kémiai kötésekkel stabilizálva lebomlása lassítható. A leggyakrabban használt térfogatpótlók közé tartoznak, allergia nem ismert. Hegesedést nem okoz. Teljes lebomlási ideje 6-12 hónap, a kozmetikai hatást az 50%-os lebomlási szintnél már nem észleljük, ekkor már az ismétlő kezelésről kell gondoskodni. Előnyük, hogy a viszonylag gyors lebomlás miatt az esetlegesen kialakuló szövődmény nem maradandó. Hátrányuk, hogy az eredmény fenntartásához a kezelést - a használt anyagtól függően - időközönként ismételni kell. Ezért ezeket az anyagokat általában a felszínesebb ráncok kezelésére és ajakfeltöltésre használjuk. Részletesen ezekről az anyagokról lentebb olvashat.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás
CRM tájékoztató

2./ Tartós eredményt biztosító anyagok, hatásuk több évig tart. Ebbe a csoportba tartozik pl. polymethyl-methacrylat (Artecoll).

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Az Artecoll a befogadó szervezetet saját kollagén előállítására készteti, vagyis a 30-40 mikron átmérőjű és teljesen sima falú gömböcskéket 2-3 hónap múlva a szervezet kollagén-burokba csomagolja és ezek a "saját készítésű" kollagén-burkok töltik ki a ráncok alatti teret, és ezzel, mintegy kiemelik azokat. Ezeket az anyagokat inkább az arckontúr formálásra, illetve a kisebb mimikai mozgással bíró területeken kialakult árkok feltöltésére javasolt alkalmazni.

Bár nem feltöltő anyag, de itt kell megemlíteni a Botulin toxin injekciós kezelést, ami a botulin toxin izombénító hatásán alapul. Az injekció beadása helyén az arcizmok "lebénulnak", ellazulnak, ezáltal az érintett területen az izmok felett levő bőr kisimul és a ráncok eltűnnek. Azért említjük itt a feltöltő anyagoknál ezt a kezelést, mert számtalan esetben a kétféle típusú kezelés kombinációja adja a legjobb esztétikai eredményt.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A plasztikai sebésszel történő konzultáció során az orvossal együtt döntik el - az elvárások és a lehetőségek függvényében - hogy melyik az a beavatkozás, kezelés, amelytől az elvárásoknak leginkább megfelelő eredmény várható. Térfogatnövelő kezelés esetén ekkor történik meg a megfelelő anyag kiválasztása is. Az orvos feladata: egyrészt részletesen elmondani minden beavatkozás és feltöltő anyag előnyét - hátrányát, ha tetszik "ár - érték arányát", másrészt együtt felállítani egy olyan kezelési tervet, ami a bőr állapotát messzemenően figyelembe véve biztosítja azt az esztétikai elvárást, amit a páciens igényel.Fontos még megbeszélni a pácienssel, hogy sokszor eredményesebb az eljárások kombinációja, mint egyféle kezelés alkalmazása. Ekkor esik szó a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A vizsgálatra sokan konkrét elképzeléssel érkeznek a feltöltő anyagra vonatkozóan, sokan tőlem kérdezik meg, melyik anyagot ajánlom. Az orvos felelőssége természetesen ilyenkor fokozottan megnő, hiszen mindenki szeretné a lehető legkisebb és legolcsóbb beavatkozással a legjobb eredményt a lehető leghosszabb ideig elérni.

Az orvos feladata: egyrészt részletesen elmondani minden anyag előnyét - hátrányát, ha tetszik "ár - érték arányát", másrészt a páciensel együtt felállítani egy olyan kezelési tervet, ami a bőr állapotát messzemenően figyelembe véve biztosítja azt az esztétikai elvárást, amit a páciens igényel. Fontos még megbeszélni a pácienssel, hogy sokszor eredményesebb az eljárások kombinációja, mint egyféle kezelés alkalmazása.

A kezelés

A térfogatnövelő kezeléseket ambulánsan végezzük, a viszonylag rövid ideig tartó kezelésekkel legtöbbször azonnal látványos eredmény érhető el. Leggyakrabban ajakvastagításra,ajakformálásra, az ajkak körüli apró ráncok, homlokráncok, szemöldök közötti ráncok és a besüppedt hegek kiemelésére, arckontúrok kiemelésére alkalmazzuk őket.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás
Ráncfeltöltés Ajakfeltöltés

A kezelés időtartama általában 15-20 perc. A kezelendő területet érzéstelenítése után a folyékony feltöltő anyagot vékony injekciós tűvel adjuk be a kiemelni kívánt ránc alá a bőrbe vagy a bőr alatti kötőszövetbe. A kívánt eredmény legtöbbször nem látható közvetlenül a kezelés után, mivel a szúrás nyomán kialakult duzzanat megtévesztő lehet, főként ajakvastagítás esetén. A duzzanat megszűnése 2-3 napig is eltarthat, a kezeléskor látott méretnövekedés akár 30-40%-kal is csökkenhet.

A bőrbe, vagy bőr alá a kívánt mélységbe injekcióval bejuttatott speciális töltőanyag, a ráncok alatt elhelyezkedve azokat kiemeli, kisimítja, ahogy az alábbi ábrán látszik:

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Az ábrán az is jól látszik, hogy minél mélyebb a ránc, annál több feltöltő anyagot kell alá bejuttatnunk, hogy elérjük a kívánt hatást és eltűnjön a ránc. Ezért a nagyon mély ráncokat gyakran nagyon nehéz sikeresen korrigálni.

Az alábbi animációs filmen az injekciók beadásának technikáját lehet megtekinteni:

Kezelés utáni teendők

A kezelés után duzzanat, bőrpír, enyhe deformáltság fordulhat elő, enyhe fájdalom, esetleg a bőr elszíneződése. Ezek a tünetek gyorsan, általában pár napon belül elmúlnak. Ajakvastagítás után az eredmény csak kb. egy hét után látható és addig kisebb egyenetlenség is előfordulhat az ajkakon. A kezelt területen néhány napig a masszírozás,kozmetikai kezelés,kenőcsök használata tilos! Túlzott mimika, nevetés, sok beszéd, erős rágás kerülendő. A kezelt területet nem javasolt napoztatni, szoláriumnak és nagy hőingadozásnak kitenni, a duzzanat és bőrpír megszűnéséig.

Lehetséges szövődmények

Bármilyen típusú anyagnál előfordulhat allergiás reakció, ami helyi duzzanatot, bőrpírt, érzékenységet okoz. Hasonló tünetekkel jár a bőr saját baktériumai által okozott, az injekció beadása után kialakult gyulladás is. Megfelelő utókezeléssel mindkét szövődmény jól gyógyítható. Előfordulhat, hogy a beadott anyag helyén szövetszaporulat keletkezik, ami tapintható csomó formájában jelentkezik, néha évekkel a kezelés után. Ez ritkán válik láthatóvá, de különösen az ajkakon így is zavaró lehet, súlyos esetben sebészi eltávolítás válhat szükségessé. Herpeszes kórelőzmény esetén megvan a kockázata annak, hogy a tűszúrás helyén megjelenik a típusos herpeszes kiütés, azonban pár nap alatt spontán gyógyul. A lebomló, nem végleges eredményt nyújtó készítmények beadása után előfordulhat, hogy az anyag a vártnál jóval gyorsabban szívódik fel alkati kötőszöveti sajátosságok miatt.

Nem javasolt a kezelés, ha ismert a hatóanyagra való túlérzékenység, valamint bőrbetegségek, (pl. herpesz), súlyos allergiás kórképek, autóimmun betegség és véralvadásgátló készítmények szedése esetén.

Árak

A vizsgálat és konzultáció díja: 22.000 Ft
Részletes árlista a tájékoztatókban!

Ránctalanító és ajakfeltöltő kezelések

Botulin toxinnal végzett arcránctalanítás
CRM-mel végzett ráncfeltöltés
Műtét előtti és utáni fotók
Műtét előtti és utáni fotók

Plasztikai műtétek lebonyolításának menete

Plasztikai műtét lebonyolításának menete

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
On-line foglalás

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.