Tájékoztató a HPV szűrésről, HPV teszt vizsgálatról
Kulcsszavas kereső

Műtétek / Kezelések

Tájékoztató a HPV szűrésről, HPV teszt vizsgálatról

A rendelést és a műtéteket Dr. Kulcsár Ákos szülész, nőgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd
08:00 - 12:00 óráig
péntek
08:00 - 14:00 óráig
Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

Miért érdemes a HPV vizsgálatot nálunk elvégeztetni?

 • Nőgyógyászatunk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • A laboratóriumi vizsgálatot a legkorszerűbb eszközökkel végezzük.
 • Pozitív eredmény esetén a további kezelést / műtétet is elvégezzük.

Árak

Nőgyógyászati alapvizsgálat (emlővizsgálat + belső vizsgálat + kolposcopia + cytologia) 15.000 Ft
Az alapvizsgálat minden vizsgálat és mintavétel előtt kötelező! Az alábbi vizsgálatok, mintavételek, egyéb beavatkozások díjai az alapvizsgálat díján felül értendőek!  
Ultrahang vizsgálat 8.000 Ft
HPV tipizálás 17.000 Ft
HPV + négyféle kórokozó kimutatása (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea) 30.000 Ft
HPV + háromféle kórokozó kimutatása (Gardnerella, Trichomonas, Atopobium) 26.000 Ft
HPV + háromféle kórokozó kimutatása + négyféle kórokozó kimutatása 40.000 Ft
Szövettani vizsgálat 7.000 Ft

Bemutatkozás

Nőgyógyászati részlegünkön járóbeteg és egynapos sebészeti ellátási formában végezzük a vizsgálatokat és a beavatkozásokat. Az ambuláns műtéteket az első vizit után többnyire azonnal, míg az egynapos nőgyógyászati műtéteket a szükséges kiegészítő vizsgálatok elvégzése után, előjegyzés alapján végezzük el.

A HPV (Humán Papilloma Vírus) kimutatása és különböző típusainak elkülönítése a méhnyakrák kialakulásában betöltött fontos szerepe miatt került napjainkban előtérbe. Tekintettel, hogy a HPV fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között oki kapcsolat van, a HPV szűrés és a rákkeltő - kevésbé rákkeltő típusok kimutatása (HPV tipizálás) fontosságának megértéséhez szükségesnek tartom néhány gondolat megemlítését a méhnyakrák kialakulásáról.

A méhnyakrák

A méhnyakrák a két hámfelület - a méh és a méhnyak belső felületét borító hengerhám és a külső méhszájat és a hüvelyt borító laphám - találkozásánál (átmeneti zóna) kialakuló, rosszindulatú daganat.

Az alábbi képen jól látható, a két hámféleség találkozásánál az ún. átmeneti zóna, ahonnan a daganatfejlődés kiindul.

HPV

A méhnyakrák döntő többsége (99%) a laphámból indul ki, és csak az esetek csekély hányadában a hengerhámból. A betegség - amely elsősorban a 35-45 éves korú nőket sújtja - általában észrevétlenül alakul ki, tünetek már csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség előrehaladott állapotában van.

A legújabb szakirodalmi adatok szerint a méhnyakrákos esetek 99,7 százalékában a Humán Papilloma Vírus és a méhnyakrák kapcsolatban áll egymással!

Mi okozza a méhnyakrákot?

Az onkogén (rákos elfajulást okozó) HPV típusok által okozott fertőzések idővel spontán módon, észlelhető tünetek nélkül eltűnnek a szervezetből, esetenként tartóssá válnak és méhnyakrák kialakulását okozhatják. Az onkogén típusok közül Európában a HPV 16-os és 18-as törzsek együttesen a méhnyakrákok 71,5%-ért felelősek. Ha a szervezetben nem mutatható ki a vírus, akkor a méhnyakrák kialakulására gyakorlatilag nincs esély. Fontos tudni azonban, hogy nem mindenkinél alakul ki a daganat, akinél a vírus jelen van, ami nagy szerencse, mert a HPV-vel szinte mindenki megfertőződik élete során: a teljes életidőre vetített kockázat meghaladja a 80%-ot. A nemi szerveken megjelenő (genitális) HPV fertőzés nagyon gyakori mind a nők, mind a férfiak körében.

Tartós HPV fertőzés - a méhnyakrák kialakulásának oka

A spontán nem gyógyuló, tartós HPV fertőzés azokat az egyéneket fenyegeti, akik nem képesek megfelelő immunválasszal reagálni a fertőzésre. A fertőzés tartóssá válása következtében a vírus bejuthat a gazdasejtbe és a sejt rákos átalakulását okozhatja. Az onkogén vírustörzs (főként a 16, 18, 45 és 31-es) következtében kialakuló kóros elváltozások azonban kis százalékban (10-30%) idővel még inkább tartós HPV fertőzéssé alakulnak át és ez a sejtek átalakulását, végül méhnyakrákot okozhat.

HPV

Az alábbi animációs film a HPV vírus szerepét mutatja be a méhnyakrák kialakulásában. A film rendkívül látványosan és érthetően ábrázolja az egész folyamatot.

A méhnyakrák tünetei

Mivel a méhnyakrák kialakulása 10-20 évig is eltarthat, sokáig tünetmentes, és leggyakrabban rákszűrő vizsgálatnál ismerik fel. A daganat kialakulását jelzi a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán. Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festékezett, úgymond "húslészerű" is lehet. Ha a daganat a méhüreget elzárja, akkor erős alhasi fájdalmat okozhat a menstruációs váladék méhüregen belüli felgyűlése el is gennyedhet és szeptikus állapotot okozhat. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés, széklet- és vizeletürítés. Előrehaladott stádiumban a daganat betör a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly (fisztula) kialakulását eredményezi. A fentiek ismeretében a szűrés fontossága érthető, hiszen az idejében felismert kóros elváltozás életet menthet.
A daganatképződést rendszerint korai, csak a hámra lokalizálódó elváltozások előzik meg, amelyek a nőgyógyászati rákszűrés során a citológiai vizsgálattal kimutathatók.

Humán Papillóma Vírus meghatározás (HPV tipizálás)

A nőgyógyászati alapvizsgálat során az orvos speciális eszközzel váladék mintát vesz a méhszáj felszínéről és a méhnyakból. A levált hámsejteket tartalmazó anyagot küldjük HPV tipizálási vizsgálatra.

HPV tipizálás

A vírusfertőzés nőgyógyászati rosszindulatú daganatok (méhnyakrák) kialakulásában hajlamosító tényezőként szerepel. Az emberi szervezetből a Humán Papillóma Vírusnak kb. 70 típusát sikerült kimutatni. Ezek közül nőgyógyászati szempontból a méhnyak fertőzéseiben szerepet játszó 14 típus fontossága emelhető ki. A HPV vírussal az egészségesnek mondott női populáció kb. 2-5%-ban fertőzött, ugyanakkor a méhnyakon citologiai eltérést, ill. kóros hámelváltozást mutató nőknél, valamint a méhnyak rákban szenvedő betegeknél már 90%-ban mutatható ki a HPV valamely típusa, ami a HPV méhnyak rák kialakulásában betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A méhnyak fertőzéseiben szerepet játszó 14 HPV típus közül 9 ún. magas onkogén kockázatú, ami annyit jelent, hogy viszonylag nagy gyakorisággal és valószínűséggel váltják ki a méhnyak rákos megbetegedését. Ezzel szemben az 5 alacsony kockázatú típusnál ilyen következménnyel nem kell számolnunk. Az eddigiekből következik, hogy minden olyan betegnél, ahol a méhnyakon citológiai eltérés, vagy kóros hámelváltozás észlelhető, szükségesnek tartjuk a HPV típus meghatározást, a megfelelő terápia megválasztásának érdekében, ugyanis más a teendő az alacsony, és más a magas rizikójú típusoknál.

Ha a vizsgálat eredménye alacsony kockázatú típust igazol, ez a beteg számára általában alacsony kockázatú állapotot is jelent. Nincs szükség sürgős kezelésre, műtéti beavatkozásra, már csak azért sem, mert gyakran megfigyelhető az elváltozások spontán gyógyulása. Ugyanakkor a betegség alakulását folyamatosan kontrollálni kell. Ezzel szemben a magas kockázatú típusok kimutatása esetén nem várakozhatunk, a tervezett beavatkozást minél hamarabb el kell végezni.

Összefoglalva: A HPV típus-meghatározás egyrészt segítséget nyújt a megfelelő terápia kiválasztásában, másrészt a citológiai és kolposzkópos vizsgálat mellett nagyon fontos kiegészítő diagnosztikus eljárás a méhnyak rák megelőzésében

Árlista

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által NEM finanszírozott, térítésköteles

 • Nőgyógyászati alapvizsgálat (emlővizsgálat + belső vizsgálat + kolposcopia + cytologia): 15.000 Ft
  Az alapvizsgálat minden vizsgálat és mintavétel előtt kötelező!  Az alábbi vizsgálatok, mintavételek, egyéb beavatkozások díjai az alapvizsgálat díján felül értendőek!

 • Ultrahang vizsgálat: 8.000 Ft
 • HPV tipizálás: 17.000 Ft
 • HPV + négyféle kórokozó kimutatása: 30.000 Ft
  (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea)
 • HPV + háromféle kórokozó kimutatása: 26.000 Ft
  (Gardnerella, Trichomonas, Atopobium)
 • HPV + háromféle + négyféle kórokozó kimutatása: 40.000 Ft
  (Gardnerella, Trichomonas, Atopobium, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea)
 • Szövettani vizsgálat: 7.000 Ft

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-77-66
Skype:

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.