Budapest, V. Petőfi Sándor u. 3.
Előjegyzés: + (36 1) 266 mutasd
E-mail: arsmedica@arsmedica.hu
Tájékoztató a lézeres aranyérműtétről
Kulcsszavas kereső

Műtétek / Kezelések

Tájékoztató a lézeres aranyérműtétről

A rendelést és a műtéteket Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 12:00 óráig (csak sürgős esetben)
kedd 11:00 - 14:00 óráig
szerda 8:30 - 14:00 óráig
csütörtök 8:00 - 12:00 óráig (csak sürgős esetben)
Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-mutasd
Skype:

Miért érdemes az aranyér műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • OEP finanszírozott egynapos műtét.
 • Gyors, pontos és hatékony lézerműtét.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Sürgős esetben soron kívüli vizsgálatot és műtéti ellátást biztosítunk!

Bővebben...

A bejelentkezés napján rendelési időben, soron kívül tudjuk fogadni a beteget a vizsgálaton.

A sürgősségi vizsgálat díja az alapdíj 150%-a.


Ha a vizsgálatot követően azonnali, sürgősségi műtétet kell végezni, azt csak az OEP finanszírozástól teljesen függetlenül, magánklinikai árakon tudjuk elvállalni.

A sürgősségi műtét díja az alapdíj 150%-a.

Egynapos műtét lebonyolításának menete
Műtéttel kapcsolatos költségek

A betegség

Az aranyeresség népbetegségnek számít, amely a felnőtt lakosság mintegy 20%-át érinti. Az elváltozás gyakorlatilag végbélvisszeresség. A végbél vénák a végbélnyílástól kb. 3-4 cm-re belülről kezdenek el tágulni, egyrészt a végbél ürege felé, másrészt belülről kifelé. A tágult vénát és a vele együtt kitágult nyálkahártyát hívjuk aranyeres csomónak. Az alábbi animáción az aranyeres csomó kialakulása látható.

Az aranyeres csomók egyrészt belülről kifelé tágulva lassan a végbélnyílás elé kerülnek, másrészt a végbél ürege felé is bedomborodnak. A sebészek a betegség előrehaladottsági állapota szerint I-II-III-IV. fokozatba sorolják az aranyeres elváltozást. A köznyelv belső aranyerességnek nevezi a II.- III. fokú, külső aranyerességnek a IV. fokú aranyerességet.

Belső aranyér
Aranyér
I. fokú
Belső aranyér
Aranyér
II. fokú
Belső aranyér
Aranyér
III. fokú
Külső aranyér
Aranyér
IV. fokú

A három végbélbe domborodó aranyeres csomó állandó mechanikus irritációnak van kitéve, főleg kemény széklet esetén. A nyálkahártya a folyamatos dörzsölődéstől kisebesedik, kezdetben csak viszkető, később égő, csípő érzést okoz. Később egyre gyakrabban jelentkezik fájdalom, vérzés. A panaszok kezdetben csak a székelés után jelentkeznek, később a betegség súlyosbodásával akár órákig is megmaradhatnak. Az aranyeresség talaján különböző szövődményekis kialakulhatnak, pl. végbélrepedés, végbél vénatrombózis, vagy vérzés, amelyek rendkívül fájdalmasak, ill. ijesztőek lehetnek és gyakran a beteg éppen ezek miatt keresi fel orvosát. Az aranyérbetegség késői, elhanyagolt stádiumában előfordul még a végbélnyálkahártya előesése, ami a végbélzáróizom funkciójának akadályozása révén széklettartási zavart, kontrollálatlan bélgáz-távozást, illetve fehérnemű szennyeződést okozhat.

Vizsgálat és konzultáció

Először korábbi betegségeiről, műtéteiről kérdezzük, utána a jelenlegi betegségével kapcsolatos panaszairól. Ezután a beteget térdelő-könyöklő helyzetben megvizsgáljuk, ami azt jelenti, hogy a beteg előre hajolva térdén és könyökén támaszkodik a vizsgálat alatt.

A vizsgálat rövid ideig tart és bár a testhelyzet szokatlan és kényelmetlen, ez a póz biztosítja az orvos számára a legoptimálisabb vizsgálati feltételeket.

A vizsgálati testhelyzet felvételéhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi animációs filmmel:

A vizsgálati helyzet elfoglalása után következik a végbéltükrözés, amelynek során az aktuális panaszokon túl a végbél teljes alsó szakaszát átvizsgáljuk a daganatos betegségek kizárására, ezért ez a vizsgálat egyben rákszűrő vizsgálat is. A végbéltükrözést egy videokamerával ellátott vizsgálóeszközzel végezzük, így a beteg - amennyiben kívánja - a vizsgálat egész menetét figyelemmel kísérheti egy monitor képernyőjén, miközben az orvos elmagyarázza a látottakat.

A rákszűrés után az aranyeres csomók nagyságát, valamint a betegség súlyossági fokát mérjük fel. A vizsgálati leletekben a beteg vizsgálati helyzetét és az aranyeres csomók elhelyezkedési irányát, valamint a betegség súlyosságának fokát szoktuk megadni. Térdelő-könyöklő helyzetben vizsgálva a beteget, általában az ábrán látható A, B, C irányokban helyezkednek el az aranyeres csomók. Az irányokat az óra számlapján lévő számokkal jelöljük: ezért ebben helyzetben vizsgálva a beteget általában 1, 5 és 9 óra irányában elhelyezkedő aranyeres csomókat találunk.

Aranyér

A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, műtétet vagy konzervatív kezelést? Én két dolgot szoktam ilyenkor elmondani a betegeimnek. Az egyik, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (végbélvéna tágulat - végbél visszeresség) a folyamatot nem lehet a konzervatív terápiával (kenőcsök, kúpok használatával) megállítani vagy visszafordítani, csak a panaszokat lehet mérsékelni. A másik, hogy az elváltozás okozta panaszokat (fájdalom, vérzés stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

Fájdalommentes végbélvizsgálat - ÚJ!

A kezelés lehetőségei

Konzervatív terápia

Az I. fokú aranyeresség esetében gyakran alkalmazott a (kenőcsök, kúpok, székletrendezés stb.) ami sajnos csak átmeneti megoldást nyújt. Ezeknek a módszereknek az alkalmazásától csak a panaszok csökkenése várható, végleges gyógyulás nem, mivel a végbélvénák tágulása nem megállítható.

Gumigyűrűs leszorítás (Baron ligatúra)

A II.-III. fokú aranyeres csomóknál alkalmazzák az aranyeres csomók gumigyűrűs leszorítását, ami után kb. két héttel a csomó elhal és lelökődik. Azonban a beavatkozás után pár évvel a betegeknél újra kialakulnak az aranyeres csomók és jelentkeznek az aranyeres panaszok. Mivel ez a módszer nem nyújt végleges megoldást, ezért klinikánkon nem alkalmazzuk. Az alábbi animációs filmen ezt a beavatkozást lehet megtekinteni.

Műtét

A III.-IV. fokú aranyeresség végleges megoldása minden esetben a műtét, melynek során rendszerint mind a három aranyeres csomó eltávolításra kerül. A hagyományos műtétet szikével és ollóval, a vérzéscsillapítást a nyálkahártya összevarrásával végezzük. A kitágult vénákat eltávolítjuk, majd a vérző nyálkahártyát vérzéscsillapító öltésekkel összevarrjuk. Az alábbi kép vázlatosan mutatja a hagyományos műtét lépéseit.

 1. A nyálkahártyát felvágják és a tágult vénákat eltávolítják
 2. A nyálkahártyasebet összevarrják.

A lézerműtétet nálunk is hasonló módon végezzük, két lényeges különbséggel.

 1. A vágást nem szikével, ollóval végezzük, hanem lézerrel
 2. A sebet nem varrjuk össze.

A lézersebészeti műtéteket operációs lézerekkel végezzük. A lézerfény speciális tulajdonságai miatt nagy energiát képes kis felületen továbbítani, ami a sejtekbe hatolva, azok víztartalmát gőzzé változtatva, mintegy "felrobbantja" a sejtet. A lézersebészetben a nagy pontossággal irányított lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el, miközben annak környezetét megkíméli, ezért gyorsabb a sebgyógyulás. A műtéti területen a 0.5 mm-nél kisebb átmérőjű erek elzáródnak, így a műtét vértelenül végezhető. A műtét során az aranyeres csomókat eltávolítjuk és mivel a lézer szinte "lehegeszti az ereket", nincs vérzés, nem kell összevarrnunk a keletkező sebeket, ezért varratszedés nem szükséges.

A nyálkahártyasebek ún. másodlagos sebgyógyulással gyógyulnak meg kb. 4-6 hét alatt. A műtét teljes, végleges gyógyulást biztosít.

Lényeges leszögezni, hogy mivel a műtét során nem tudjuk "körkörösen kicserélni" a végbél alsó szakaszának teljes nyálkahártyáját, ezért a székrekedésre hajlamos betegeknek a műtét után folyamatosan - a megfelelő diétával - biztosítaniuk kell a megfelelő állagú székletet, ellenkező esetben a panaszaik nem fognak megszűnni és ezt nem lehet a műtét sikertelenségének a számlájára írni.

Kiújulás elleni garancia

Az elvégzett műtétre tíz éves garanciát adunk, ami azt jelenti, hogy ha a betegség ez idő alatt kiújul, az újabb műtétet díjtalanul elvégezzük, valamint magánklinikai szolgáltatási díjat sem kell fizetni!

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? Segítségként azt szoktam mondani, hogy ezzel kapcsolatban is az egyéni érzékenység a döntő, pl. aki a normális esetben csak kellemetlen végbéltükrözéses vizsgálatot fájdalmasnak érezte, annak jobb, ha az érzéstelenítéssel kombinált altatást választja, mert a helyi érzéstelenítéssel járó tűszúrás és az azt követő feszítő fájdalom nagyon meg fogja viselni. IV. fokú aranyerességet pl. kizárólag érzéstelenítéssel kombinált altatásban operálunk. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a betegség súlyosságának a foka is.
Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt és italt fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be - a reggeli orvosságot kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával a klinikára!

A műtét előtt hashajtó használata, beöntés tilos!

A műtét

A lézersebészeti műtéteket operációs lézerekkel végezzük. A lézerfény speciális tulajdonságai miatt nagy energiát képes kis felületen továbbítani, ami a sejtekbe hatolva, azok víztartalmát gőzzé változtatva, mintegy "felrobbantja" a sejtet. A lézersebészetben a nagy pontossággal irányított lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el, miközben annak környezetét megkíméli, ezért gyorsabb a sebgyógyulás. A műtéti területen a 0.5 mm-nél kisebb átmérőjű erek elzáródnak, így a műtét vértelenül végezhető. A műtét során az aranyeres csomókat a lézerrel eltávolítjuk és mivel nincs vérzés, nem kell összevarrnunk a nyálkahártya sebet.

Klinikánkon az aranyérműtétet lézerrel végezzük. A műtét során a kőmetsző helyzetben 12-5-8 óra tájban elhelyezkedő aranyeres csomók tágult vénái és az őket tápláló artéria közötti összeköttetést nyolcas öltéssel aláültjük és lekötjük. Ezután az aranyeres csomót egy műszerrel megfogjuk, majd egy fa spatula fölé tartva a lézerrel levágjuk (op.sec. Milligan - Morgan). A fa spatula védelmében végzett vágás lényege, hogy közben a lézer véletlenül sem tud kárt tenni a környező szövetekben, mert a levágandó szövet alá tartott spatula pont ezt akadályozza meg.

Mivel a lézer "lehegeszti az ereket" és nincs vérzés, a sebeket nem kell összevarrni, nyitva hagyhatók. Ennek ott van jelentősége, hogy a később keletkező ödéma ki tud ürülni, nem feszíti a sebet, ezért a műtét utáni fájdalom kisebb, mint a hagyományosan végzett műtéteknél. A későbbiekben varratszedés sem szükséges. A nyálkahártyasebek ún. másodlagos sebgyógyulással gyógyulnak meg kb. 4-6 hét alatt. Ez azt jelenti hogy sarjadzással feltelődnek, majd behámosodnak. A műtét teljes, végleges gyógyulást biztosít.

A műtétet az alábbi animációs filmen tekintheti meg:

A műtét időtartama: kb. 15-25 perc.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját lábán, kísérővel hagyhatja el a klinikát. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, de állandó ágynyugalom nem szükséges. A műtét után jelentkező fájdalom az első 8-14 napban néha spontán, de elsősorban székeléskor jelentkezik. A fájdalom megszüntetésére a három féle fájdalomcsillapító tabletta és két féle kúp együttes, kombinált alkalmazása vált be. Az eltávolított aranyeres csomók helyén a műtét után három, egyenként kb. 3x0.5 cm-s "nyitott" nyálkahártyaseb marad, amelyeken keresztül a műtét után keletkező ödéma (vizenyő) zavartalanul ki tud ürülni, nem okoz feszülést, így kisebb a műtétet követő napokban jelentkező fájdalom. A sebek 4-6 hét alatt másodlagos sebgyógyulással gyógyulnak, ez azt jelenti, hogy a seb az alapjáról feltelődik, utána behámosodik. Ez végig a gyógyulás folyamán váladékozással jár, ami nem kóros, a lézerseb normális gyógyulásának velejárója. A seb gondozása napi két alkalommal, langyos vízzel történő lemosást igényel, kiegészítve a műtéti terület időnkénti jegelésével, valamint kamillás ülőfürdővel.

A széklet rendezése a gyógyulási időszak alatt kiemelkedően fontos (rendszeres, puha széklet), ezért betegeinket ellátjuk írásos táplálkozási tanácsokkal. Napi 3x1 evőkanál paraffinolaj fogyasztása is javasolt, egyéb hashajtó használata általában szükségtelen. Láz a műtét napjának estéjén előfordulhat, ekkor csak lázcsillapító tablettát kell bevenni. Hőemelkedés a műtétet követő napon előfordulhat. Ha egy napnál tovább tart, antibiotikum szedése javasolt. Ennek receptjét a távozáskor kiadjuk, de kiváltani csak az operáló orvossal történő telefonos konzultáció után kell. Kisebb vérzés az első pár napban, később széklet ürítéskor, nem ad okot aggodalomra.

Tartós hőemelkedés, láz, esetleg nagyobb vérzés esetén, vagy ha egyéb - a gyógyulás normális folyamatától eltérő - tünetet észlel, éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

A teljes gyógyulási idő 4-6 hét, ez alatt fizikai kímélet szükséges, szellemi munkavégzés természetesen ez időszak alatt gondtalanul folytatható.

Az első kontrollvizsgálat a műtét után két héttel esedékes. Mivel ekkor a sebek még nem gyógyultak be teljesen, ezért csupán megtekintjük a gyógyuló sebeket, semmilyen más egyéb vizsgálatot nem végzünk. A második ellenőrzés az ezt követő negyedik héten esedékes, ekkor a végbél belső vizsgálatával állapítjuk meg a gyógyult állapotot, vagy az ettől való esetleges eltérést. Ehhez a vizsgálathoz is ugyanabban a pózban kell elhelyezkedni, mint a műtét előtti vizsgálatnál.

Lehetséges szövődmények

A szövődmény olyan váratlan esemény, amely a gyógyulás normális folyamatát megzavarja, a szokványostól eltéríti és orvosi beavatkozás nélkül az állapot rosszabbodását okozza. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények, ezért egy műtét szövődménymentességét egy felelősségteljes orvos sem garantálhatja.

Klinikánkon a nálunk kezelt betegek számára az operáló orvos "non-stop" telefonos elérhetőségét biztosítjuk. Ha a legkisebb jel arra mutat, hogy a gyógyulás nem a normális úton halad, azonnal jelezze az operáló orvos felé, aki megoldja ezt a problémát.

Korai szövődmény a vérzés és a gyulladás. A műtét utáni esetleg kialakuló vérzés felismerése miatt szükséges a műtétet követően a klinikán töltött megfigyelési idő. A gyógyulás folyamán székletürítéskor kisebb vérzés előfordulása nem ad okot aggodalomra, de ha szűnni nem akaró vérzést észlel, azonnal jelezze operáló orvosa felé, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. A műtét napjának estéjén előfordulhat láz; ilyen esetben csak lázcsillapító tablettát kell bevenni (2 tabletta Algopyrin). Ha a hőemelkedés, láz ezután bármikor megismétlődik, ez gyulladás kialakulását jelezheti, amit jelezzen kezelőorvosa felé.

Azoknál a betegeknél, akik előrehaladottabb stádiumban kerültek műtétre (IV. fokú külső aranyerek), a nagyobb sebek miatt a műtét utáni első két hétben a székelés alatti és utáni fájdalom is nagyobb. A fájdalom csökkentése céljából folyamatosan hígan tartják a székletüket, ennél fogva elmarad a normális széklet végbélzáróizom tágító funkciója. A záróizom fájdalom miatt kialakuló görcsös állapota ezért nem tud kilazulni, állandósul, rögzül és ez az izomgörcs fájdalmas szűkületet okoz. Ha ezt az állapotot találjuk a műtét után hat héttel a második kontrollvizsgálat során, a beteget a megfelelő eszközzel és tanáccsal látjuk el. A 3-4 héten keresztül reggel – este végzett kb. egy perces otthoni tornával az izomgörcs teljesen kilazul és a panaszok teljesen megszűnnek. Ha ezt az állapotot nem kezeljük idejében, akkor a szűkület véglegessé válik. Ezért fontos, hogy a kontrollvizsgálatokra az operáló intézetben kerüljön sor, mert ha olyan helyen jelentkezik a beteg a panaszaival, ahol nem végeznek lézeres aranyérműtétet és ezért nem ismerik a panasz hátterében álló okot és nem kezdik el azonnal a megfelelő kezelést, a szűkület maradandó lesz és már csak újabb műtéttel gyógyítható.

Részletes információ az egynapos sebészeti műtétekről

Egynapos műtét fogalma
Egynapos műtét finanszírozása
Egynapos műtét lebonyolításának menete

Árak

Műtéttel kapcsolatos költségek

Műtéti előjegyzés

Mai napon történő előjegyzés Érvényes TAJ kártyával intézményi várólista alapján TAJ kártya nélkül
esetén a legközelebbi műtéti időpont A vizsgálatot követő 1-2 nap
(napi frissítésű adat)

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
hétfőtől-péntekig, 8:00 - 20:00 óráig
Telefon:
06-1-266-mutasd
Skype:

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.