Ín- és szalagsérülések

Miért érdemes a baleseti sebészetünket igénybe venni?

 • Baleseti sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Sürgősségi ellátás és ügyelet hétfő, kedd, szerda, péntek 14:00-20:00 óra, csütörtök 8:00-14:00 óra között (kivéve ünnepnapokon).
 • Egyéb mozgásszervi műtétek.
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Leírás

Az ízületek ín- és ínszalag-sérülései tipikus sportsérülésnek számítanak, amelyek a szakadás mértékétől függően lehetnek részlegesek vagy teljesek. Ilyen jellegű sérülés elsősorban a legnagyobb terhelésnek kitett térdízületnél, azon belül is az elülső keresztszalagnál jön létre - jellemzően ez teszi ki a sportsérülések csaknem háromnegyedét. Szintén gyakori a vádlit a sarokcsonttal összekötő Achilles-ín szakadása, annak ellenére is, hogy ez a legvastagabb ín az szervezetben.

A szalagok szakadása a középkorúaknál és idősebbeknél gyakoribb, a fiataloknál ugyanis az ín helyett jellemzően még az izom szakad, esetükben ugyanis az inak még erősebbek és rugalmasabbak. A szalagsérülések valószínűsége szempontjából kiemelt jelentősége van a lábboltozat megfelelő kialakítását biztosító szalagrendszernek, az ugyanis a stabilitás szempontjából nagyon fontos. Az ínszalagokat komolyan gyengítheti az elhízás és a folyamatos állómunka is, mindkettő megterheli, megnyújtja, és ez által sérülékenyebbé teszi a szalagokat.

Az ín- és szalagszakadás legfontosabb tünete, hogy a sérült nagyon erős, esetenként nyilalló fájdalmat érez. Ezzel egyidejűleg gyakran reccsenést vagy pattanást is hallani. Teljes szakadás esetén az adott ínhoz tartozó izom formája is megváltozhat, és akár azonnali izomcsomó formájában is jelentkezhet. Jellemző tünet emellett a duzzanat, és sérüléskor akár vérömleny is előfordul. Ha az ínszalagszakadást nem kezelik megfelelően, az hosszú távon kisebb-nagyobb mozgáskorlátozottságot okozhat, valamint például a bokaízület esetében az a későbbiekben könnyen instabillá válhat.

A szalagsérülések kezelésének módja elsősorban a szakadás mértékétől függ. Sportsérüléseknél gyakran nehéz eldönteni, hogy izomhúzódásról, ínszalaghúzódásról, izomszakadásról, rándulásról, ficamról vagy csonttörésről van szó, ezért a diagnózis felállítása mindig a sérülés módjának rekonstruálásával, valamint az érintett ízület mozgathatóságának vizsgálatával kezdődik. Emellett fontosak lehetnek a különböző képalkotó vizsgálatok, a röntgen, az ultrahang, az MRI- és a CT-vizsgálat is.

Gyakran sérül még a bokaízület, aminél akár egy bicsaklás is okozhat szalagszakadást.

 

A részleges szakadást sokszor pihentetéssel, nyugalomba helyezéssel, például rögzítő sínnel vagy gipsszel is helyre lehet hozni. Ez esetben a részlegesen szakadt szalag meg tud gyógyulni.

A teljesen szakadt ínszalagot ezzel szemben többnyire operálják. Ilyenkor a műtét után is fontos a rögzítő sín vagy a gipszelés. Az inak és a szalagok nehezen gyógyulnak, regenerációjuk akár több hónapig is elhúzódhat. Emiatt a rehabilitációban – az izmok megerősítésében és az esetleges ínletapadásokmegakadályozásában – komoly szerepe van a gyógytornának. Kiegészítő terápiaként pedig szóba jöhet fizikoterápia is, amely serkenti a vérkeringést, és csökkenti a beteg fájdalmát.

Tünetek

 • fájdalom
 • deformitás,
 • duzzanat, vérömleny,
 • részleges mozgás kiesés, vagy képtelenség.

Elsősegély

A laikus segélynyújtónak nem feladata megállapítani, hogy rándulásról, ficamról vagy akár törésről van-e szó, ezt gyakran az egészségügyi dolgozók is csak Röntgen-felvétel alapján tudják megállapítani. Ennek megfelelően a rándulás, a ficam és a törés ellátása hasonló elveken alapszik. Ezek pedig a következők:

 1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!
 2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse vagy fektesse le, de ügyeljen arra, hogy a sérült testrészt lehetőleg NE mozgassa!
 3. A sérülés megtekintése, további sérülések keresése.
 4. Rögzítse a talált helyzetben rugalmas pólyával szorosan, de NE szorítsa el! Illetve kétoldalról támassza meg!
 5. Ha indokolt hívjon mentőt vagy forduljon orvoshoz!

Amit NE tegyen?

NE próbáljuk meg a deformitást (pl. ficam) visszailleszteni!

NE rögzítsük szilárd felülethez (pl. faág, vasrúd) a sérült testrészt!

A csontvégek kopása, illetve bizonyos betegségek némely esetben nem kevés ficamot okozhatnak. Ezek helyretételében a sérült kis idővel akár gyakorlatot is szerezhet, azonban önkényesen soha ne próbáljuk a ficamot visszahelyezni, mert további, nem ritkán súlyos sérülést okozhatunk.

Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha

 • a végtag rendellenes pozícióban maradt,
 • a sérültnek elviselhetetlen fájdalmai vannak,
 • a fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság 1-2 nap alatt nem javul,
 • a sérült terület hűvös, elszíneződött vagy sápadt,
 • zsibbadás, merevség jelentkezik.

További teendők

Használhat recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót!

Árak

Árak

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra