Tájékoztató a méhszájseb kacskonizációs vagy hurokkimetszéses műtétjéről (Lletz műtét) - TB támogatott műtét

Egynapos sebészeti műtétek - TB támogatással

Az egynapos sebészeti műtétek díját - az érvényes TAJ kártyával rendelkező betegek számára - a TB fizeti.

Bővebben...

A betegség

A különböző nőgyógyászati panaszok miatt, vagy a rendszeres rákszűrés kapcsán elvégzett nőgyógyászati alapvizsgálat során sokszor találkozunk a méhszáj különböző kóros elváltozásaival.

Ezeknek egy része (méhszájrepedés, méhszájseb, kóros hámelváltozások, stb.) krónikus gyulladást tarthat fent, amely hüvelyi folyást okoz, másik része - első sorban a HPV fertőzés következtében kialakult, hosszú időn át meglévő méhszájsebek - a későbbiekben rosszindulatú daganat kifejlődésének alapjául szolgálhatnak.

Méhszájseb lézeres műtétek

A mindennapi gyakorlat a képen látható elváltozást illeti a méhszájseb névvel, melynek során a méhszájat normálisan a hüvely felől borító többrétegű laphám helyére a méhnyakra jellemző hengerhám kúszik a méh felől. Tekintettel, hogy ez a hámféleség sokkal vérbővebb, ezért úgy néz ki, mint egy horzsolt seb lenne a méhszájon. A méhszájseb gyakorlatilag minden esetben gyulladásból származik. A méhszájsebet minden esetben gyógyítani érdemes, mert hosszú távon a méhnyak rák "melegágya" lehet! Negatív citológia esetén lézeres méhszáj műtét végezhető, kóros, de még nem egyértelműen rosszindulatú sejteket kimutató citológia esetén kacs (hurokkimetszéses vagy loop) konizáció, egyértelműen rosszindulatú sejtek esetén pedig hidegkéses konizációs műtétet végzünk. Természetesen a szakorvos feladata eldönteni, hogy ilyenkor milyen típusú műtétet kell végezni. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a HPV (Humán Papillóma Vírus) jelenléte a méhszájsebbel együtt fokozza a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Előrehaladott esetben, amikor HPV sok éves tevékenysége eredményeként már a méhnyak hámjában is elváltozásokat okoz, a deformálódások hasonlítanak a méhszájsebre. Mivel ez már néha valóban méhnyak rák vagy az azt megelőző állapot, ezért mondja a köznyelv, hogy a méhszájseb elrákosodik, holott ebben az esetben két egymástól jól különböző és elkülöníthető folyamatról van szó, ami persze gyakran együtt, egyidejűleg jelentkezik, mert lehetséges fertőzés vagy szülési sérülés következtében a nyálkahártya megjelenése a méhszájon egyidejű a HPV fertőzéssel. A megoldás kulcsa természetesen a rendszeres méhnyakrák-szűrés során elvégzett HPV szűrővizsgálat (HPV tipizálás). Ha a szűrés során a citológiai vizsgálat nem jelez HPV fertőzésre utaló jelet, akkor a méhszájseb semmiféle veszélyt sem jelent, az általa okozott kényelmetlenséget ambuláns, hegesedést nem okozó kezeléssel meg lehet szüntetni (lézeres méhszáj műtét). A terhesség szempontjából a kikezelt korábbi méhszájsebnek nincs jelentősége, de ez fordítva úgy igaz, hogy minden ilyen elváltozást lehetőleg teherbe esés előtt meg kell gyógyíttatni. Méhszájsebe sok nőnek van, ezek rendszerint ártalmatlanok, ha mind a citológiai vizsgálat, mind a kolposzkópos vizsgálat kizárja a daganat jelenlétét. Ilyenkor elegendő a rendszeres ellenőrzés.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet minden esetben nőgyógyászati rákszűrés és alapvizsgálat előzi meg, mely belső (hüvelyi) vizsgálatot, és rákszűrést foglal magában. A rákszűrés kolposzkópos vizsgálatból - a méhszáj "nagyító alatti vizsgálata" - és a vizsgálat során nyert hámsejtek mikroszkópos vizsgálatából áll. A vizsgálati eredmények birtokában döntünk arról, hogy a beteg méhszájelváltozása, az egynapos sebészet keretében operálható-e. Ezután az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról, a lehetséges kezelési módokról, és a tervezett műtétről. Ekkor esik szó az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (MRTG, EKG, hasi UH, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról, mindazokról az információkról, amelyek szükségesek az beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Ismételt citológiai eltérések, ill. HPV fertőzés esetén a méhszájseb egyetlen korrekt megoldása, az elváltozás épben történő eltávolítása, az ezt követő szövettani vizsgálattal. Ezt a műtétet klinikánkon, egy radio sebészeti vágóeszközzel végezzük mely lehetővé teszi a gyors - vérzés és varrás nélküli - beavatkozást (15-20 perc), és a műtétet követő rövid megfigyelési időt (1-2 óra). A kacskonizáció (loop konizáció) esetén az átlagos gyógyulási idő 4-5 hét. Ez idő alatt a méhszájon ejtett sebzés begyógyul, behámosodik minimális heggel. A beavatkozás során nyert szövetminta eredményétől függően történik döntés a szükséges további terápiáról. Az esetek jelentős részében a beavatkozás egyben a végleges gyógyulást is jelenti, amit a szokásos időszakonként elvégzett rákszűrések kontrollálnak. Fontos megjegyezni, hogy a fenti beavatkozással a jövőben vállalni kívánt terhességek sikeres kiviselésének kockázatát is sikerül minimumra csökkenteni.

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt és italt fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be - a reggeli orvosságot kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával a klinikára!

Hozzon magával váltás fehérneműt (bugyit) és intimbetétet.

A kacskonizációs műtét

A rádióhullámú sugárzás energiáját felhasználva, sejtvaporizációt (sejtelpárologtatást) hozunk létre a szükséges méretű és formájú wolframkacs vonalában, és ezzel kimetsszük a kóros elváltozást. Az eljárás jellegénél fogva a környező szövetekben csupán minimális hő károsodást okoz, ezért egyrészt a sebgyógyulás gyorsabbá válik, másrészt a szövettani vizsgálatra kitűnően alkalmas, éles szélű, nem hő károsodott, kónusz alakú minta nyerhető a méhszáj szöveti állományából. Ez a műtéti módszer, a sebszél felöli hámosodással, hegesedés nélküli gyógyulást eredményez. Vérzéscsillapítás után, amennyiben az előzetes vizsgálati leletek szükségessé teszik, a fenti beavatkozással egy időben további, szövettani vizsgálatra alkalmas anyagot veszünk a méhnyakból is. Az alábbi képeken a műtét különböző lépéseit lehet megtekinteni.

Kacskonizáció

Kacskonizáció

Figyelem! A videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat is tartalmazhat!

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 1-2 órás megfigyelési idő követi, ha helyi érzéstelenítésben, 4-6 óra, ha altatásban végezzük, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. A műtét utáni napon a betegeink többsége folytathatja mindennapi aktivitását, táppénz igénybevétele nem szükséges. A méhszáj begyógyulásáig, hámosodásáig - mely általában 4 hétig tart - kevés hüvelyi folyás jelentkezhet. Bizonyos esetekben a műtétet követő 5-10. nap között, a közepes menstruációs vérzésnél kevesebb szivárgó vérzés észlelhető, amely szintén a sebgyógyulás részjelensége lehet, tehát nem kóros jelenség. Fájdalom vagy más panasz, szövődménymentes esetben nem fordul elő. A műtétet követő 3-4. hét alatt ülőfürdő, tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott. Panaszmentes esetben a műtéttől számított 6 hét elteltével ellenőrző vizsgálatra kérjük vissza betegeinket.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz, alhasi fájdalom, bűzös folyás), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Árak

Árak

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Vermes Gábor szülész, nőgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
szerda 15:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a méhszájműtétet nálunk elvégeztetni?

  • Nőgyógyászatunk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • TB támogatott egynapos műtét.
  • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra