Tájékoztató a ráncok kialakulásáról és kezeléséről

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

A ráncok kialakulása

A bőr öregedése két - belső és a külső - tényezőből tevődik össze. A belső öregedés sebessége genetikailag meghatározott és azt mutatja, milyen mértékben öregszünk (kb. 30-35 éves kortól kezdve). A bőr fokozatosan veszít megkötött víztartalmából, ezáltal vékonyabbá és szárazabbá válik. A bőr víztartalmának csökkenése, a kollagén és az elasztikus rostok arányának megváltozása miatt a bőr egyre rugalmatlanabbá, petyhüdtebbé válik. A bőr lassan megereszkedik és megjelennek a statikus, mély ráncok.

A külső öregedést a környezeti hatások eredményezik. A külső öregedés a kritikus elem annak meghatározásában, ki látszik öregebbnek vagy fiatalabbnak biológiai koránál. A napfény nagymértékben járul hozzáa külső öregedéshez. A napfény okozta öregedés következtében a bőrben lévő elasztin és kollagén elbomlása felgyorsul, ami a finom vonalak és ráncok mélyülését okozza. Ezen kívül pigment változást is okoz (öregségi foltok), valamint megjelennek a pókhálószerű vénák és a kitágult hajszálerek. Az életmód megválasztása szintén hatással van a külső öregedésre. Pl. a dohányzás is hozzájárul az elasztin és kollagén csökkenéséhez.

A legegyszerűbb módja a belső és külső öregedés közötti kontraszt megfigyelésének a szokásos mértékben napsütésnek kitett bőr összehasonlítása (arc, kezek és a nyak) a napnak ki nem tett bőrrel (általában a mellek, a kar belső oldala).

Az arc és a nyak változása

Mivel az arc az emberi test azon része, amely a legjobban szem előtt van, éppen ezért a bőr korral járó elváltozásai, esztétikai hibái komoly gondot jelenthetnek. Az arc az a testtájék, amely mivel mindig szabadon van a külvilág felé a külső hatások (nap, szél stb.) fokozottan érik. A fáradtság, a hirtelen fogyás, a betegségek és a kor ezért leggyakrabban az arcon válnak mindenki számára láthatóvá. Az embereknél harmincas éveiktől kezdve az öregedés számtalan jele jelentkezhet az arcon, a szemeken és a nyaki területeken. A puha bőrszövetek vesztenek térfogatukból, a homloki ráncok és az orrtól a szájszélig húzódó ráncok erőteljesebbé válhatnak. Oka elsősorban a bőr hialuronsav tartalmának csökkenése, ami a bőr vízmegkötő képességében játszik fontos szerepet. A bőr víztartalmának csökkenése, a rugalmas rostok számának csökkenése vezet a bőr öregedéséhez. Az ábrán a szem körüli ráncok kialakulása és fokozatos mélyülése látható:Gyakori tünet a ráncok megjelenése és arc bőrének petyhüdté válása, ami esztétikai és pszichés panaszokat okozhat. Oka az arc és nyak bőrének öregedése, víztartalmának, ezzel együtt rugalmasságának elvesztése.A fentieket tudjuk demonstrálni a következő példával. A forró víz kiszívja a nedvességet a bőrből, ezáltal a bőr ráncossá válik. Persze ez a "ráncosodás" időleges, kb. 10-15 perc alatt a bőr "hidratálódik" és visszanyeri eredeti formáját. A valóságban a folyamat ugyanígy játszódik le, csak jóval lassabban és mivel megfogyatkoznak a bőrben lévő hidratálást segítő anyagok (hialuronsav), nem visszafordítható.A szemöldök megsüllyedhet, az ajkak elvékonyodhatnak és veszthetnek formájukból, a mosoly ráncok és az áll és alsó ajak közötti mélyedés nőhet. Az áll elkezdhet laposodni és elvesztheti fiatalos kontúrját. Az elváltozások között lehet a felső szemhéjak megereszkedése, a táskák a szem alatt, amit a zsírfelesleg okoz a finom és mély ráncok a szemek körül, a függőleges és vízszintes ráncok homlokon és a száj körüli apró ráncok. Az öregedés előrehaladtával további jelek is jelentkezhetnek, pl. a toka, a függőleges csíkok a nyak elülső részén, az áll megereszkedése és az álkapocs előretüremkedése.

Az arcon, elhelyezkedésük szerint a következő ránctípusokat különböztetjük meg:

 1. "rosszalló" ráncok
 2. "aggodalom" ráncok
 3. szemöldök
 4. "szarkalábak"
 5. szem alatti ráncok
 6. orr
 7. arcon lévő ráncok
 8. orr száj közötti ránc
 9. "dohányos" ráncok
 10. ajak ráncok
 11. mosoly ráncok
 12. "szomorú száj" sarki ráncok
 13. keskeny ajak javítása
 14. állon lévő ráncok

A kezelés lehetőségei

A tünetek mindenkinél más ütemben és mértékben jelentkeznek és különböző kezelést igényelnek. A ráncok kezelése számuktól, elhelyezkedésüktől és mélységüktől függően különböző módon történhet. Az alábbi képen látható három alaptípusa a ráncoknak.A képen látható finom vonalak tulajdonképpen kezdődő, először gyakran alig észrevehető ráncok, amelyek kezelésére, ill. tovább mélyülésük lassítására a kozmetológiai részlegünkön végzett - legmodernebb (IPL) technológián alapuló - arcfiatalító kezelés (bőr rejuvenáció) tűnik eredményesnek. Az intenzív impulzusüzemű fénykibocsátó technika alkalmazásával az arcon lévő kisebb ráncok, az enyhén lógó bőr és az arc egész tónusa nagymértékben javítható. Ismételt kezelések mellett kollagén újraalakulás figyelhető meg.

A mélyebb, szembetűnő ráncok "eltüntetése" az úgynevezett térfogat növelő kezeléssel történhet. Erről részletesen térfogatnövelő anyagokról szóló tájékoztatóban olvashat. Az arc azon helyein, ahol a ráncokat a bőr alatti mimikai izom folyamatos, szinte állandó összehúzódása tartja fent, az izom hosszantartó ellazítása - Botulin toxin kezelés - jelenthet megoldást.

Ha a ráncok száma, kiterjedése, mélysége túllép egy olyan határt, amikor egyenkénti kezelésük már kivitelezhetetlen, valamint az egész arcon mély redők alakulnak ki, akkor jön szóba a bőr és az alatta levő kötőszövet megfeszítésével történő arc plasztikai (lifting), vagy nyak plasztikai műtét.

Ha a felső szemhéjak bőre megnyúlik, petyhüdté válik, megereszkedik, a felső szemhéjplasztika műtéttel, ha a szem alatt táskák alakulnak ki, amit a zsírfelesleg miatt a bőr megnyúlása okoz, az alsó szemhéjplasztika műtéttel tudjuk megoldani a problémát.

Az évek során az arcon megjelenő különböző bőrelváltozások (öregségi szemölcsök, éranyajegyek, festékes anyajegyek, hajszálér tágulat, bőrrákok) eltávolítását wolframhurkos rádiósebészeti technikával sebészeti ambulanciánkon végezzük.

A vizsgálat

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után az orvos megbeszéli Önnel a lehetőségeket, amik befolyásolhatják döntésében a kezeléssel (műtéttel) kapcsolatban (pl. műtétnél a metszések helye). Az arc és nyakplasztikai beavatkozások célja az eredetit legjobban megközelítő állapot helyreállítása, amely fiatalosabb, kellemesebb megjelenést biztosít. A plasztikai sebésszel történő konzultáció során az orvossal együtt döntik el - az elvárások és a lehetőségek függvényében - hogy melyik az a beavatkozás, kezelés, amelytől az elvárásoknak leginkább megfelelő eredmény várható. Térfogatnövelő kezelés esetén ekkor történik meg a megfelelő anyag kiválasztása is. Az orvos feladata: egyrészt részletesen elmondani minden beavatkozás és feltöltő anyag előnyét - hátrányát, ha tetszik "ár-érték arányát", másrészt együtt felállítani egy olyan kezelési tervet, ami a bőr állapotát messzemenően figyelembe véve biztosítja azt az esztétikai elvárást, amit a páciens igényel. Fontos még megbeszélni a pácienssel, hogy sokszor eredményesebb az eljárások kombinációja, mint egyféle kezelés alkalmazása.

A vizsgálatra sokan konkrét elképzeléssel érkeznek választandó műtét típusára vagy a feltöltő anyagra vonatkozóan, sokan tőlem kérdezik meg, milyen típusú műtétet vagy melyik feltöltő anyagot ajánlom. Az orvos felelőssége természetesen ilyenkor fokozottan megnő, hiszen mindenki szeretné a lehető legkisebb és legolcsóbb beavatkozással a legjobb eredményt a lehető leghosszabb ideig elérni. Gyakran ezt a különböző anyagok megfelelő arányban történő kombinációjával tudjuk elérni.Az alábbi tájékoztatókban részletesen olvashatnak ezekről az eljárásokról:
Általános tájékoztató a bőrelváltozásokról
Arc és a nyak plasztikai műtét (lifting műtét, facelift)
Botulin toxinnal végzett arcránctalanítás
Ráncfeltöltés, ajakfeltöltés
Szemhéj plasztikai műtét
Térfogatnövelő anyagokkal történő ránctalanító kezelések
A kezelések, műtétek árairól a tájékoztatókban olvashat!

Plasztikai műtétek lebonyolításának menete

Ránctalanítás árlista

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás