Tájékoztató az ultrahangos vizsgálatokról

Budapest szívében várja pácienseit Magyarország legrégebben alapított magánklinikája. Az orvoslás kilenc szakterületén végzünk műtéteket a legfejlettebb eszközökkel és technikákkal és az ezeket professzionálisan működtetni tudó orvosokkal. Az egynapos ellátás keretében TB támogatással érhető el a magánklinikai szolgáltatás magas színvonala.

Miért érdemes a klinikát felkeresni?

  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • TB támogatott egynapos sebészet.
  • Legmodernebb eszközök és műtéti eljárások (lézer).
  • Szakmájukban meghatározó orvosok.
  • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
  • Telefonos előjegyzés.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatokra / műtétekre.
  • Teljes körű akkreditált minőségbiztosítás.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.

Ultrahangos vizsgálatok

Az ultrahangos vizsgálatról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, nincs sugárterhelés, gyors és - megfelelő szakember kezében - megbízható, pontos diagnózist ad. Bármilyen életkorban, bármilyen állapotban elvégezhető és ismételhető.

Emlő UH vizsgálata

A mammográfiás szűrővizsgálatról a népegészségügyi kampányoknak köszönhetően szinte minden nő hallott már. Arról azonban jóval kevesebben, hogy 40 éves kor alatt az ultrahangos vizsgálat az elsődleges vizsgálómódszer a tapintásos vizsgálat mellett. Az emlő önvizsgálata és a nőgyógyászati rákszűrő vizsgálat során elvégzett emlővizsgálat során felmerült legkisebb eltérés vagy gyanú esetén javasolt az emlő ultrahangos vizsgálatának elvégzése. Az emlő ultrahang szűrővizsgálati jelleggel való igénybe vétele évente javasolható minden 20 feletti hölgynek. Az emlő UH vizsgálatával az emlő daganatos megbetegedésein kívül számos egyéb rendellenesség is felismerhető. Javasolt rendszeres időközönként azon hölgyek számára, akik családjában előfordult emlő- vagy petefészekrák. Szintén évente ajánlott az ultrahang vizsgálat elvégzése azon hölgyek számára, akiknek implantátuma van: az UH segítségével nagyon jól megítélhető az implantátum általános állapota, nincs-e jelen szivárgás vagy bármilyen más károsodás.

A mell UH vizsgálata biztonságos, sugárterheléssel nem járó, fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat során mindkét emlőt és a hónaljárkokat vizsgáljuk.

Évente a világon több mint egymillió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot s az elhanyagolt betegség gyakran halálos kimenetelű. Magyarországon évente kb. 2500 nő hal meg emlőrák következményeként. A halál leggyakoribb oka a későn felfedezett betegség. Fontos, hogy a betegséget a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel, és kezdjék el kezelni, mert az orvosi beavatkozás ekkor a leghatékonyabb. A korán felismert emlődaganat 90%-os biztonsággal gyógyítható! A betegség kialakulásának valószínűsége az életkorral együtt nő, ám 45 év alatt is egyre nagyobb számban diagnosztizálnak emlődaganatot.

Az emlő ultrahangos vizsgálat két részből áll: az orvos által végzett tapintásos vizsgálatból és magából az ultrahang vizsgálatból. Vizsgáljuk az emlőket és a hónaljárkokat. A vizsgálat alkalmas a daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladásos folyamatok kimutatására és egymástól való elkülönítésére. A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel, amennyiben lehetséges, a ciklus első felében végezzük.

Nyaki erek UH vizsgálata

A nyaki erek UH vizsgálatának célja a nyaki verőerek állapotának, keringésének megítélése, az esetleges szűkület és annak mértékének megállapítása.

Javasolt a vizsgálat elvégzése tartós fejfájás, szédülés, memóriazavar, illetve felső végtagi zsibbadás esetén.

A nyaki erek UH vizsgálata szűrővizsgálatként is elvégezhető, melynek célja, hogy ellenőriztessük a nyaki erek falának állapotát.

Végtagi erek UH vizsgálata

Az alsó végtagi erek UH vizsgálatának célja annak kimutatása, hogy nincs-e akadályoztatva a vénás vér áramlása. Az UH vizsgálat során már minimális érfal megvastagodások és meszesedések is kimutathatók. Pontosan meg lehet állapítani a szűkület helyét és kiterjedését, a vénabillentyűk működését. Érdemes elvégeztetni a vizsgálatot a láb állandósult fájdalma, duzzanata, visszeresség és gyulladt vénák esetén

Mozgásszervi UH vitsgálatok (izületek, izmok vizsgálata)

Az ízületi UH vizsgálat során az ízületet körülvevő lágyszövetet vizsgáljuk. Az UH vizsgálattal a porcok, szalagok, inak, izmok nagyon jól ábrázolhatók. Szakadás, folyadékfelszaporodás, porc- és izomsérülés jól kimutatható. Az UH vizsgálat előnye, hogy dinamikus vizsgálat, azaz az ízületek mozgás közben is vizsgálhatók.

Gyors, megbízható vizsgálóeljárás a sportsérülések, izomsérülések, degeneratív és gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén.

Has-kismedence UH vizsgálata

A has-kismedencei UH vizsgálatnál a hasi szervek (máj, lép és nyirokcsomók, epehólyag, epeutak, vese és mellékvese, hasi erek) és a kismedencei szervek (hólyag, petefészek, méh, prosztata) vizsgálatára kerül sor.

Hasi panaszok esetén az elsődleges vizsgálómódszer. Kiválóan alkalmas szűrővizsgálatra is.

Elsősorban olyan betegségek kimutatására alkalmas, ami a szerv szerkezetét vagy alakját megváltoztatja. Kimutatható a vizsgálat során az epe- vagy vesekövesség, a szerv megnagyobbodása, gyulladásos megbetegedések.

A vizsgálatra célszerű 4-6 órás éhezés után és telt hólyaggal érkezni!

Nyaki lágyrészek UH vizsgálata (pajzsmirigy, nyirokcsomok)

A nyaki lágyrészek UH vizsgálata során a pajzsmirigy állományát, a nyaki lágyrészeket és nyirokcsomókat vizsgáljuk. Vizsgáljuk a pajzsmirigylebenyek nagyságát, szerkezetét, mirigyállományát, az áll alatti nagy nyálmirigyet, fültőmirigyet és a nyaki nyirokcsomók területét. A vizsgálat elvégzése ajánlott nyaki és nyelési diszkomfort érzés, pajzsmirigy eltérő működésére utaló laborleletek, fájdalmas nyálmirigyek esetén. Elvégezhető szűrővizsgálatként is az általános egészségi állapot felmérésének részeként. A vizsgálat során kimutatható a pajzsmirigy elváltozása, szerkezeti eltérése, gyulladása, göbök megléte, valamint a nyálmirigyek gyulladása, kövessége, és a nyaki nyirokcsomó elváltozásai (pl. tályog).

Csecsemők UH szűrővizsgálata

A szülést követő 6-8 hétben szűrő jelleggel végzett has- csípő- és koponya UH vizsgálattal olyan fejlődési problémákra derülhet fény, melyek még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük az egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos.

Az UH vizsgálat fájdalommentes, káros hatással nem járó vizsgálat.

A hasi UH vizsgálat során a belső szervek fejlődési rendellenességeit szűrjük, melynek során még a tünetek megjelenése előtt felismerhetőek olyan betegségek melyek rendszeres ellenőrzést igényelnek.

A koponya UH vizsgálata a nagykutacson keresztül végzett agyi UH vizsgálat.

Csípő UH vizsgálata során mind a csípőficam, mind az alul fejlett csípő ízület is kiszűrhető. Ezen elváltozások pici korban jól orvosolhatók.

Árak

Árak

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra