Tájékoztató a gyomortükrözésről (gasztroszkópiáról)

Gyomortükrözés - Gasztroszkópia

A gyomortükrözés a gyomor-bél traktus eszközös vizsgáló módszere. A gasztroszkóp egy hajlékony, kamerával felszerelt száloptikás eszköz, amelynek segítségével egy színes monitoron megtekinthető a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyájának állapota, valamint az esetleges kóros elváltozások (gyomorfekély, rosszindulatú daganat stb.). Klinikánkon a gyomortükrözést többnyire altatásban,fájdalommentesen, altatóorvosközreműködésével végezzük. A vizsgálat során beteg semmilyen kellemetlenséget sem érzékel, hiszen végig alszik.

A gasztroszkópia indikációi

Az emésztőrendszer felső szakaszának betegségeire utaló leggyakoribb tünetek: savas reflux, hányás, hasi puffadás, teltségérzés, gyomor és alhasi - többnyire görcsös jellegű - fájdalom, fogyás, étvágytalanság, nyelőcsőtáji és mellkasi fájdalom, gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, fogyás, étvágytalanság, rossz lehelet.

Vizsgálat előtti teendők

A vizsgálat előtt nyolc órával már nem szabad sem szilárd táplálékot, sem folyadékot fogyasztani. Állandóan szedett gyógyszerek esetében, azok bevételét meg kell előzetesen konzultálni az orvossal. Amennyiben véralvadásgátlót szed a beteg, azt a gyógyszert rendelő orvossal javasolt megbeszélni, hogy mennyi idővel hagyja el a mintavétel előtt és után, esetlegesen egyéb helyettesítő kezelés alkalmazását is a kezelő orvossal (pl. kardiológussal, angiológussal) kell megbeszélni. A vizsgálat előtt az orvos ismerteti a vizsgálat folyamatát, valamint a lehetséges szövődményeket. A vizsgálat elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges. A betegre kórházi ruházatot adnak, le kell venni az ékszereket és a szoros alsóruházatot is.

A vizsgálat

Gasztroszkópia

A vizsgálatot helyi nyálkahártya érzéstelenítésben, bódításban és altatásban is lehet végezni. A beteg a vizsgálóasztalon bal oldalára fekszik. Helyi nyálkahártya érzéstelenítésnél a garat hátsó falát spray - vel érzéstelenítik, hogy a tubus lenyomását ne kövesse reflexes öklendezés. A fogsorra műanyag csutorát helyeznek, hogy a beteg arra harapjon rá. Kivehető műfogsort a vizsgálat idejére el kell távolítani.

Az endoszkópos eszközt a beteg szájába helyezik, és felszólítják, hogy nyelje le. Az eszköz kb. a gyűrűsujjnak megfelelő vastagságú, tehát a légzést nem gátolja. A vizsgáló orvos a gasztroszkópot a nyelőcsövön keresztül a gyomorba, majd a vékonybélbe vezeti, miközben áttekintjük a nyelőcsövet, a gyomrot és a vékonybél felső szakaszát. Szükség esetén szövetmintát is tudunk venni, amely fájdalmatlan beavatkozás. A szövettani vizsgálattal tisztázni lehet a fekélyek, a lisztérzékenység, a polipok, a gyulladások okát, így a Helicobacter pylori fertőzés is megállapításra kerül. A vizsgált területről felvételek is készülnek. Terápiás beavatkozás is végezhető a vizsgálat idején: pl. a fekélyből történő vérzés kezelése, vagy a gyomor véna-varikozitásának kezelése. Ha a diagnosztikus (és esetleges terápiás) beavatkozás véget ért, a gasztroszkópot lassan kihúzzuk a gyomorból.

Vizsgálat utáni teendők

A beavatkozás kb. 15 - 30 percesre tehető, ha terápiára is sor kerül, akkor hosszabb valamivel. Helyi nyálkahártya érzéstelenítésben , valamint bódításban végzett vizsgálat után a beteg pihenőszobába kerül, rövid megfigyelésre, pihenésre. Általában egy óra múlva már kísérővel távozhat. Altatásban végzett vizsgálat esetén kb. 3-4 óra megfigyelési idő után a beteg kísérővel hazamehet. Érdemes kísérővel érkezni, hogy a vizsgálat után legyen, aki hazaviszi autóval a beteget, az érzéstelenítés, enyhe nyugtatás utóhatása miatt. Mivel az altatást követően a beteg egyedül nem közlekedhet, altatásos vizsgálat utáni távozás csak kísérővel biztonságos, ill. a beteg gépjárművet nem vezethet aznap.

Vizsgálat utáni konzultáció

A vizsgálat után az orvos részletesen tájékoztatja a beteget a vizsgálat eredményéről, a további teendőkről, az esetleg szükséges további vizsgálatokról. A vizsgálati eredményeket egy összefogó zárójelentésben kapja meg a beteg.

Lehetséges szövődmények

A gasztroszkópos vizsgálat szövődményei általában enyhe, múló kellemetlenségek, mint a torok kiszáradása, köhögés, pár nap alatt múló torokfájdalom, esetleg kisebb vérzés. A gyomorban maradt levegő puffadást, felböfögést okozhat.

Ha a beavatkozás közben biopszia, tehát mintavétel is történt, csekély mértékű vérzés jelentkezhet a nyelőcsőből ill. a gyomorból. Ha a vizsgálat során sérülést követően megreped a gyomorfal, műtéti feltárásból kell a szövődményt megoldani. A gyomortükrözést végző szakorvosaink felkészülten kezelik a felmerülő kockázatos helyzeteket, így betegeink biztos kezekben érezhetik magukat még akkor is, ha szövődmények lépnek fel a vizsgálat során.

Az Ars Medica Lézerklinika és magánkórház minden eszközzel és személyi feltétellel rendelkezik, ami az esetleges szövődmények ellátásához szükséges.

Az alábbi animáción a gasztroszkópos vizsgálatot lehet megtekinteni.

Árak

Árak

Orvosaink

A rendelést és a vizsgálatokat Dr. Lukovich Péter gastroenterológus és sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Miért érdemes gastroenterológiánkat felkeresni?

  • Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés.
  • Rövid várakozási idő.
  • Teljeskörű kivizsgálás, gyomor és vastagbélszűrés altatásban.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra