Tájékoztató a Bartholini mirigy (ciszta) eltávolításáról, kezeléséről - TB finanszírozott műtét

Minden műtét előtt ingyenes PCR tesztet végzünk!

Egynapos sebészeti műtétek - tb. finanszírozással

Az egynapos sebészeti műtétek díját - az érvényes TAJ kártyával rendelkező betegek számára - a TB fizeti.

Bővebben...

Műtéttel kapcsolatos költségek

A betegség

A hüvelybemenet két oldalán elhelyezkedő kisajak szövetei között találhatók az úgynevezett Bartholini-mirigyek, melyek a hüvely normális nyákos váladékát termelik. A mirigy kivezető csöve a hüvelybe nyílik. Ha ez a cső elzáródik és a folyamatosan termelődő mirigyváladék nem tud kiürülni, lassan felgyülemlik, és a mirigy falát kitágítva kialakul a Bartholini mirigy ciszta.

Bartholini-mirigy ciszta

A ciszta lassan növekedve akár a kisalmányi nagyságot is elérheti. Panaszokat ritkán okoz, a kisebb méretűeket nőgyógyászati vizsgálatoknál csak "véletlenül" fedezi fel az orvos.

Ha a váladék gennykeltő baktériummal fertőződik, gyulladás kíséretében gennyel teli tályog alakul ki. Ekkor beszélünk a Bartholin-mirigy tályogról. Tünetei: egyre fokozódó fájdalom a hüvelybemenet egyik oldalán, a kis- és nagyajkak alsó harmadában duzzanat kialakulása, ülésben, járásában való korlátozottság, hőemelkedés, esetleg láz.

A betegségnek három formája ismeretes:

 • tályogképződés
 • krónikus kiújuló gyulladás
 • maradvány - ciszta.

Vizsgálat és konzultáció

A nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat megtekintésből és a Bartholini mirigy óvatos áttapintásából áll.

18
Elmúltam 18 éves, ide kattintva megtekinthetem a tartalmát.

Belső vizsgálatot, kolposzkópos és citológiai vizsgálatot csak a gyulladásos folyamat megoldása után végzünk. Ezután az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak megoldási lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, a műtétet vagy a konzervatív kezelést? Bartholini-mirigy tályog esetében egyértelmű a sürgős műtét. A Bartholini ciszta esetében én két dolgot szoktam elmondani a betegeimnek. Az első, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó a folyamatot nem lehet konzervatív terápiával megállítani vagy visszafordítani, csak műtéttel lehet megoldani az általa okozott problémákat. A második, hogy az elváltozás okozta panaszokat (fájdalom, lelki panaszok, stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A betegség előfordulásának mindhárom formájában csak a műtét vezet a végső gyógyuláshoz. A tályog esetében a kezelés ilyenkor a tályog megnyitása és a gennyes váladék lebocsátása. A fájdalom azonnal megszűnik, és a beteg néhány nap múlva panaszmentes.

Amennyiben az időnként kiújuló gyulladás vagy a maradvány ciszta a beteg szexuális életét zavarja, szóba jön a ciszta eltávolítása. A gyógyulás ebben az esetben is csak néhány napot vesz igénybe. Mindkét műtétet az egynapos sebészeti ellátás keretében végezzük.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? Bartholini-mirigy tályog esetében a gyulladásos környezet miatt a helyi érzételenítés nem jön szóba, Bartholini ciszta esetében, tekintettel a műtéti terület nagyságára és elhelyezkedésére a beavatkozást helyi érzéstelenítésben és érzéstelenítéssel kombinált altatásban is el lehet végezni. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a betegség súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Tekintettel, hogy a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára!

Hozzon magával váltás fehérneműt (bugyit) és intimbetétet.

A műtét

Bartholini mirigy tályog esetében annak megnyitását végezzük, majd a tályog gennyes tartalmát kiürítjük.

Az alábbi animációs filmen a tályog megnyitását tekintheti meg.

Ezt követően a megnyitott tályog falait két- két öltéssel kivarrjuk a bőrhöz, a seb visszazáródásának megakadályozására. Ezt a műtétet hívjuk erszényesítésnek (marsupialisatio).

Az alábbi képen is a tályog megnyitása látható.

Bartholini-mirigy ciszta

Ezzel a műtéttel legtöbbször véglegesen megoldjuk a problémát. Ha azonban a későbbiekben a gyulladás többszörösen kiújul, vagy maradvány ciszta alakul ki, akkor gyulladásmentes, ún. nyugalmi szakban a ciszta épben történő eltávolítását végezzük.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. Mind a kétféle műtét után naponta kétszer - ha alkalom van rá lehet többször is - zuhannyal, meleg vízzel kell átöblíteni a sebet, utána tisztasági betétet kell használni, mert a seb 2-3 hétig fog váladékozni. A műtét utáni napon a betegeink többsége folytathatja mindennapi aktivitását, táppénz igénybevétele nem szükséges. A Bartholini mirigy műtétje után az átlagos gyógyulási idő 2-3 hét. Ez alatt az idő alatt tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott. Panaszmentes esetben a műtéttől számított négy hét elteltével ellenőrző vizsgálatra kérjük vissza betegeinket.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz, fájdalom), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

További információk

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Dubecz Dániel szülész, nőgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 16:00 - 20:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a Bartholini ciszta műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Nőgyógyászatunk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • TB finanszírozott egynapos műtét.
 • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!