Tájékoztató a fülplasztika, elálló fül műtétről

Az elváltozás

Az elálló fül veleszületett, vagy szerzett elváltozás, melynek lényege az, hogy a fülkagylók a szokványos 10-15 foknál nagyobb szöget zárnak be a fej oldalsíkjával. A fül rendellenes állása lehet egy, vagy mindkét oldali. Mivel a gyerektársak gyakorta csúfolódnak, ezért érdemes még az iskolába járás előtt elvégeztetni a korrekciót.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A fülkagyló esztétikus anatómiai helyzete korrekciós műtéttel helyreállítható. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárt eredmény, a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot.

Az alábbi animációs filmen megtekintheti, hogy miképp alakítható az elálló fül a műtéttel:

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy felnőtt korban általában a műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, de ha mindkét fülön el kell végezni a korrekciót, a beteg egyéni érzékenységétől függően a műtét altatásban is végezhető. Gyermekeknél a műtétet kizárólag altatásban végezzük.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt, ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára!

A műtét

A műtét menetét az alábbi ábrán követhetjük. Először a fül hátsó felszínén babérlevél alakú bőrmetszést ejtünk, majd a porcból annyit távolítunk el, hogy a két porcszélt egyesítve a fül a fejhez képest a kívánt szögben helyezkedjen el, majd a porcszéleket a megfelelő helyzetben varratokkal rögzítjük.

Fülplasztika 

A műtét során az alábbi rajzon  látható ideálisnak tartott állapotot igyekszünk elérni.

Fülplasztika 

Ezután a bőrt plasztikai varrattal egyesítjük.

A plasztikai varrattal történő sebzárást az alábbi animációs filmen tekintheti meg.

A műtét végén a műtéti területre kompressziós kötést helyezünk fel.

Fülplasztika 

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet) és a beteg a saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. Altatásban végzett műtétnél ez az időszak 16-18 órára növekszik. A műtét végén a fejre rugalmas pólyával kötést helyezünk fel, amit egy hétig viselnie kell. A műtét után fájdalomcsillapítás szükséges néhány napig. Az első egy hétben javasolt nyugalom, fej magasabb felpolcolása. A varratok eltávolítása a műtétet követő egy hét múlva történik. Ezt követően 6-8 hétig alváshoz, illetve sportoláshoz fülpánt viselése javasolt.

Fülplasztika

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás abszolút szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. A beavatkozások többségénél a terület duzzanata, szövetközi bevérzések, fájdalom, normális műtét utáni állapotnak felelnek meg. Ez azt jelenti, hogy a fájdalomcsillapításon kívül egyéb más teendőt nem igényelnek. A korai szövődmények: utóvérzés, vérömleny, gyulladás, bőrelhalás, porcelhalás, idejében felismerve jól kezelhetők. Késői szövődmény a túlhegesedés, vagy keloid képződés, de előfordulásakor, a műtétet követő három hónapon belül, injekciós kezelést lehet alkalmazni. Páros szervről lévén szó, a műtét utáni formai, méretbeli különbség előfordulhat. Az esztétikai eredményt csak a tünetek megszűntével, néhány hét vagy hónap múlva alakul ki.

Árak

Árak

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a fülplasztikát nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra