A koronavírus fertőzést követő szövődmények

Miért szükséges a betegek megfigyelése?

A súlyos lefolyású, intenzív terápiás kezeléssel, lélegeztetéssel járó koronavírus fertőzés után sok esetben tapasztalható a tüdőszövet, a szívizom, a vese tartós károsodása vagy hosszútávú idegrendszeri szövődmények kialakulása. Ezeknek a betegeknek a gyógyulása és rehabilitációja nagy terheket ró a betegre, családjára és az egészségügyi ellátó rendszerre egyaránt.

Szerencsére a koronavírussal fertőzöttek túlnyomó többsége tünetmentesen, vagy csak „enyhe”, mérsékelt” tünetekkel vészeli át a betegséget. Sajnos azonban a késői szövődmények megjelenése előfordulhat ebben a - szerencsére jóval nagyobb - csoportban is, ezért elindítottunk egy egészség ellenőrző programot a koronavírus fertőzésen már átesett, már negatív PCR vagy antigén teszttel rendelkezők számára.

Az integrált program azok számára került kidolgozásra, akik miután megfertőződtek a COVID 19 vírussal, a közvetlen gyógyulás utáni szakban vannak. Akár a betegség következményeként kialakuló szövődményekről, akár a kórházi kezelés során kapott kezelések utóhatásairól beszélünk, ezeknél a betegeknél fokozott odafigyelés szükséges. Noha a vírus kiürült a szervezetből, a betegek számos szövődményt hordozhatnak akár tünetmentesen. A program célja hogy a betegség lefolyása után elvégzett diagnosztikai vizsgálatokkal az esetlegesen kialakult szövődményeket felderítse és ha szükséges, a megfelelő kezelést alkalmazza.

A koronavírus fertőzést követő szövődmények

Légzőszervi szövődmények

A koronavírus fertőzést követő szövődmények

A vírus (akárcsak az influenza esetén) a légzőszervi sejteket közvetlenül fertőzi meg, azok pusztulását okozva, azonban ezen sejtek pótlódnak. A problémát az immunrendszer túlzott aktiválódása jelenti, mely miatt a tüdőszövet maradandóan károsodhat. Ebben az esetben tüdőszövet nem képes regenerációra, így a roncsolt szöveteket hegszövet pótolja, mely miatt a légzési funkciók tartósan károsodhatnak. A betegség átvészelését követően még akár hónapokig észlelhető csökkent terhelhetőség, légszomj, mellkasi nyomó fájdalom. Allergiás vagy krónikus légzőszervi betegeknél asztma-szerű tünetek erősödhetnek, vagy jelenhetnek meg. A légzőszervi szövődmények felderítése érdekében mellkas rtg, légzésfunkciós és vér oxigéntelítettség vizsgálatot (pulzoximetria) végzünk, szükség esetén mellkas CT vizsgálatot javasolunk.

Szív-érrendszeri szövődmények

A koronavírus fertőzést követő szövődmények

A COVID-19 vírusnak közvetlen szívizom károsító hatása lehet, valamint a szervezet túlzott immunválaszából is adódhatnak kardiológiai szövődmények. A vírus egy olyan fehérjén keresztül fertőzi meg a sejteket, melyek a vérnyomás szabályozásában és a szívizomzat védelmében is szerepet játszik. A fertőzés kapcsán a véralvadási készség fokozódása jelentősen emelheti a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatát. Kardiológiai szövődményre utalhat a csökkent terhelhetőség, mellkasi fájdalom, légszomj, nyugalomban is szapora pulzusszám. A szív és érrendszer állapotának felmérése, szövődmények keresése vérnyomás, EKG, szív ultrahang, valamint laboratóriumi vizsgálatokkal történik, szükség esetén MRI vizsgálat is bevetésre kerülhet. Szívbetegek, magas vérnyomással, cukorbetegséggel élők esetében mindenképpen javasolt COVID-19 fertőzést követően kontrollvizsgálatuk és gyógyszeres kezelésük optimalizálása. A legalább közepes intenzitású sporttevékenységet végzők esetében is javasolható orvosi ellenőrzés és tanács a fertőzést követően.

Veseszövődmények

A koronavírus fertőzést követő szövődmények

A koronavírusos betegek mintegy 30%-a (kínai adat) esetén lép fel veseérintettség a betegség során. Ennek két különböző oka lehet. Egyrészt a veseszövet sejtjeit (hasonlóan a légutakat bélelő sejtekhez) közvetlenül megfertőzi a vírus és pusztítja a túlzott immunválasz. Másfelől a vese erek károsodása figyelhető meg, mely a veseszövet oxigénhiányát idézi elő. Viszonylag enyhe lefolyású betegség esetén a veseérintettség alattomosan, tünetmentesen alakul ki. Diagnózisához laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

Fül-orr-gégészeti szövődmények

A vírusfertőzéssel összefüggő szövődményekről egyelőre nincs tapasztalat, a tartós lélegeztetésnek lehetnek szövődményei, pl. a hangszalag kóros elváltozásai.

Emésztőrendszeri szövődmények

A tápcsatornában történő változások fontos szerepet töltenek be a Covid-19 vírus által okozott megbetegedés lefolyására, tüneteire, halálozására.
A betegség fő emésztőrendszeri tünetei a fogyás-táplálhatatlanság, hasmenés, hányás, hasi fájdalom. Az emésztőrendszeri tünetek megközelítőleg a betegek 50 %-nál észlelhetőek, ugyanennyi azon betegek aránya, akiknél széklet mintából vagy végbél nyálkahártya mintavételből vírus RNS mutatható ki.

A vírus alapvetően a tápcsatornában elhelyezkedő ún. epitéliális sejteket támadja meg és a bél nyálkahártyájában gyulladásos választ indukál. Ezen kívül a bélben lévő hasznos baktériumokat, azok megoszlását változtatja meg. A kórfolyamat következtében az egész szervezetben felszaporodnak a gyulladást kísérő fehérjék. Ezek káros hatásának következtében nagyobb eséllyel jön létre súlyos életveszélyes állapot. A vírus a bél-agy tengely megváltoztatásával neurológiai tüneteket is generálhat.

Légúti PCR negatívitás esetén is előfordulhat, hogy a tápcsatornában aktív fertőzőképes vírus található! Ennek kimutatására a végbélből vett minta PCR vizsgálata szükséges, amelynek pozitivitása esetén a bélfóra helyreállítására törekvő, speciális diétás tanácsadás kell kövessen.

Általános szövődmények

A betegség átvészelését követően a vírus a szervezetből eltűnik, ellene ellenanyagok képződnek. Az immunrendszer egyensúlya azonban a vírus eltűnését követően sem áll vissza. A tartósan aktiválódott immunsejtek úgynevezett krónikus fáradtság szindrómát hozhatnak létre, melynek lényege, hogy az emberi szervezet stressz tűrő képessége a folyamatos aktiválódás következtében kimerül. Izomfájdalom, kifejezett gyengeség, levertség, esetleg meglassult gondolkodás, koncentrációs zavarok, illetve a nem pihentető alvás képezik a legfőbb tüneteket. A panaszok fennállása esetén mindazon betegségeket ki kell zárni, amelyek hasonló panaszokat okoznak.

Bejelentkezés vizsgálatra

Ha a panaszok kezdetétől számított harmadik hét után (az első pozitív teszt után a 10-15. napon) még mindig nem érzi magát teljesen gyógyultnak, esetleg vannak tünetei és szeretne meggyőződni, hogy nem maradtak szövődményei, egyeztessen időpontot belgyógyász-kardiológusunkhoz.

Belgyógyászati vizsgálat

Kérjük, minden zárójelentését, egyéb a betegségével kapcsolatos dokumentációt hozzon magával a konzultációra. A vizsgálat előtt gyorstesztet végzünk, majd az anamnézis felvételét követően megtörténnek a szükséges labormintavételek és vizsgálatok. Az orvos értékelni fogja az esetét, és pontosan megmondja, milyen egyéb vizsgálatokra van szüksége. Az eredményektől függően speciális konzultációkat vagy további kiegészítő vizsgálatokat is javasolhat.

Milyen vizsgálatok és tesztek ajánlottak a koronavírusból kigyógyult betegek számára?

Alapcsomag: 88.000 Ft

• PCR teszt (opcionális, ingyenes)  
• SarsCoV2 antitest ELISA teszt 13.000 Ft
• belgyógyászati vizsgálat/tanácsadás 32.000 Ft
• EKG 10.000 Ft
• általános labor (elektrolitok, vesefunkció, májfunkció,
  vérkép, CRP, immunológiai vizsgálatok) 
20.000 Ft
• mellkas rtg 15.000 Ft
• légzésfunkció 10.000 Ft

A szív érintettségének gyanúja esetén:

• kardiológiai szakvizsgálat 25.000 Ft
• szív UH 20.000 Ft
• kardiológiai biomarkerek (hsTroponin, NTproBNP)  13.000 Ft

A tüdő érintettségének gyanúja esetén:

• pulmonológiai szakvizsgálat  
• mellkas CT  
• vérgázvizsgálat  

Szakértői konzultáció

Az elvégzett vizsgálatok és a tünetek alapján szükségessé válhat más szakterületek szakembereinek bevonása (radiológus, sebész, tüdőgyógyász, kardiológus, gasztroenterológus, urológus, neurológus, pszichiáter stb.).

A koronavírus fertőzést követő szövődmények

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra