Bőrgyógyászat - Anyajegyszűrés, melanómaszűrés

Az elváltozás

Az utóbbi években az egész világon, így Magyarországon is növekedett a bőrrákos megbetegedések száma!

A korai diagnózis nagyban növeli a gyógyulás esélyeit, még a legrosszabb indulatú ráktípus, a melanóma esetében is.

Anyajegyek születéskor még viszonylag ritkán jelennek meg a bőrön, azonban gyakorlatilag az egész élet során folyamatosan alakulhatnak ki. A leggyakrabban előforduló ún. festékes anyajegyből bőrrák alakulhat ki, viszont ennek korai felismerése és eltávolítása a beteg életét mentheti meg.

A rosszindulatú bőrelváltozások közül a „fekete bőrrák”, rövid orvosi nevén melanóma gyakorisága az egész világon az utóbbi  négy évben kb. 50%-al növekedett, de ez a számbeli növekvés elsősorban a fehér bőrű lakosságot érinti. Oka a napfény összetételének, illetve a napozási szokásoknak a megváltozása, valamint a túlzásba vitt szoláriumozás, a „barna bőr” divatja miatt. A XX. század elején készült fotókon az látható, hogy a strandoláshoz apáink és anyáink még hosszú ujjú és szárú trikót viseltek és még véletlenül sem sétáltak a napon kalap vagy napernyő nélkül. A mezőgazdasági dolgozók is hosszú ujjú ruhával, hosszú szoknyával, hatalmas kalappal védték magukat a nap perzselő sugaraitól.

A napfény spektrumából a Földre lejutó sugarak különböző élettani hatásokat fejtenek ki.

A leghosszabb hullámhosszú - több mint 800 nm - sugaraknak a melegítő hatását érzékeljük leginkább, a látható tartományba eső sugarak a 400-800 nm közötti tartományba esnek, míg a bio lógiai szempontból legfontosabb UV sugárzás 150-400 nm közötti hullámhosszú.

A legrövidebb hullámhosszú UV C sugarakat az ózonréteg elnyeli, ezek rendes körülmények között nem jutnak le a Földre nagy mennyiségben. Elsősorban az UV B felelős a napégésért, és azoknak a biológiai folyamatoknak a beindításáért, melyek hosszú távon bőrrákhoz vezethetnek. Az UV A sugárzást sokáig, mint jótékony, barnító sugárzást emlegették. azonban  tudjuk, hogy rendszeres UV A behatásra a bőr korábban öregszik, ráncosodik, elvékonyodik, rajta már fiatal korban is olyan változások jelenhetnek meg, melyek egyébként csak idős korban jellemzőek. Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy az UV A sugárzás is hozzájárul a bőrrákos betegségek kialakulásához.

A  melanóma – rosszindulatú bőrrák

Korai stádiumában műtétileg eltávolítható, méghozzá végleges sikerrel. Sajnos azonban ez a korai stádium csupán néhány milliméteres kiterjedést jelent; így felismerése orvosok számára is nehéz.

Az újabb típusú speciális dermatoszkópok óriási előnye az egyszerű kinagyítással szemben, hogy lehetővé teszi a bőr azon sejtsorainak pontosabb vizsgálatát, ahol a festéktermelő sejtek, az úgynevezett melanocyták helyezkednek el.  Ma már melanomákat sokkal hamarabb fel tudunk ismerni,  mint a dermatoszkóp rutinszerű használata előtti időben.

Némely típusú anyajegyek – ha ritkán is -, átalakulhatnak rosszindulatú daganattá; ezek felismerését segíti elő a dermatoszkóp. Felismerésük szempontjait törekszünk újra és újra nemzetközileg egységesíteni.

Az elfajulásra feltételezhetőleg hajlamos anyajegyek sebészi eltávolítása megelőzi későbbi melanoma esetleges kialakulását.
A bőrgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége ezért egyre növekszik.

A szűrővizsgálat elvégzése évente ajánlott!

Vizsgálati díj: 38.000 Ft

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Kleszky Miklos bőrgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 10:00 - 13:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra