Tájékoztató az arcplasztika (facelift) és nyakplasztika műtétekről

Az elváltozás

Arcplasztika

Az arc az emberi test azon része, amely a legjobban szem előtt van, éppen ezért esztétikai hibái komoly gondot jelenthetnek. Az arc az a testtájék, amely mivel szabadon van a külvilág felé, ezért a külső bántó hatások (nap, szél stb.) fokozottan érik.  A fáradtság, a hirtelen fogyás, a betegségek és a kor ezért leggyakrabban az arcon válnak mindenki számára láthatóvá. Gyakori tünet a ráncok megjelenése és arc bőrének petyhüdtté, lógóssá válása, ami esztétikai és pszichés panaszokat okozhat. Oka az arc és nyak bőrének öregedése, víztartalmának, ezzel együtt rugalmasságának elvesztése.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Az arc és nyakplasztikai műtétek célja az eredetit legjobban megközelítő állapot helyreállítása, amely fiatalosabb, kellemesebb megjelenést biztosít. Már a régebbi korokban lefektették a plasztikai sebészet alapjait.

Az arcplasztika vagy másnéven "lifting" műtét lényege, a megnyúlt, petyhüdt bőr "kifeszítése", valamint a felesleges bőr eltávolítása.

Arcplasztika

A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény a meglévő állapot javítása és nem tökéletes állapot elérése. A nyak és arcplasztikai műtétek javítják külsejét, megteremtik önbizalmát.

Arcplasztika Arcplasztika
A képen látható mini lifting a kisebb elváltozá-
sokat tudja korrigálni.
A teljes liftinggel a nagyobb elváltozások is
megoldhatók.

Arcplasztika Arcplasztika
A képen a teljes arc és nyak plasztika látható. Nyakplasztikánál a nyak bőre alatt lévő izmot is
be kell szűkíteni.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy az arcplasztikai műtét - tekintettel a műtét hosszúságára és súlyosságára - csak altatásban végezhető. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára.

A műtét

A metszés halántéktájékon a hajas fejbőr területén a fül előtt, onnan visszakanyarodva a fül mögött és a tarkótájon ismét a hajas fejbőrön halad, többségében haj által borított helyen. Ezért a gyógyulás után a hajjal fedett hegek nem látszanak. A műtét lényege az arc bőrének és bőralatti kötőszövetnek felpreparálás utáni megfeszítése, valamint a felesleges petyhüdt bőr eltávolítása.

A műtétről itt tekinthet meg egy animációs videót:

Vérzéscsillapítás után a sebeket plasztikai bőrvarrattal zárjuk, erről itt tekinthet meg egy animációs filmet.

A műtét végén kötést és kompressziós fejpántot helyezünk fel.

Arcplasztika

Műtét utáni teendők

A helyi érzéstelenítésben végzett műtét után 6-8 órával, az altatásban végzett műtét után 16-18 órával a műtét után engedjük haza a beteget, kísérővel. Otthonában kímélő életmód és pihenés javasolt. A műtét viszonylag nagy területen történik, ezért antibiotikum, fájdalomcsillapító szedése javasolt. A műtéti területen duzzanat, kékes-lilás elszíneződés keletkezhet, ami normális műtét utáni képnek felel meg. Pár napos jegelés alkalmazásával ez mérsékelhető, a hematomák lassan felszívódnak. A szem esetleges duzzanata miatt szemcsepp használata javasolt. Első kontrollvizsgálatra a műtétet követően egy hét múlva kerül sor. Ekkor a fejpánt alatti nyomókötést távolítjuk el. A varratok eltávolítására a műtétet követően két és három hét elteltével kerül sor. A fejpánt viselése otthonában, éjszakára hat hétig javasolt.

Az arc a kívánt eredményt csak 6-8 hét múlva fogja mutatni.

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, idejében felismerve, kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni 6-16 órás megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Esztétikai szövődmény a nem megfelelő mennyiségű bőr eltávolítása. Az arc- és nyakplasztika speciális szövődménye, hogy a preparáláskor ideget érinthet a műszer, ezért általában csak átmenetileg működési vagy érzészavar léphet fel az arc bőrén és a mimikai izmokban. A legsúlyosabb szövődmény az arcideg sérülése, aminek féloldali arcbénulás a következménye. A heg megvastagodásával, az ún. "hegdaganattal", gyógyuló műtétek ezen a testtájon ritkák, de előfordulásukkor, a műtétet követő három hónapon belül, injekciós kezelést lehet alkalmazni. Az említett szövődmények a korrekt műtéti technikával igyekszünk elkerülni. Az eljárás más műtétekhez hasonlóan, bár kockázatot is rejt magában, de elterjedt beavatkozás a klinikánkon és a páciensek minden esetben elégedetten távoznak.

Árak

Árak

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes az arc és nyakplasztikát nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra