Tájékoztató a zsírleszívás műtétről

Minden műtét előtt PCR tesztet végzünk!

Műtét előtti és utáni fotók

Műtéttel kapcsolatos költségek

Az elváltozás

Zsírleszívás

Férfiak és nők egyaránt küzdenek fölösleges kilóik, testük különböző tájékain lerakódott, előnytelen formát kölcsönző zsírpárnáik ellen. A különböző diétás módszerekkel, testgyakorlatokkal dacoló zsírlerakódások eltávolítására dolgozták ki a zsírleszívás módszerét. Csak a helyi, körülírt zsírlerakódások korrekciójára alkalmas (has, csípő, nyak, comb, térd, hát, toka, stb.) és nem használható általános kövérség ellen. Kinyúlt, rugalmatlan bőr alatti zsír eltávolítása nem ajánlott ezzel a módszerrel, mivel a kinyúlt bőr utána még inkább lógni fog, még petyhüdtebb lesz. Ebből következően bizonyos életkoron túl már csak ritkán ajánlható. Az adott területről sem lehet az összes zsírsejtet eltávolítani (max. 80-90%-ot), így a visszahízás nem kizárt.

Ahhoz, hogy megértsük ennek okát, tekintsük meg a következő ábrát:

Zsírleszívás

Az ábrán jól látszik, hogy hízás során nem csak a zsírsejtek nagysága, de a száma isnövekszik. Fogyáskor az egyes zsírsejtek nagysága bár csökken, de a száma változatlan marad. Ezért egyrészt hosszabb ideig tart a fogyás, másrészt sokkal rövidebb ideig tart a visszahízás.

El kell mondani, hogy a zsírleszívás sem változtatja meg ezt az alapvető biológiai törvényt. Ha nem vigyázunk a bevitt kalória mennyiséggel, a kezelt területen évek alatt újra telődnek a zsírsejtek, felhalmozódik a zsír és a nem kívánt zsírpárnák újra megjelennek.

A megfelelően megválasztott esetekben a módszer nagyon szép eredményt biztosít, ennek tartóssága azonban csak a páciensen múlik.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Zsírleszívás

A típusos helyeken felszaporodott zsírfelesleg eltávolítása megváltoztatja testének kontúrját, javítja külsejét, megteremti önbizalmát. Nem pótolhatja azonban a súlycsökkenést, amit csak diétával és testedzéssel lehet elérni. Kizárólag nagyon gondosan kiválasztott pácienseken alkalmazható. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző plasztikai sebésszel az elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény a kontúr javítása, és nem a tökéletesen ideális állapot. Azok a páciensek, akiknek fiatal, rugalmas bőrük van, relatíve normális súlyúak, helyi zsírpárnákkal, a legjobb jelentkezők erre a műtétre.

Az alábbi animációs filmen megtekintheti, hogy melyek azok a területek, ahonnan el szoktuk távolítani a felesleges zsírt, valamint betekintést nyerhet a műtét menetébe.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy ha kisebb területeken végezzük a zsírleszívást, akkor helyi érzéstelenítés is elegendő, de ha nagyobb területen, pláne ha több területen egyidejűleg végezzük a műtétet, tekintettel a műtét hosszúságára, csak az altatás jön szóba. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára.

A műtét

A zsírleszívás lényege, hogy az előzőleg bejelölt területre először steril folyadékot juttatunk be, ezzel fellazítjuk az eltávolítani kívánt zsírszövetet, majd egy arra alkalmas kanül és vákuum segítségével kiszívjuk.

Zsírleszívás

A műtét előtt az operáló orvos pontosan körberajzolja, kijelöli azokat a területeket, ahonnan a zsírleszívás történik.

Zsírleszívás

Ezt követi az előre kijelölt területekbe történő speciális zsíroldó és fellazító folyadék beadása. A sebészi beavatkozás, egy vagy több kis, kb. 4-5mm-s bőrmetszésekből kezdődik. Ezeken a kis nyílásokon keresztül vezetjük a bőr alá a szívókanült, majd vákuum segítségével kiszívjuk a felesleges zsírszövetet.

Az alábbi animációs filmen láthatók a zsírleszívás leggyakoribb helyei és jól követhetők a műtét fázisai:

Ezt a műveletet az összes, előre megjelölt területen elvégezzük, majd a bemeneti nyílásokat plasztikai bőrvarrattal zárjuk. A műtét végén nyomókötést helyezünk fel, melyet kompressziós ruha segítségével rögzítünk.

Zsírleszívás

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet) és a beteg a saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. A műtét után fájdalomcsillapítás szükséges néhány napig.

A műtét után mindig keletkeznek bevérzések, duzzanatok, illetve a zsírszívott műtéti terület bizonyos fokú megkeményedése mindig fellép. Az első néhány napban ezek a jelenségek fokozódnak, ezért ebben az időszakban kevesebb mozgás-, több pihenés javasolt. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, de állandó ágynyugalom nem szükséges.

A kompressziós ruhát hat hétig kell viselni az ödéma megelőzése érdekében, valamint a bőr egyenletes letapadása céljából. A megjelenő véraláfutások néhány hét múlva nyomtalanul felszívódnak. Néhány napig a bőr érzészavara is tapasztalható. A megerőltetést kerülni kell az első hetekben. Egy hét elteltével a kontroll vizsgálat alkalmával varratszedésre kerül sor. Második héttől kezdve olyan hegszövet alakul ki, amelybe a zsír nem képes lerakódni, ezért egy esetleges későbbi súlygyarapodásnál a zsír általában inkább más helyeken halmozódik fel.

A végeredmény, átlagosan kb. három hónap múlva látszik. A zsírszívás nem jelent lényeges súlyveszteséget, az eredmény a kontúrok előnyös megváltozásában, illetve körfogat-csökkenésekben mérhető.

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozást követően is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: ödéma, vérömleny, utóvérzés, nagyobb vérveszteség, gyulladás, ér-, idegsérülés, tüdőembólia, zsírembólia, idejében felismerve, jól kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni 6-8 órás megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Késői szövődmény a kóros hegképződés, a "túlhegesedés", vagy "keloid" képződés. Ezt a műtéttől számított három hónapon belül, injekciós kezeléssel lehet megszüntetni. Esztétikai szövődmények: felületi kontúr egyenetlenség, aszimmetria, bőrszín elváltozás, melyek a korrekt műtéti technikával kerülhetők el. Az eljárás más műtétekhez hasonlóan veszélyeket rejt magában, de igen elterjedt beavatkozás a klinikánkon és a páciensek minden esetben elégedetten távoznak.

További információk

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Pór Ferenc plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 12:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a zsírleszívást nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Optimális ár-érték arány.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!