Tájékoztató a zsírleszívás műtétről

Az elváltozás

Zsírleszívás

Férfiak és nők egyaránt küzdenek fölösleges kilóik, testük különböző tájékain lerakódott, előnytelen formát kölcsönző zsírpárnáik ellen. A különböző diétás módszerekkel, testgyakorlatokkal dacoló zsírlerakódások eltávolítására dolgozták ki a zsírleszívás módszerét. Csak a helyi, körülírt zsírlerakódások korrekciójára alkalmas (has, csípő, nyak, comb, térd, hát, toka, stb.) és nem használható általános kövérség ellen. Kinyúlt, rugalmatlan bőr alatti zsír eltávolítása nem ajánlott ezzel a módszerrel, mivel a kinyúlt bőr utána még inkább lógni fog, még petyhüdtebb lesz. Ebből következően bizonyos életkoron túl már csak ritkán ajánlható. Az adott területről sem lehet az összes zsírsejtet eltávolítani (max. 80-90%-ot), így a visszahízás nem kizárt.

Ahhoz, hogy megértsük ennek okát, tekintsük meg a következő ábrát:

Zsírleszívás

Az ábrán jól látszik, hogy hízás során nem csak a zsírsejtek nagysága, de a száma isnövekszik. Fogyáskor az egyes zsírsejtek nagysága bár csökken, de a száma változatlan marad. Ezért egyrészt hosszabb ideig tart a fogyás, másrészt sokkal rövidebb ideig tart a visszahízás.

El kell mondani, hogy a zsírleszívás sem változtatja meg ezt az alapvető biológiai törvényt. Ha nem vigyázunk a bevitt kalória mennyiséggel, a kezelt területen évek alatt újra telődnek a zsírsejtek, felhalmozódik a zsír és a nem kívánt zsírpárnák újra megjelennek.

A megfelelően megválasztott esetekben a módszer nagyon szép eredményt biztosít, ennek tartóssága azonban csak a páciensen múlik.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Zsírleszívás

A típusos helyeken felszaporodott zsírfelesleg eltávolítása megváltoztatja testének kontúrját, javítja külsejét, megteremti önbizalmát. nem pótolhatja azonban a súlycsökkenést, amit csak diétával és testedzéssel lehet elérni. Kizárólag nagyon gondosan kiválasztott pácienseken alkalmazható. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző plasztikai sebésszel az elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény a kontúr javítása, és nem a tökéletesen ideális állapot. Azok a páciensek, akiknek fiatal, rugalmas bőrük van, relatíve normális súlyúak, helyi zsírpárnákkal, a legjobb jelentkezők erre a műtétre.

Az alábbi animációs filmen megtekintheti, hogy melyek azok a területek, ahonnan el szoktuk távolítani a felesleges zsírt, valamint betekintést nyerhet a műtét menetébe.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy ha kisebb területeken végezzük a zsírleszívást, akkor helyi érzéstelenítés is elegendő, de ha nagyobb területen, pláne ha több területen egyidejűleg végezzük a műtétet, tekintettel a műtét hosszúságára, csak az altatás jön szóba. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára.

A műtét

A zsírleszívás lényege, hogy az előzőleg bejelölt területre először steril folyadékot juttatunk be, ezzel fellazítjuk az eltávolítani kívánt zsírszövetet, majd egy arra alkalmas kanül és vákuum segítségével kiszívjuk.

Zsírleszívás

A műtét előtt az operáló orvos pontosan körberajzolja, kijelöli azokat a területeket, ahonnan a zsírleszívás történik.

Zsírleszívás

Ezt követi az előre kijelölt területekbe történő speciális zsíroldó és fellazító folyadék beadása. A sebészi beavatkozás, egy vagy több kis, kb. 4-5mm-s bőrmetszésekből kezdődik. Ezeken a kis nyílásokon keresztül vezetjük a bőr alá a szívókanült, majd vákuum segítségével kiszívjuk a felesleges zsírszövetet.

Az alábbi animációs filmen láthatók a zsírleszívás leggyakoribb helyei és jól követhetők a műtét fázisai:

Ezt a műveletet az összes, előre megjelölt területen elvégezzük, majd a bemeneti nyílásokat plasztikai bőrvarrattal zárjuk. A műtét végén nyomókötést helyezünk fel, melyet kompressziós ruha segítségével rögzítünk.

Zsírleszívás

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet) és a beteg a saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. A műtét után fájdalomcsillapítás szükséges néhány napig.

A műtét után mindig keletkeznek bevérzések, duzzanatok, illetve a zsírszívott műtéti terület bizonyos fokú megkeményedése mindig fellép. Az első néhány napban ezek a jelenségek fokozódnak, ezért ebben az időszakban kevesebb mozgás-, több pihenés javasolt. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, de állandó ágynyugalom nem szükséges.

A kompressziós ruhát hat hétig kell viselni az ödéma megelőzése érdekében, valamint a bőr egyenletes letapadása céljából. A megjelenő véraláfutások néhány hét múlva nyomtalanul felszívódnak. Néhány napig a bőr érzészavara is tapasztalható. A megerőltetést kerülni kell az első hetekben. Egy hét elteltével a kontrollvizsgálat alkalmával varratszedésre kerül sor. Második héttől kezdve olyan hegszövet alakul ki, amelybe a zsír nem képes lerakódni, ezért egy esetleges későbbi súlygyarapodásnál a zsír általában inkább más helyeken halmozódik fel.

A végeredmény, átlagosan kb. három hónap múlva látszik. A zsírszívás nem jelent lényeges súlyveszteséget, az eredmény a kontúrok előnyös megváltozásában, illetve körfogat-csökkenésekben mérhető.

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozást követően is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: ödéma, vérömleny, utóvérzés, nagyobb vérveszteség, gyulladás, ér-, idegsérülés, tüdőembólia, zsírembólia, idejében felismerve, jól kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni 6-8 órás megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Késői szövődmény a kóros hegképződés, a "túlhegesedés", vagy "keloid" képződés. Ezt a műtéttől számított három hónapon belül, injekciós kezeléssel lehet megszüntetni. Esztétikai szövődmények: felületi kontúr egyenetlenség, aszimmetria, bőrszín elváltozás, melyek a korrekt műtéti technikával kerülhetők el. Az eljárás más műtétekhez hasonlóan veszélyeket rejt magában, de igen elterjedt beavatkozás a klinikánkon és a páciensek minden esetben elégedetten távoznak.

Árak

Árak

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a zsírleszívást nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Optimális ár-érték arány.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra