Tájékoztató a mellimplantátumokról és a beültetés utáni speciális szövődményekről

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Bevezetés

Mellimplantátum

Kevés nő elégedett a melleivel. Akadnak, akik túl kicsinek, míg mások túl nagynak találják. Nem meglepő tehát, hogy a mellplasztika, ezen belül is a mellnagyobbítás az egyik leggyakoribb esztétikai sebészeti műtétnek számít.

A mellnagyobbításnál és számos esetben a mellfelvarrásnál implantátumokat ültetünk be, amelyek nem egy esetben 15–20 évig is helyükön maradnak.  A megfelelő implantátum kiválasztása ezért az egyik legnehezebb feladat, amelyet a páciensnek és az orvosnak közösen kell megoldania. Az alábbi tájékoztatóban ezért igyekeztünk összeszedni azokat az implantátumokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyek segíthetnek ebben a döntésben. Ezen kívül részletes leírást olvashat az implantátum beültetés után esetleg kialakuló speciális szövődményekről, így Önnek lesz ideje összegyűjteni az ezzel kapcsolatosan felmerült kérdéseit és a vizsgálatot követő konzultáció során megbeszélni ezeket az operáló orvossal.

Milyen gyártmányú implantátumot válasszunk?

Három gyártó állít elő a világon évente egyenként 200.000 darabnál több implantátumot:
Eurosilicone,Allergan (Inamed),Johnson&Johnson (Mentor)

Mellimplantátum

A többi gyártó ennek a számnak csak a töredékét állítja elő, ez 5-10 ezres nagyságrendet jelent. Ez nem jelenti azt, hogy "rosszabb minőségű" implantátumokat gyártanának, de a gyártó nagysága, tőkeerőssége a saját termékére vállalt garancia hitelességének megítélésében fontos tényező.

Klinikánkon az Eurosilicone által gyártott implantátumokat használjuk.  Ezek az implantátumok jó minőségűek, megbízhatóak, velük kapcsolatban a 17 éves tapasztalatunk nagyon kedvező. Gyártásuk minden fázisában szigorú minőségbiztosítási szabályokat tartanak be. Minden implantátum termékazonosító gyári számmal van ellátva, a garancia jegyen szerepel a beültetés időpontja, a beültetést végző orvos neve.

Mellimplantátum

Az implantátumra vonatkozó garancia - Eurosilicone Prémium Páciens Garancia

A gyártó minden implantátumra egy életre szóló termék garanciát vállal. Ez a speciális garancia a beteg számára további költséget nem jelent, benne van a termék árában és az implantátum beültetésekor lép életbe.

Eurosilicone Prémium Páciens Garancia azt jelenti, hogy a gyártó minden anyaghibából, vagy gyártási hibából történő implantátum károsodás előfordulása esetén az implantátumot ingyenesen kicseréli.

  • tok zsugorodás,
  • ezek következményeként kialakuló toksérülés
  • implantátum deformálódás
  • minden esetben mindkét implantátumot kicserélik, attól függetlenül, hogy csak az egyiknél merült fel probléma
  • a cserénél a gyártó bármely terméke választható

A garancia nem érvényes:

  • ha az implantátum művi úton (pl. műtét közben, baleset során) sérül
  • a beültetést követően esztétikai problémák alakulnak ki
  • az implantátum fala körül megkeményedett, gyakran fájdalmas panaszokat okozó ún. kapszula kialakulása esetén
  • ha a kapszula műtétje során az implantátum tokja megsérül
  • nem terjed ki a csere során felmerült műtéti költségekre.

A részleteket megtekintheti a gyártó honlapján: http://www.eurosilicone.com.

Az implantátum tokja

Mellimplantátum

Mind a fiziológiás sóoldattal, mind a szilikonnal töltött implantátumok tokjának anyaga szilikon. A legelső szilikon mellimplantátumok teljesen sima falúak voltak, majd megjelentek a nagyon finoman rücskös, érdes, szaknyelven textúrált felszínű implantátumok.

A texturált implantátumok bevezetésének fő oka, hogy csökkentsék a kapszula képződés kockázatát, ami a szervezet természetes védelmi reakciójaként minden - a szervezetbe bekerülő - idegen anyag körül kialakul. Bár a legtöbb emlő implantátum esetében ez a kapszula puha marad, azonban néhány ritka esetben megkeményedik és különböző panaszokat okoz. Erről részletesebben a műtét után kialakuló szövődmények között olvashat. A ma forgalomban lévő implantátumok felszíne sima vagy érdes (textúrált).

Az implantátum anyaga

Mellimplantátum

A fiziológiás sóoldattal töltött implantátumok egyik előnye, hogy viszonylag kisebb nyíláson át behelyezhetőek, valamint a beléjük adott folyadék mennyiségének változtatásával tetszés szerint szabályozható a feszességük egyrészt a műtét közben, másrészt hetekkel a műtét után. A végleges méret és feszesség beállítás után egy mozdulattal eltávolítható a műanyag feltöltő cső, a szelep lezár, meggátolva a sóoldat kiáramlását a tokból.

Élettartamuk kb. 10-14 év, esetleges toksérülés esetén a kiömlő sóoldat pár nap alatt maradék nélkül felszívódik.

Hátrányuk, hogy idővel elkezdenek zsugorodni, méretvesztés történik, ezen kívül tapintásuk nem olyan természetes, mint a szilikon töltésű implantátumoké.

A szilikon egy teljesen semleges szintetikus anyag, amelyet orvosi célokra 1940–es évek óta használnak. Szilikont tartalmaznak a kézkrémek, rúzsok és a dezodorok is.

Általános vélemény, hogy a szilikon-zselé közelíti meg legjobban az emlő természetes állagát. A szilikon igen érdekes anyag: a szilárdtól a folyékony halmazállapotig minden formában előállítható.

Mellimplantátum

1962 óta zselés változatát emlő implantátumok töltőanyagaként használják, mivel puhasága és hajlékonysága a természetes megjelenést sugallja. Viszonylag hosszú az élettartama: átlagosan 10-18 év.

Abban a ritka esetben, ha az implantátum tokja megsérül, a zselé csak nagyon minimális mennyiségben szivárog ki a tokon kívülre és semlegessége miatt szöveti reakciót sem okoz.

Ma már biztosan tudjuk, hogy a szilikon abszolút szövetbarát anyag, így nem vált ki antitestképződést (a szervezet természetes védekező mechanizmusának reakcióját), és soha nem lökődik ki.

Az implantátum formája

Az implantátum formája lehet kerek vagy csepp alakú.

Mellimplantátum Mellimplantátum

A csepp alakú implantátumok célja, hogy jobban utánozza a mell természetes formáját, de ennek sikere attól is függ, hogy mekkora a megnagyobbítani kívánt mell és mennyit akarunk nagyobbítani rajta. Ezen kívül van még egy kockázata a csepp alakú implantátumoknak: ha valami miatt elmozdul a helyéről, a mell alakja egyenetlenné válhat, ez a kockázat nem létezik kerek implantátumok esetében.

A csepp alakú implantátumok általában drágábbak, mint a kerek implantátumok.

Az implantátum profilja

Mellimplantátum

A profil tulajdonképpen az implantátum vastagságát, ill. magasságát jelöli. A három alapvető profil: magas, közepes és alacsony.
Az implantátum profiljának kiválasztása is azok közé a feladatok közé tartozik, amelyet az orvosnak és a betegnek közösen kell megoldania. Elsődleges szempont természetesen a kívánt forma elérése, de az implantátum kiválasztásánál nagy jelentősége van a meglévő emlő nagyságának és az emlő bőrének a minőségének, valamint, hogy az izom alá, vagy fölé kívánjuk behelyezni az implantátumot.

Az implantátum beültetése utáni speciális szövődmények

A sebészeti beavatkozás általános szövődményeiről a műtéti tájékoztatókban olvashat. Ezeken kívül az emlő implantációs beavatkozások esetében bizonyos speciális szövődmények is kialakulhatnak:

Törés, kilyukadás, leeresztés:

Az implantátum tönkremehet a műtét során sebészeti eszközök okozta sérüléstől, baleset során, vagy bizonyos idő után magától a viseléstől (természetes elöregedés). Gél töltésű implantátumok esetében a törés következtében a gél töltés kifolyhat. A törés eredményezheti a mell ellaposodását, felpuhulását, érzékenységét és a gél kitapintható tömegét. A gél bennmaradhat az implantátum körül a szövetek alkotta kapszulában, vagy elvándorolhat a hónalj mirigyeibe, vagy a test más részeibe. Implantátum sérülés esetén műtéti úton eltávolítjuk a sérült tokot és lehetőség szerint az összes kiszivárgott gélt, majd behelyezzük az új implantátumot. A műtéti területen esetleg maradó gél, tekintettel, hogy teljes mértékben szövetbarát, szöveti reakciót a későbbiekben sem okoz. Sóoldat töltésű implantátumok esetében a feltöltő szelep elromolhat és kifolyhat a fiziológiás sóoldat. Ebben az esetben is sebészeti beavatkozás szükséges a sérült tok eltávolításához, a kiömlő fiziológiás sóoldattal teendő nincs, mert nagyon gyorsan – napok alatt – teljesen felszívódik. A műtét során itt is eltávolítjuk a sérült implantátum tokját és behelyezzük az új implantátumot.

Kapszulaképződés és összehúzódás:

Az emlő implantátum behelyezése során a leggyakoribb szövődmény, az úgynevezett "kapszula" képződés. Ennek lényege, hogy bár az implantátumok anyaga minden esetben szövetbarát, hipoallergén anyagból készül, az arra érzékeny betegeknél a szervezet - védekezésképpen - kötőszövetes tokot képez az implantátum körül.

A legtöbb emlő implantátum esetében ez a kapszula puha marad. Azonban bizonyos esetekben ez a tok később zsugorodhat, ekkor összenyomja az implantátumot melynek következtében a mell feszessé, rugalmatlanná válik. Ha a kapszula a későbbiekben hegesedik ésösszehúzódva szorítja az implantátumot, ez feszülést, fájdalmat, súlyosabb esetben implantátum deformálódást okozhat.

Ez a jelenség a műtétet követően bármikor jelentkezhet. Néha pár hónappal a műtét után alakul ki, de megjelenhet akár évekkel később is. Jelentkezhet egyik, vagy mindkét oldalon. Mivel a kapszula képződés pontos okát nem ismerjük, megelőzésére és megoldására sincs biztos módszer. A műtét utáni több hétig tartó masszírozást szoktuk javasolni megelőzésére. Súlyos esetekben szükség lehet a kapszula műtéti bemetszésére (kapszulotómia), vagy eltávolítására is.

Ráncosodás, gyűrődés:

A tok meggyűrődése miatt az implantátum felszíne ráncosodhat. Ez észrevehető a bőr felszínén is, attól függően, hogyan helyezkedik el az implantátum, és hogyan gyűrődik a felszíne. Nagy gyűrődések, vagy hajtások irritálhatják, vagy károsíthatják a környező szöveteket. A gyűrődés az implantátum törését vagy kilyukadását is okozhatja.

Meszesedés:

Ritka esetben mész rakódhat le az implantátumot körül vevő szövetekben. Ez keménységet és fájdalmat okozhat. Ez a mészlerakódás hasonló a mellrák korai fázisával összefüggő korai mészlerakódáshoz, ezért ebben az esetben CT lézer mammographiás vizsgálatot kell elvégezni.

Az érzékelés megváltozása:

Az implantátum beültetés után megváltozhat az emlő bőrének, esetleg a mellbimbónak az érzékelése. Ez többnyire időleges, ritkán maradandó elváltozás.

Kilökődés:

Ritka esetben az implantátum kilökődés is előfordulhat, mivel ezt azonban bakteriális fertőzés következtében kialakult gyulladásos folyamat előzi meg, az időben végzett műtéttel távolítjuk el az implantátumot.

Elégedetlenség a kozmetikai eredménnyel szemben:

Deformálódás, elmozdulás, elvándorlás, rossz méret, aszimmetria, nem kívánatos kontúr, kitapinthatóság, emlő megereszkedése, vagy a sóoldat lötyögése (fiziológiás sóoldattal töltött implantátumok esetén) válthatja ki.

Gél-diffúzió:

A szilikon csekély mennyisége diffúzió vagy szivárgás útján kerülhet az implantátum falán át az emlő szövetei közé.

Az implantátum eltávolítása:
A beültetett implantátumot ne tekintse életre szólónak. Bár nem ritkák a 15-20 éve beültetett implantátumok, a mell alakjának változása, bőrének megnyúlása vagy a fent említett szövődmények kialakulása idővel a beültetett implantátum cseréjét teszi szükségessé.

Az implantátum beültetése utáni mellrákszűrés

A mammographiás vizsgálat során az implantátum zavarhatja a mellrák korai felismerését a szövetek egy részének eltakarásával, ezért a hagyományos mammographiai eljárások nem alkalmazhatók mellimplantátum esetén. Ebben az esetben végezhető a CT-lézer-mammográfiás vizsgálat, amelyet - tekintettel, hogy a rákos elváltozás környezetében kialakuló fokozódó érképződést mutatja ki - nem zavar az implantátum jelenlétek.

Az implantátum beültetése utáni szoptatás

Az emlő mirigyállományát nem érintő műtéti technikával behelyezett implantátumok sem a mellnagyobbító műtét, sem az implantátum beültetésével végzett mellfelvarrás esetén a későbbiek során nem gátolják az anyatejképződést és a szoptatást.

Ez a kép a mellnagyobbító műtét után három évvel készült.

Mellimplantátum

Ez a kép az implantátum beültetésével történő mellfelvarrás műtét után két évvel készült.

Mellimplantátum

Mellplasztikai műtétek

Mellfelvarrás
Műtét előtti és utáni fotók
Mellkisebbítés
Műtét előtti és utáni fotók
Mellnagyobbítás
Műtét előtti és utáni fotók

Plasztikai műtét lebonyolításának menete

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra