Tájékoztató a nőgyógyászati vizsgálatokról, nőgyógyászati rákszűrésről

A rendelést és a műtéteket Dr. Kulcsár Ákos szülész, nőgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 10:00 - 14:00 óráig
péntek 10:00 - 14:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a rákszűrést és nőgyógyászati alapvizsgálatot nálunk elvégeztetni?

 • Nőgyógyászatunk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • Ha a vizsgálatok alapján műtétre kerül sor, azt TB finanszírozott egynapos ellátás formájában el tudjuk végezni.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Nőgyógyászati rákszűrés és alapvizsgálat

A betegek vagy az évente ajánlott rákszűrés kapcsán, vagy egyéb panaszok miatt kerülnek nőgyógyászati vizsgálatra. Tekintettel, hogy a méhnyak rák kialakulása 8:00-20:00 évet vesz igénybe, ezért a rendszeres szűrés során a rákmegelőző állapotok felismerésével és gyógyításával a rákos esetek nagy hányada megelőzhető.A vizsgálat előtti beszélgetés során az orvos szóban tájékozódik az előző nőgyógyászati eseményekről (terhesség, szülés, műtétek, menstruációval kapcsolatos esetleges problémák), a jelen állapottal kapcsolatos kérdésekről (menstruációs ciklus kezdete, hossza, a vérzés intenzitása, hüvelyi folyás, fájdalom,valamint az általános gyógyszerszedéssel,gyógyszerérzékenységgel kapcsolatos stb.) A tulajdonképpeni vizsgálat a következőkből áll:

Bimanuális (kétkézzel végzett) vizsgálat

Elsőként a szakorvos úgynevezett bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálatot végez, azaz áttapintja a kismedencét, a méhet és a petefészkeket. Ilyenkor a méh nagyságát és helyzetét, illetve a két petevezeték és petefészek nagyságát ellenőrzi, méretbeli eltéréseket keresve. E vizsgálat során derük ki, ha valakinek például előre vagy hátrahajló a méhe, esetleg miómája, vagy méhmegnagyobbodása van.

Az alábbi képen a bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálat látható:

Bimanuális (kétkézzel végzett) vizsgálat

Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat

Mivel a hüvely fala alaphelyzetben egymáshoz simul, a hüvely feltárásához az orvos a képen látható hüvelytükröt (Cusco tükör) - közismert nevén "kacsát" - vezet be zárt állapotban a hüvelybe, majd ott szétnyitja és láthatóvá válik a hüvely fala és a méhszáj. Először szabad szemmel, majd egy speciális mikroszkóp segítségével tekintjük meg a hüvely falát és a méhszáj külső felszínét borító hámot. A páciens itt találkozhat egy új diagnosztikai eljárással, a video-kolposzkóppal. Az a lényege, hogy a méhszájat vizsgáló mikroszkópban egy kamerát helyezünk el, amelyen keresztül a beteg az orvos által látott képet egy televízió képernyőjén, színesben, felnagyítva, a vizsgálat közben, a vizsgáló orvossal egy időben látja.

Az alábbi képeken a hüvely feltárása látható a "kacsa" segítségével. Az utolsó képen egy normális méhszáji kép látszik, kóros eltérés nélkül.

Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat
Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat
Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat

A vizsgáló orvos a méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata közben nagy vonalakban és sematikusan a következőket láthatja:

Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata
Normális, kóros eltérés nélküli
méhszájkép szülés előtt lévő nőnél.
Normális, kóros eltérés nélküli
méhszájkép szülés után lévő nőnél.

Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata

A köznyelv ezt nevezi méhszájsebnek, ami tulajdonképpen nem seb - hámfosztott terület -, hanem egy kevésbé ellenálló, oda nem való hámféleség. ugyanis a méhnyak hengerhámja belülről rákúszik a normálisan a méhszájat borító többrétegű laphámra.

Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata

Szabad szemmel is látható szövetszaporulat a méhszájon. Nagy valószínűség szerint méhszájrák.

Citológiai vizsgálat

Ezután az orvos speciális eszközzel váladék mintát vesz a méhszáj felszínéről és a méhnyakból. A levált hámsejteket tartalmazó anyagot tárgylemezen megfelelően fixálva kenetet készítünk, ez kerül citológiai vizsgálatra. A kenetben található hámsejtek elváltozásaiból tud a kór szövettanász a különböző kóros állapotokra utaló következtetéseket levonni. A citológiai vizsgálat során nem csak a hámsejteket, hanem a különböző, gyulladást okozó kórokozókat (HPV, baktérium, Clamydia, gomba, vírus, Trichomonas stb.) is ki tudják mutatni.

Az alábbi képen a citológiai mintavétel látható:

Citológiai vizsgálat

A rutinszerűen végzett citológiai vizsgálat nagy segítséget jelent a méhnyak rák korai felismerésében, amely korai stádiumban felfedezve jól gyógyítható. Ha a citológiai lelet negatív és a kolposzkópos kép nem mutat kóros eltérést, a továbbiakban teendőt nem igényel. Ha a kolposzkópos vizsgálat során méhszájsebet látunk és a citológiai lelet negatív elvégezhető a méhszájseb lézeres műtétje. Ha a kenetben kóros sejtek jelennek meg, ám nem lehet eldönteni, hogy azok gyulladás következményei-e, vagy a daganatfejlődés egy korai fázisát jelzik, akkor megfelelő kezelés után a vizsgálatot meg kell ismételni. Ha viszont az ismételt vizsgálatnál is találunk kóros sejteket, szövettani mintavételre van szükség. Ha a mintában rákgyanús sejteket találnak, a szövettani diagnózis tisztázására el kell végezni a kacskonizációs, vagy hurokkimetszéses műtétet (Lletz műtét). Ha a citológiai vizsgálat egyértelműen rákos sejteket talál, az ún. hidegkéses konizációs műtétet végezzük el.

A citológiai vizsgálat során találhatnak gomba-, vagy trichomonas-, esetleg bakteriális fertőzést, illetve a minta felvetheti a Clamydia-fertőzés gyanúját, mely esetekben a nőgyógyász szakorvos elkezdi ezek kezelését.

Emlő vizsgálat

A komplex nőgyógyászati vizsgálat negyedik, befejező eleme az emlők tapintásos vizsgálata, mely az emlőrák szűrésének része. Ha az orvos valami eltérést észlel, akkor emlő ultrahang-vizsgálatra és mammográfiai vizsgálatra küldi a beteget. A CT-lézer-mammográfia egy új módszer, amellyel a 40 év alatti, a terhes és a feszes emlőjű nők is eredményesen vizsgálhatók.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

A mechanikai rezgés által előállított ultrahang a különböző sűrűségű anyagok határfelületeiről visszaverődik, a kapott információt az ultrahang készülék átalakítja látható képpé így válnak láthatóvá mindazon képletek, amelyeknek a sűrűsége a környezetétől eltér.

Az ultrahang vizsgálat ez által sokkal pontosabb, mint a tapintással való érzékelés, így a kóros eltéréseket, elváltozásokat ideje korán ki lehet szűrni, amikor még van lehetőség a gyógyításra.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről és ezek kóros elváltozásairól. Ultrahanggal jól követhető a petefészek működése, valamint a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében. Egy hetes vérzéskimaradást követően teljes biztonsággal kimutatható a terhesség, és az is, hogy a méh üregében helyezkedik-e el.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat során információt kapunk a kismedencei térfoglaló folyamatokról, ezek pontos lokalizációjáról. Kimutatható a méhizom daganat, mérhető a nagysága és megállapítható a pontos elhelyezkedése a méhfalban. A petefészkek vizsgálata során kimutathatóak a petefészek ciszták, mérhető a nagyságuk és megítélhető a szerkezetük. Az ultrahang vizsgálattal választ kaphatunk különböző vérzészavarok okára, görcsös alhasi panaszok hátterére.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat hasi vagy hüvelyi vizsgálófejjel történik. Hasfalon keresztül történő ultrahang vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges, hüvelyi ultrahang vizsgálat üres hólyag mellett történik.

Árlista

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által NEM finanszírozott, térítésköteles

 • Nőgyógyászati alapvizsgálat (emlővizsgálat + belső vizsgálat + kolposcopia + cytologia): 25.000 Ft
  Az alapvizsgálat minden vizsgálat és mintavétel előtt kötelező!  Az alábbi vizsgálatok, mintavételek, egyéb beavatkozások díjai az alapvizsgálat díján felül értendőek!

 • Ultrahang vizsgálat: 12.000 Ft
 • HPV tipizálás: 17.000 Ft
 • Négyféle kórokozó kimutatása: 22.000 Ft
  (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea)
 • Háromféle kórokozó kimutatása: 14.000 Ft
  (Gardnerella, Trichomonas, Atopobium)
 • HPV + négyféle kórokozó kimutatása: 30.000 Ft
  (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea)
 • HPV + háromféle kórokozó kimutatása: 26.000 Ft
  (Gardnerella, Trichomonas, Atopobium)
 • HPV + háromféle + négyféle kórokozó kimutatása: 40.000 Ft
  (Gardnerella, Trichomonas, Atopobium, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea)
 • Szövettani vizsgálat: 15.000 Ft / db.
 • IUD - felhelyezés ("spirál")(menstruáció ideje alatt): 6.000 Ft
  (Felhelyezés előtt kötelező: Cytológiai vizsgálat)
 • IUD eltávolítás ("spirál")(menstruáció ideje alatt): 4.000 Ft
 • Terhességi alapvizsgálat (alapvizsgálat + UH + tanácsadás): 34.000 Ft
 • Receptírás (ha csak ez történik): 3.000 Ft
 • Konzultáció (ha csak ez történik): 5.000 Ft

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.