Tájékoztató a nőgyógyászati vizsgálatokról, nőgyógyászati rákszűrésről

Nőgyógyászati rákszűrés és alapvizsgálat

A betegek vagy az évente ajánlott rákszűrés kapcsán, vagy egyéb panaszok miatt kerülnek nőgyógyászati vizsgálatra. Tekintettel, hogy a méhnyak rák kialakulása 8:00-20:00 évet vesz igénybe, ezért a rendszeres szűrés során a rákmegelőző állapotok felismerésével és gyógyításával a rákos esetek nagy hányada megelőzhető.A vizsgálat előtti beszélgetés során az orvos szóban tájékozódik az előző nőgyógyászati eseményekről (terhesség, szülés, műtétek, menstruációval kapcsolatos esetleges problémák), a jelen állapottal kapcsolatos kérdésekről (menstruációs ciklus kezdete, hossza, a vérzés intenzitása, hüvelyi folyás, fájdalom,valamint az általános gyógyszerszedéssel,gyógyszerérzékenységgel kapcsolatos stb.) A tulajdonképpeni vizsgálat a következőkből áll:

Bimanuális (kétkézzel végzett) vizsgálat

Elsőként a szakorvos úgynevezett bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálatot végez, azaz áttapintja a kismedencét, a méhet és a petefészkeket. Ilyenkor a méh nagyságát és helyzetét, illetve a két petevezeték és petefészek nagyságát ellenőrzi, méretbeli eltéréseket keresve. E vizsgálat során derük ki, ha valakinek például előre vagy hátrahajló a méhe, esetleg miómája, vagy méhmegnagyobbodása van.

Az alábbi képen a bimanuális (két kézzel végzett) vizsgálat látható:

Bimanuális (kétkézzel végzett) vizsgálat

Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat

Mivel a hüvely fala alaphelyzetben egymáshoz simul, a hüvely feltárásához az orvos a képen látható hüvelytükröt (Cusco tükör) - közismert nevén "kacsát" - vezet be zárt állapotban a hüvelybe, majd ott szétnyitja és láthatóvá válik a hüvely fala és a méhszáj. Először szabad szemmel, majd egy speciális mikroszkóp segítségével tekintjük meg a hüvely falát és a méhszáj külső felszínét borító hámot. A páciens itt találkozhat egy új diagnosztikai eljárással, a video-kolposzkóppal. Az a lényege, hogy a méhszájat vizsgáló mikroszkópban egy kamerát helyezünk el, amelyen keresztül a beteg az orvos által látott képet egy televízió képernyőjén, színesben, felnagyítva, a vizsgálat közben, a vizsgáló orvossal egy időben látja.

Az alábbi képeken a hüvely feltárása látható a "kacsa" segítségével. Az utolsó képen egy normális méhszáji kép látszik, kóros eltérés nélkül.

Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat
Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat
Méhszájmikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálat

A vizsgáló orvos a méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata közben nagy vonalakban és sematikusan a következőket láthatja:

Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata
Normális, kóros eltérés nélküli
méhszájkép szülés előtt lévő nőnél.
Normális, kóros eltérés nélküli
méhszájkép szülés után lévő nőnél.

Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata

A köznyelv ezt nevezi méhszájsebnek, ami tulajdonképpen nem seb - hámfosztott terület -, hanem egy kevésbé ellenálló, oda nem való hámféleség. ugyanis a méhnyak hengerhámja belülről rákúszik a normálisan a méhszájat borító többrétegű laphámra.

Méhszáj mikroszkópos (kolposzkópos) vizsgálata

Szabad szemmel is látható szövetszaporulat a méhszájon. Nagy valószínűség szerint méhszájrák.

Citológiai vizsgálat

Ezután az orvos speciális eszközzel váladék mintát vesz a méhszáj felszínéről és a méhnyakból. A levált hámsejteket tartalmazó anyagot tárgylemezen megfelelően fixálva kenetet készítünk, ez kerül citológiai vizsgálatra. A kenetben található hámsejtek elváltozásaiból tud a kór szövettanász a különböző kóros állapotokra utaló következtetéseket levonni. A citológiai vizsgálat során nem csak a hámsejteket, hanem a különböző, gyulladást okozó kórokozókat (HPV, baktérium, Clamydia, gomba, vírus, Trichomonas stb.) is ki tudják mutatni.

Az alábbi képen a citológiai mintavétel látható:

Citológiai vizsgálat

A rutinszerűen végzett citológiai vizsgálat nagy segítséget jelent a méhnyak rák korai felismerésében, amely korai stádiumban felfedezve jól gyógyítható. Ha a citológiai lelet negatív és a kolposzkópos kép nem mutat kóros eltérést, a továbbiakban teendőt nem igényel. Ha a kolposzkópos vizsgálat során méhszájsebet látunk és a citológiai lelet negatív elvégezhető a méhszájseb műtétje. Ha a kenetben kóros sejtek jelennek meg, ám nem lehet eldönteni, hogy azok gyulladás következményei-e, vagy a daganatfejlődés egy korai fázisát jelzik, akkor megfelelő kezelés után a vizsgálatot meg kell ismételni. Ha viszont az ismételt vizsgálatnál is találunk kóros sejteket, szövettani mintavételre van szükség. Ha a mintában rákgyanús sejteket találnak, a szövettani diagnózis tisztázására el kell végezni a kacskonizációs, vagy hurokkimetszéses műtétet (Lletz műtét). Ha a citológiai vizsgálat egyértelműen rákos sejteket talál, az ún. hidegkéses konizációs műtétet végezzük el.

A citológiai vizsgálat során találhatnak gomba-, vagy trichomonas-, esetleg bakteriális fertőzést, illetve a minta felvetheti a Clamydia-fertőzés gyanúját, mely esetekben a nőgyógyász szakorvos elkezdi ezek kezelését.

Emlő vizsgálat

A komplex nőgyógyászati vizsgálat negyedik, befejező eleme az emlők tapintásos vizsgálata, mely az emlőrák szűrésének része. Ha az orvos valami eltérést észlel, akkor emlő ultrahang-vizsgálatra és mammográfiai vizsgálatra küldi a beteget. A CT-lézer-mammográfia egy új módszer, amellyel a 40 év alatti, a terhes és a feszes emlőjű nők is eredményesen vizsgálhatók.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

A mechanikai rezgés által előállított ultrahang a különböző sűrűségű anyagok határfelületeiről visszaverődik, a kapott információt az ultrahang készülék átalakítja látható képpé így válnak láthatóvá mindazon képletek, amelyeknek a sűrűsége a környezetétől eltér.

Az ultrahang vizsgálat ez által sokkal pontosabb, mint a tapintással való érzékelés, így a kóros eltéréseket, elváltozásokat ideje korán ki lehet szűrni, amikor még van lehetőség a gyógyításra.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről és ezek kóros elváltozásairól. Ultrahanggal jól követhető a petefészek működése, valamint a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében. Egy hetes vérzéskimaradást követően teljes biztonsággal kimutatható a terhesség, és az is, hogy a méh üregében helyezkedik-e el.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat során információt kapunk a kismedencei térfoglaló folyamatokról, ezek pontos lokalizációjáról. Kimutatható a méhizom daganat, mérhető a nagysága és megállapítható a pontos elhelyezkedése a méhfalban. A petefészkek vizsgálata során kimutathatóak a petefészek ciszták, mérhető a nagyságuk és megítélhető a szerkezetük. Az ultrahang vizsgálattal választ kaphatunk különböző vérzészavarok okára, görcsös alhasi panaszok hátterére.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat hasi vagy hüvelyi vizsgálófejjel történik. Hasfalon keresztül történő ultrahang vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges, hüvelyi ultrahang vizsgálat üres hólyag mellett történik.

Árak

Árak

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Vermes Gábor szülész, nőgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
szerda 15:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a rákszűrést és nőgyógyászati alapvizsgálatot nálunk elvégeztetni?

  • Nőgyógyászatunk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Ha a vizsgálatok alapján műtétre kerül sor, azt TB támogatott egynapos ellátás formájában el tudjuk végezni.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra