Proktológiai vizsgálat

Alábbi panaszok esetén jelentkezzék proktológiai vizsgálatra

 • A végbél, végbélnyílás fájdalma
 • A végbélnyílásban kialakuló vagy ott előbújó csomó
 • Végbélnyílásban vagy környékén lévő seb
 • Végbélből, vagy környékén jelentkező váladékozás.
 • Végbéltájéki diszkomfort érzés
 • Végbélvérzés
 • Szemölcsök a végbélnyílás körül
 • Végbéltáji viszketés

Aproktológiai vizsgálat menete

A proktológia a végbél alsó szakaszának a betegségeivel foglalkozó ága a sebészetnek. A proktológiai vizsgálat semmiféle bélelőkészítést, hashajtást, beöntést nem igényel, mivel normális esetben a bél vizsgált szakasza teljesen üres, így elegendő a vizsgálat előtti, aznapi egyszeri széklet. Fontos, hogy a konzultációra minden korábbi orvosi dokumentációt hozzon magával, mely segíti az orvos tájékozódását. A magánrendelésen a proktológus szakorvosunk először kikérdezi Önt a tünetekről, azok időtartamáról, jellegéről, erősségéről, étkezési szokásairól, illetve a legtöbb esetben a családja kórtörténetéről, étkezési és életviteli szokásairól is.

Hagyományos módon végzett vizsgálat

A vizsgálatot normál esetben érzéstelenítés nélkül végezzük. A vizsgálat alatt a beteg többnyire kis kényelmetlenségen kívül egyebet nem érez. A beteget térdelő-könyöklő helyzetben megvizsgáljuk, ami azt jelenti, hogy a beteg előre hajolva térdén és könyökén támaszkodik a vizsgálati asztalon.

Bár a testhelyzet szokatlan és kényelmetlen, ez a póz biztosítja az orvos számára a legoptimálisabb vizsgálati feltételeket és csupán 1-2 percig tart.

A vizsgálati testhelyzet bemutatásához szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi animációs filmmel:

Maga a vizsgálat a végbél külső megtekintésével kezdődik, ezt követi a végbélbe ujjal történő betapintás. Ezt követően a végbél tükrözéses vizsgálata történik egy cső alakú eszköz végbélbe történő bevezetésével.A vizsgálat során a végbél teljes alsó szakaszát átvizsgáljuk. a daganatos betegségek kizárására, (rákszűrő vizsgálat). A rákszűrés után a beteg panaszait okozó elváltozásokat keressük. Egy videokamera jóvoltából a beteg a vizsgálat egész menetét figyelemmel kísérheti egy monitor képernyőjén, miközben az orvos elmagyarázza a látottakat.

A vizsgálat díja: 28.000 Ft

Ultrarövid altatásban végzett végvizsgálat

Egyes végbélbetegségek olyan súlyosságúak is lehetnek, hogymaga a vizsgálat is erős fájdalmat okoz. (pl. gyulladt aranyeres csomó, végbélberepedés, végbéltályog). A fájdalom és a fájdalomtól való félelem érzése az egyik legrosszabb érzés az ember életében. A Hippokratészi orvosi eskü is így kezdődik: "Csillapítsd a fájdalmat és a szomjúságot!" Az Ars Medica Magánkórházban alapelv, hogy sem a vizsgálatoknál, sem a műtéti beavatkozásoknál a beteg egyáltalán ne érezzen semmilyen fájdalmat, hiszen a betegek elsősorban ezt várják el egy magánklinikától. Tapasztalatunk alapján ezért a betegek többsége kívánatosnak tartja, ha a vizsgálat altatásban történik.

Ezért a fájdalmas végbélvizsgálatokat - külön kérésre - ultrarövid altatásban is el tudjuk végezni!

A vizsgálatra történő bejelentkezéskor jelezni kell, ha a vizsgálatot ultrarövid altatásban kéri!

 • Teljesen fájdalommentes vizsgálat.
 • Nem szükséges laboratóriumi vizsgálat hozzá.
 • Az altatást altatóorvos végzi.
 • A vizsgálat háton fekve történik.
 • A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, kísérővel.
 • Mivel rövid ideig tart (1-2 perc), ezért minimális a beadott altatószer mennyisége.
 • A vizsgálat befejezése után kb. fél-egy órával a vizsgáló orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről.
 • Az orvossal történő megbeszélés után a beteg kísérővel távozhat a klinikáról.

A vizsgálat díja: 75.000 Ft

A vizsgálatot követő konzultáció

A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, műtétet vagy konzervatív kezelést? Én két dolgot szoktam ilyenkor elmondani a betegeimnek. Az egyik, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (végbélvéna tágulat - végbél visszeresség) a folyamatot nem lehet a konzervatív terápiával (kenőcsök, kúpok használatával) megállítani vagy visszafordítani, csak a panaszokat lehet mérsékelni. A másik, hogy az elváltozás okozta panaszokat (fájdalom, vérzés stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra