Tájékoztató a dermoid ciszta (cysta pilonidalis, sinus pilonidalis) műtétről

Árak

Árak

A betegség

A címben felsorolt nevek ugyanazt a kórképet jelölik, melynek közkeletű magyar neve nem terjedt el. Az elváltozás a farpofák között, a keresztcsont - farok csont felett a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók és a bőrön keresztül törő váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Amíg elfertőződése nem okoz gyulladást, ill. abból kialakuló tályogot, általában fájdalmatlan és csak állandó váladékozásával okoz panaszokat. A betegség majdnem mindig bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért gyulladásos formában, tályogként kerül első alkalommal orvos szeme elé.

Dermoid tömlő

Az elváltozás elsősorban 20-30-as éveikben járó, "szőrös típusú" férfiakat, ritkábban fiatal nőket érinti. Kialakulásában a farpofák között, nyomásnak kitett helyen a szőrtüszők fejlődési problémáját feltételezzük. Az ülő életmód, helyi trauma miatt a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, a bőr alatti zsírban a mélyben fejlődnek. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek terméküket a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék és a kitörni képtelen szőrgomolyag a mélyben, bőr alatt csomó formájában meggyűlik.

A visszamaradt váladék észrevétlenül, apró sipolyok formájában a bőrön keresztül utat talál, ekkor alkalomszerűen minimális savós, gennyes váladék szennyezheti az alsóneműt.

Ha a bőr alatti váladék befertőződik, begyullad, a farpofák között napok alatt rendkívül fájdalmas, feszítő tályog keletkezik.

Vizsgálat és konzultáció

A beteg vizsgálata a klinika sebészeti ambulanciáján történik. Először korábbi betegségeiről, műtéteiről kérdezzük, utána a jelenlegi betegségével kapcsolatos panaszairól. Ezután következik a vizsgálat, amit a hason fekvő betegen végzünk. A szabaddá tett terület vizsgálata során megállapítjuk, hogy a betegség nyugalmi vagy gyulladt állapotban van-e. A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Ha gyulladt állapotban lévő dermoid cystával jelentkezik a beteg, sürgős műtétre van szükség, mert a vastag bőrön keresztül a gyulladásos váladék nem képes kitörni, ezért a környező laza fartájéki zsírban továbbterjedve minden nap nagyobb területet pusztít el. Ezért a tályogot altatásban megnyitjuk, a gennygyülemet eltávolítjuk. Mivel a gyulladást kiváltó szőrcsomó a mélyben marad, ezért a tályog kiújulására bármikor számítani lehet. A pilonidalis cysta jóindulatú, banális betegség, mely azonban a fiatal-középkorú érintettek életét erősen megkeseríti. Sebészi kezelése előbb-utóbb szükségessé válik, azonban az optimális mértékű műtét megválasztása nem könnyű feladat. Az operáló sebész felelőssége a nyitott és zárt műtéti megoldások mind szélesebb körű ismerete, hogy a betegre szabott optimális műtéti megoldást tudjon javasolni. Az elváltozás végleges megoldása a dermoid ciszta nyugalmi állapotában - min. 8-12 héttel a gyulladás lezajlása után - a tömlő és összes járatának eltávolítása. A műtét után minimum két napot kell eltölteni klinikánkon!

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? A válasz egyértelmű: mind a tályog műtéti feltárását - tekintettel a környező szövetek gyulladásos állapotára -, mind a nyugalmi állapotban lévő pilonidális cysta műtétjét kizárólag érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük. A műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos a betegség súlyosságának a foka is.
Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a labor leleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe a Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Ha helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést is.

Fontos!

Mivel a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára!

A műtét

Tályog feltárás: A gyulladásos szakban a lázas állapot nem akadálya a műtét elvégzésének, sőt ellenkezőleg, inkább sürgőssé teszi annak elvégzését. A a műtét során a bőrt és a tályog falát megnyitjuk, kiürítjük annak gennyes tartalmát, az üreget átöblítjük, majd tampont helyezünk el a sebben.

A dermoid ciszta eltávolítás: Nyugalmi szakban végzett műtétnél a sipolyozó bőrfelszínt kimetsszük, a cisztát tokjával és összes járatával együtt eltávolítjuk. A sebgyógyulás rövidítésére a sebüreg szélén levő bőrt a sebalapra levarrjuk.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges. A közvetlen műtét utáni fájdalom gyógyszeresen jól kezelhető. A tályog megnyitása után a betegnek először naponta, később két - három naponként kell sebkötözésre a klinikára bejönni, összesen kb. 5-7 alkalommal. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. Ha a műtétet lázas állapot előzi meg, antibiotikum tabletta szedése szükséges. A gyógyulási idő 4-6 hét. Nyugalmi időszakban végzett műtétnél a seb másodlagos sebgyógyulással (ún. sarjadzással) gyógyul, kb. 3-4 hétig. Ez a fajta sebgyógyulás váladékozással jár, a gyógyulás teljes időtartama alatt tisztasági betét viselését javasoljuk. Antibiotikum szedése itt az utólagos fertőződés elkerülése miatt szükséges. A behelyezett varratokat kb. két hét múlva vesszük ki. A teljes gyógyulási idő kb. 4-6 hét, ez alatt fizikai kímélet szükséges. Ez a félig nyitott műtét hosszadalmasabb lefolyású, de jó eséllyel várható a végleges gyógyulás.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények (pl. utóvérzés) felismerését szolgálja a műtét után a klinikán töltött megfigyelési idő, a hazabocsátást követően pedig a folyamatos kapcsolattartás. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás
A rendelést és a műtéteket Dr. Lukovich Péter gastroenterológus és sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Miért érdemes a dermoid ciszta műtétet nálunk elvégeztetni?

  • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra