Tájékoztató a laparoszkópos lágyéksérvműtétről

A betegség

Ha a bél (2) az izmok és a lágyékszalag között a kitágult sérvkapun (1) keresztül kilépve a hasüregből közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, lágyéksérvnek (3) nevezzük.

Lágyéksérv Lágyéksérv
A lágyéksérv kialakulása A lágyéksérv

Ha egyre növekedve, leérve a herezacskóba, azt kitölti, heresérvről beszélünk. Lehet egyoldali vagy kétoldali. Általában látható és tapintható, és amíg ki nem záródik, változó jellegű kisebb-nagyobb panaszokat okoz. Lehet veleszületett, de kialakulhat felnőtt korban is.

A sérvek legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Kizáródáskor a sérvkapu gyűrűszerűen összeszorul, a sérvtartalom ereit leszorítja, ezáltal a sérv fájdalmassá, feszessé válik, a bélműködés leáll és a megfelelő kezelés hiányában a sérvtartalom - legtöbbször bél - elhal. A kizáródás bekövetkezhet hirtelen, amikor is a beteg hirtelen fájdalmat észlel a sérv területén; vagy lassan, fokozatosan is, mely rendszerint a tömlőben kinn lévő bélkacsokban felhalmozódó bélsár és gázok miatt jön létre, ilyenkor a beteg lassan kialakuló fájdalomról, a széklet- és a szelek leállásáról számol be.

A kizáródást követő hat órán belül a visszahelyezés megkísérelhető, de tekintettel arra, hogy ez is veszélyekkel járhat, még sikeres visszahelyezés után is a beteg sebészeti osztályon történő bennfekvést és napokig tartó megfigyelést igényel. Sérvkizáródás esetén, ha nem sikerül időben a sérv visszahelyezése, vagy ha a visszahelyezés után nem múlnak el, sőt esetleg fokozódnak a hasi panaszok, sürgős műtét indokolt a bélelhalás veszélye miatt.

A viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a lágyéksérvnél fokozottan fennáll!

Vizsgálat és konzultáció

A beteg vizsgálata a klinika sebészeti ambulanciáján történik. A vizsgálat előtt kikérdezzük előző betegségeiről, műtéteiről, ill. a jelenlegi betegségével kapcsolatban mióta és milyen jellegű panaszai vannak. Ezután következik a vizsgálat.

Lágyéksérv

Először álló helyzetben vizsgáljuk a szabaddá tett területet, ekkor többnyire a lágyéktájon kiboltosuló sérvet látjuk és tapintjuk. Ezután visszahelyezzük a sérvet a hasüregbe.

Lágyéksérv

Betapintva a kitágult sérvcsatornába megkeressük a sérvkaput és megállapítjuk, hogy külső (ferde), vagy belső (egyenes) típusú a sérv.

A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, a műtétet vagy a konzervatív kezelést? Én három dolgot szoktam elmondani a betegeimnek. Az egyik, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (a sérvkapu tágulata) a folyamatot nem lehet a konzervatív terápiával (pl. sérvkötő viselése) sem megállítani sem visszafordítani. Tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, a sérvet csak műtéttel lehet véglegesen megoldani. Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat. A másik, hogy az elváltozás okozta panaszokat (fájdalom, stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre. A harmadik, de talán a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a lágyéksérvnél fokozottan áll fenn.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik és a sérvkötő viselése is csak átmeneti megoldást jelent, a sérvet csak műtéttel lehet véglegesen megoldani. Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel a legpontosabban állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat. Ezért csak minimális megterheléssel jár a beteg számára. A technika fejlődése lehetővé tette, hogy a sérvműtétet úgynevezett “laparoszkópos” módszerrel végezzük el, melynek előnyei - a kisebb műtéti megterhelés, - a rövidebb kórházi tartózkodás és gyógyulási időszak, - a kevesebb fájdalom, - a jobb kozmetikai eredmény!

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt és italt fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be - a reggeli orvosságot kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával a klinikára!

A laparoszkópos lágyéksérvműtét

Az un. Transabdominalis praeperitonealis (TAPP) technika az alkalmazott eljárás. A beavatkozást leggyakrabban általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük el. A műtét első lépéseként a hasüreget CO2 gázzal fújjuk fel, mely lehetővé teszi a sebész számár a hasüregben való manipulációt. Általában a műtét biztonságos kivitelezéséhez 3 kis metszést ejtünk a hason (egyet a köldök alatt vagy felett, majd kettőt köldök magasságában bal ill. a jobb oldalon). Ezt követően a sérvtömlő bemeneti nyílása felett felhasított hashártyát – élesen és tompán lelapozzuk a ligamentum inguinale vonulata alá, mikőzben a sérvtömlőt a hasüregbe húzzuk. Függetlenül attól, hogy a betegnek milyen sérve van (külső vagy belső lágyéktáji, combsérv vagy akár ezek kombinációja), a régió mindhárom sérvkapuját befedő, kb. 10x15 cm nagyságú hálót implantálunk. Ezáltal a potenciális sérvkapukat is zárjuk, és így megelőzhető egy későbbi sérvképződés. A hálót stabil anatómiai struktúrákhoz rögzítjük, majd a hálót befedve rekonstruáljuk a hashártyát. A műtét végén ritkán előfordulhat, hogy kis csövet, ún. draint hagyunk hátra, mely az esetleges folyadékot, vért a hasüregből elvezeti. Különleges körülmények, amelyek a műtét során adódnak, a műtéti terv megváltoztatására, ill. kiterjesztésére kényszeríthetnek. Ilyenkor a hasüreg hagyományos „nagy metszésből” történő megnyitására kényszerülhetünk vagy az un. nyitott műtéti megoldás végzésére. Kérjük, adja beleegyezését ezekre az esetekre is. Amennyiben ezt nem tehetjük, a félbeszakított beavatkozás, illetve annak későbbi folytatása az Ön számára külön megterhelést, fokozott kockázatot jelent, mely során újabb érzéstelenítési eljárás szükséges.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 24–48 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját lábán, kísérővel, elhagyhatja a klinikát. Általában néhány napig normális a fáradtság érzés és a nem túl erős hasi fájdalom a metszések helyén.

A műtét után 6 hétig javasolt a hasfal kímélete, a fizikai munkától, nehéz tárgyak emelésétől való tartózkodás a hasfali sérv kialakulásának megelőzése érdekében. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges. Egy hét elteltével kontrollvizsgálat alkalmával a varratszedésre kerül sor. A második kontroll négy hét múlva esedékes, ekkor már a gyógyult állapotot találjuk. Az átlagos gyógyulási idő kb. négy hét, ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozást követően is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban idejében felismerve és célzott kezelést alkalmazva jól kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek azonban nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, a normális sebgyógyulás úgymond velejárói, aggodalomra nem adnak okot. Gyakran előfordul, hogy a herezacskó megduzzad, kékes - lilásan elszíneződik. Ez a műtét szinte normális velejárója, semmilyen teendőt nem igényel, a véraláfutás 10-12 napon belül magától felszívódik.

Az általános műtéti szövődmények mellett a beavatkozás lehetséges műtéti szövődményei: hasüregi vagy kismedencei szerv sérülése, hasfali, combi idegbántalom, férfiakban: ondóvezeték sérülése, here-, mellékhere sérülése, a here ereinek és/vagy idegeinek sérülése, idegen test visszamaradása, háló kilökődése, heresorvadás. Mint minden sebészeti beavatkozás után, ritkán a sérvműtétet követően is szükségessé válhat az esetlegesen fellépő szövődmények ellátása céljából ismételt műtét végzésére.

A késői szövődmények (pl. sérv kiújulás, here sorvadás, here elhalás) kialakulásának a lehetősége a beteg részéről a műtét utáni pár hónapban fizikai kímélettel, az orvos részéről a megfelelő technikával, és gondossággal végzett műtéttel csökkenthető. A sérv kiújulás a saját szövetekkel történő hasfalzárás esetén 2-4%-os, a műanyag háló beültetése után 0.5%-os valószínűséggel következik be.

Árak

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Lukovich Péter gastroenterológus és sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Miért érdemes a laparoszkópos lágyéksérvműtétet nálunk elvégeztetni?

  • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra