Tájékoztató mandulaműtétről

A betegség

A garatmandula nyirokszövetből álló páros szervünk, amely a torokban, a nyelvgyök mellett kétoldalt helyezkedik el. Szivacsos felépítésű, felszínéről járatok vezetnek a belsejébe, melyekben normális körülmények között is találhatók baktériumok, elpusztult hámsejtek, ételmaradékok. A mandulák a fertőzések elleni helyi védekezés fontos tényezői. Védekező sejteket tartalmaznak és ellenanyagokat termelnek.

A tüszős mandulagyulladás

A mandulagyulladás általában hidegrázással, magas lázzal (40-42 C fok) kezdődik, főleg gyermekkorban. Jellemző a rossz közérzet, de legfőképpen a garatfájdalom, ami főleg nyeléskor kifejezett.

Mandulagyulladás
Mandulagyulladás

A fájdalom a fülekbe is sugározhat. Mindkét oldalon az állszögletben fájdalmas nyirokcsomó duzzanat tapintható. Általában mindkét mandula duzzadt, belövellt, de az egész garatnyálkahártya vérbő.

Mandulagyulladás
Mandulagyulladás

A mandulákon és a garatban a többi nyirokszövet felszínén sárgás lepedék jelenik meg, ami gyakran tüszős jellegű.

Mandula körüli tályog

A tüszős mandulagyulladás elégtelen kezelése esetén a gyulladásos folyamat továbbterjed és mandula körüli tályog alakulhat ki, amely életveszélyes szövődmény. A kialakulása során a mandula szöveteiből a gyulladás a környezetre terjed a mandula tokja mentén - mandula körüli gyulladás alakul ki, ami néhány napon belül tályog kialakulásához vezet.

Mandula körüli tályog
Mandula körüli tályog

A tüszős mandulagyulladás lezajlását követően, több napos tünetmentes szak után gyorsan fokozódó nyelési fájdalom jelentkezik, ami a fülbe sugárzik. Gyakori a nehezített beszéd, esetleg szájzár is kialakulhat. A fájdalom és a duzzanat miatt a táplálékfelvétel nehezített, esetleg a nyálát sem tudja a beteg lenyelni. A környéki nyirokcsomók megduzzadnak, a láz akár 40-42 C fokig emelkedik. A garatívek, a lágyszájpad, a mandula duzzadt, piros, oedemás. A nyelvcsap az ép oldal felé eltolódott.

Krónikus mandulagyulladás

Ha a fertőzést kiváltó (Streptococcus) baktériumot nem tudjuk elpusztítani teljesen, megtelepszik a mirigyjáratokban és krónikus gyulladást tart fent. A krónikusan gyulladt mandula haszontalanná válik, gyakorlatilag nem vesz részt a szervezet védekezésében. A legnagyobb veszélye az, hogy mivel baktériumokat tartalmaz (állandó baktérium tartály), gócként szerepel, ami azt jelenti, hogy folyamatosan baktériumok kerülhetnek ki belőle a vérkeringésbe, amelyek a szervezet különböző helyein okozhatnak gyulladást. Ezenkívül időszakosan vissza-visszatérő tüszős mandulagyulladás okoz.

Krónikus mandulagyulladás
Krónikus mandulagyulladás

A leggyakoribb betegségek, melyeket a krónikus mandulagyulladás góchatásával hozhatók összefüggésbe:

 • hajhullás, hajritkulás
 • kopaszodás
 • a vese gyulladásos betegségei
 • pikkelysömör (psoriasis)
 • krónikus bőrkiütések, bőrgyulladások
 • szívizom-, szívburok- és szívbelhártya-gyulladás
 • ízületi gyulladások
 • idegek, szemek gyulladásos betegségei
 • az erek gyulladásos betegségei
 • nőgyógyászati gyulladásos betegségek

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet minden esetben fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A műtéti indikáció eldöntéséhez fizikális vizsgálatra és a műtéthez szükséges laborvizsgálatokra van szükség.

A vizsgálatok befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést az orvosnak: mit tanácsol, a műtétet vagy a konzervatív kezelést? Ilyenkor két dolgot lehet elmondani a betegeknek: Az egyik, hogy a krónikusan gyulladt, gócos mandula a szervezet számára nem csak haszontalanná vált és nem vesz részt a védekezésben, hanem gócként sok későbbi betegség kialakulásában is felelős lehet. A másik, hogy az elváltozás okozta panaszokat (időnként kiújuló mandulagyulladások, állandó gombócérzés a torokban stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A gennykeltő baktériumok (Streptococcus) által okozott tüszős mandulagyulladást gyógyszeresen kezeljük, garatmandula körül kialakult tályog - amely a tüszős mandulagyulladás szövődményeként alakul ki - azonnali műtétet igényel. A krónikusan gyulladt, időszakosan ismétlődő tüszős mandulagyulladást okozó, gócként szerepelő mandula választott időben történő műtéti eltávolítása javasolt. Kivételesen az ép, de az átlagosnál nagyobb méretű mandulákat is eltávolítjuk, ha nyelési és légzési akadályt képeznek, illetve horkolást okoznak.

Új műtéti technológia!

Koblációs technológia - hideg plazma vágás - gyorsabb gyógyulás, kisebb fájdalommal!

A koblációs technológia - hidegplazma vágás - a legújabb műtéti technológia, amit a lágy szöveteken végzett műtéteknél az eddigi eszközöknél sikeresebben alkalmazhatunk. A koblációs technológiával elektromosan gerjesztjük az elektrolitot (NaCl), ezzel létrehozunk egy fókuszált plazmát, amely alacsony hőmérsékleten bontja meg a szöveti molekuláris kötéseket. A 100-200 µm plazma réteg lehetővé teszi a lágy szövetek pontos vágását, az így létrejött műtéti vágás eredményeként egységes, finom anatómiai felület alakul ki.

Mivel a koblációs plazmavágás 70 C fokon, a vérzéscsillapítás 40 C fokon történik, ezért a műtéti terület környezete minden eddigi eljárásnál kisebb hőterhelést kap. Ennek a műtét utáni gyógyulási folyamatnál van jelentősége.

A koblációs műtétet ugyanúgy végezzük, mint a lézerműtétet: a mandulát eltávolítjuk, a vérzést csillapítjuk.

A koblációs műtétet hideglézeres műtétnek is nevezhetjük, hiszen az elv ugyanaz: a vágást a szövetek elpárologtatásával végezzük. A sebet a koblációs műtétnél sem kell összevarrni, mert a plazma vágás a kis ereket elzárja, emiatt nincs vérzés. A műtét utáni seb is kinézetre hasonló lézerműtét utáni sebhez. Ennél a technikánál sem kell összevarrnunk a keletkező sebeket, ezért a későbbiekben varratszedés itt sem szükséges.

Egy tapasztalati tényt meg kell említeni, ami a  koblációs műtét  javára írandó: mivel a lézernél jóval alacsonyabb hőfokon működik, a környező ép szövetek kisebb hő károsodása miatt a műtét utáni gyógyulási folyamat gyorsabb és kisebb fájlommal jár mint a lézerműtétnél!

A koblációs technológiával végzett műtét előnyei:

 • gyorsabb műtét
 • rövidebb gyógyulási idő
 • kisebb fájdalom a gyógyulás során

A kobláció animációját az alábbi videón tekintheti meg:

A műtéti érzéstelenítés

A mandulaműtétet altatásban végezzük. Az altatás általános érzéstelenítés, ilyenkor a fájdalommentesség az egész testre kiterjed és az éber állapot elvesztésével - tudat vesztéssel - jár. Az altatás kezdetén a beteg fokozatosan az alváshoz hasonló állapotba kerül, amit a műtét végéig fenntartunk.

Egy feszültségoldó tabletta (Frontin) és egy fájdalomcsillapító tabletta (Donalgin) előkészítés után az altatást vénás injekcióval kezdjük (Dipriván), valamint altató gázt (Nitrogénoxydul) adunk légcsőbe vezetett tubus segítségével.

Utóbbi módszerrel közvetlenül a tüdőbe jut az oxigén és altatógáz keveréke, ami rendkívül biztonságos, mert egyrészt így tökéletesen tudjuk biztosítani a lélegeztetést, másrészt az esetlegesen a szájüregbe került folyadék (pl. hányás esetén) nem tud bekerülni a tüdőbe. A módszer rendkívül biztonságos, mert így tökéletesen tudjuk biztosítani a lélegeztetést, hányás esetén tüdeje védve van a félrenyeléstől.

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Tekintettel, hogy altatásban történik a műtét, az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Tekintettel, hogy a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára!

A műtét

Hagyományos műtét

A hagyományos műtétet szikével és ollóval végezzük. A mandulát a hozzávezető erek lekötése után eltávolítjuk.

CO2 lézerműtét

A műtét során mindkét mandulát a lézerrel eltávolítjuk és mivel nincs vérzés, nem kell összevarrni a nyálkahártya sebet. A vérzéscsillapítás nagyobb értörzsek esetén lekötéssel, aláöltéssel, a kisebb ereknél lézerrel történik.

A műtét során két napot megfigyelés céljából a klinikán kell eltölteni!

Az alábbi animációs filmen a mandulák eltávolítását lehet megtekinteni. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas!

Koblációs műtét

A koblációs műtétet ugyanúgy végezzük, mint a lézerműtétet: a mandulákat eltávolítjuk, a vérzést csillapítjuk.

A koblációs műtét animációját az alábbi videón tekintheti meg. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas!

Műtét utáni teendők

A beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. A fülbe sugárzó fájdalom és nyelési nehezítettség az 5-7 napig erősödik, majd napról-napra enyhül és átlagosan 10-12 napig tart. Szénsavas, csípős, forró ételek és italok fogyasztása, valamint a dohányzás tilos. Nyaki vérbőséget okozó tevékenységek kerülése, általános fizikai kímélet ajánlott. Rendszeres folyadékfogyasztás és fájdalomcsillapítók szedése javasolt a műtét után 2 hétig.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: a műtét alatti és utáni vérzés, láz, gyulladásos tünetek, fájdalom és nyelési nehezítettség, átmeneti ízérzés zavar, melyek mindegyike kezelhető. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Késői szövődmény lehet a betegség részleges kiújulása, amely a megfelelő technikával, és gondossággal végzett műtéttel előzhető meg.

Árak, további információk

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Makó Ádám Ph.D. fül-orr-gége és audiológus szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 9:00 - 12:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
A rendelést és a műtéteket Dr. Molnár Viktória fül-orr-gége szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 14:00 - 19:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
A rendelést és a műtéteket Dr. Prekopp Péter fül-orr-gége szakorvos végzi.
Rendelési idő:
szerda 14:00 - 19:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
A rendelést és a műtéteket Dr. Senemar Reza fül-orr-gége és fej-nyak sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
csütörtök 9:00 - 12:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a mandula műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Fül-orr-gégészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • Koblációs technikával végzett műtét.
 • Gyors, pontos és hatékony műtét.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás