Tájékoztató a nyitott és a laparoszkópos lágyéksérv műtétről - TB finanszírozott műtét

Egynapos sebészeti műtétek - tb. finanszírozással

Az egynapos sebészeti műtétek díját - az érvényes TAJ kártyával rendelkező betegek számára - a TB fizeti.

Bővebben...

A betegség

Ha a bél az izmok és a lágyékszalag között a kitágult sérvkapun keresztül kilépve a hasüregből közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, lágyéksérvnek nevezzük.

Ha egyre növekedve, leérve a herezacskóba, azt kitölti, heresérvről beszélünk. Lehet egyoldali vagy kétoldali. Általában látható és tapintható, és amíg ki nem záródik, változó jellegű kisebb-nagyobb panaszokat okoz. Lehet veleszületett, de kialakulhat felnőtt korban is.

Tekintettel, hogy a heresérv műtét nagy műtétnek számít, a műtét utáni megfigyelési idő is hosszabb. Ezért a heresérvet nem lehet egynapos ellátás keretében operálni, legalább két napot kell eltölteni a klinikán a műtét után. Mivel a klinikának csak az egynapos műtéteket fizeti az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a heresérv műtétet kizárólag magánklinikai árakon tudjuk vállalni.

A sérvek legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Kizáródáskor a sérvkapu gyűrűszerűen összeszorul, a sérvtartalom ereit leszorítja, ezáltal a sérv fájdalmassá, feszessé válik, a bélműködés leáll és a megfelelő kezelés hiányában a sérvtartalom - legtöbbször bél - elhal. A kizáródás bekövetkezhet hirtelen, amikor is a beteg hirtelen fájdalmat észlel a sérv területén; vagy lassan, fokozatosan is, mely rendszerint a tömlőben kinn lévő bélkacsokban felhalmozódó bélsár és gázok miatt jön létre, ilyenkor a beteg lassan kialakuló fájdalomról, a széklet- és a szelek leállásáról számol be.

A kizáródást követő hat órán belül a visszahelyezés megkísérelhető, de tekintettel arra, hogy ez is veszélyekkel járhat, még sikeres visszahelyezés után is a beteg sebészeti osztályon történő bennfekvést és napokig tartó megfigyelést igényel. Sérvkizáródás esetén, ha nem sikerül időben a sérv visszahelyezése, vagy ha a visszahelyezés után nem múlnak el, sőt esetleg fokozódnak a hasi panaszok, sürgős műtét indokolt a bélelhalás veszélye miatt.

A viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a lágyéksérvnél fokozottan fennáll!

Vizsgálat és konzultáció

A beteg vizsgálata a klinika sebészeti ambulanciáján történik. A vizsgálat előtt kikérdezzük előző betegségeiről, műtéteiről, ill. a jelenlegi betegségével kapcsolatban mióta és milyen jellegű panaszai vannak. Ezután következik a vizsgálat.

A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, a műtétet vagy a konzervatív kezelést? Én három dolgot szoktam elmondani a betegeimnek. Az egyik, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (a sérvkapu tágulata) a folyamatot nem lehet a konzervatív terápiával (pl. sérvkötő viselése) sem megállítani sem visszafordítani. Tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, a sérvet csak műtéttel lehet véglegesen megoldani. Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat. A másik, hogy az elváltozás okozta panaszokat (fájdalom, stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre. A harmadik, de talán a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a lágyéksérvnél fokozottan áll fenn.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik és a sérvkötő viselése is csak átmeneti megoldást jelent, a sérvet csak műtéttel lehet véglegesen megoldani. Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel a legpontosabban állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat. Ezért csak minimális megterheléssel jár a beteg számára. A klinikánkon végzett sérvplasztikai műtét lényege, hogy a hasfalat feszüléstől mentes varrattal, vagy speciális szövetbarát műanyagháló beültetésével zárjuk. A háló nem felszívódó anyagból készült, teljesen szövetbarát, allergiás reakciót soha nem tapasztaltunk vele kapcsolatban. A gyógyulás során a kötőszöveti rostok átszövik, szinte egybeforradnak vele, erős, áthatolhatatlan heget képezve. A háló beültetés elsősorban azoknak a betegeknek ajánlott, akik aktívan sportolnak vagy nehéz fizikai munkát végeznek, ti. ezzel a technikával végzett műtétek után a sérv kiújulási arány 0.3%- alá csökken, (a hagyományos technikával végzett műtétek esetében ez az arány 2-3 %-os).

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? Segítségként azt szoktam mondani, hogy ezzel kapcsolatban is az egyéni érzékenység a döntő, pl. aki a normális esetben csak kellemetlen vizsgálatot kellemetlennek vagy fájdalmasnak érezte, annak jobb, ha az érzéstelenítéssel kombinált altatást választja, mert a helyi érzéstelenítéssel járó tűszúrás és az azt követő feszítő fájdalom nagyon meg fogja viselni. Heresérv műtétjénél vagy műanyag háló beültetésénél csak az érzéstelenítéssel kombinált altatás jön szóba. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a betegség súlyosságának a foka is.
Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt és italt fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be - a reggeli orvosságot kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával a klinikára!

A nyitott lágyéksérv műtét

A lágyéktájon kb. 6-8 cm hosszú bőrmetszést ejtünk, majd a sérvtömlőt kipreparáljuk, nyakánál megnyitjuk, eltávolítjuk. A sérvtartalmat a hasüregbe visszahelyezzük, majd a sérvkaput feszüléstől mentes varrattal, vagy speciális szövetbarát műanyag háló beültetésével zárjuk. A beültetett speciális háló nem felszívódó anyagból készült, teljesen szövetbarát, allergiás reakciót soha nem tapasztaltunk vele kapcsolatban. A gyógyulás során a kötőszöveti rostok átszövik, szinte egybeforradnak vele, erős, áthatolhatatlan heget képezve. A háló beültetés elsősorban azoknál a betegeknél ajánlott, akik aktívan sportolnak vagy nehéz fizikai munkát végeznek, mert ezzel a technikával a normális 2-3%-os sérv kiújulási arány 0.5%-ra csökken.

Mi olyan rejtett leszívódó plasztikai tovafutó sebzáró varratot használunk, amely szükségtelenné teszi a varratszedést így elmarad a varratszedés kellemetlensége és a kb. 6-8 cm hosszúságú heg vékony, vonalszerű lesz.

A laparoszkópos lágyéksérvműtét

Az un. Transabdominalis praeperitonealis (TAPP) technika az alkalmazott eljárás. A beavatkozást leggyakrabban általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük el. A műtét első lépéseként a hasüreget CO2 gázzal fújjuk fel, mely lehetővé teszi a sebész számár a hasüregben való manipulációt. Általában a műtét biztonságos kivitelezéséhez 3 kis metszést ejtünk a hason (egyet a köldök alatt vagy felett, majd kettőt köldök magasságában bal ill. a jobb oldalon).

Ezt követően a sérvtömlő bemeneti nyílása felett felhasított hashártyát - élesen és tompán lelapozzuk a ligamentum inguinale vonulata alá, mikőzben a sérvtömlőt a hasüregbe húzzuk. Függetlenül attól, hogy a betegnek milyen sérve van (külső vagy belső lágyéktáji, combsérv vagy akár ezek kombinációja), a régió mindhárom sérvkapuját befedő, kb. 10x15 cm nagyságú hálót implantálunk. Ezáltal a potenciális sérvkapukat is zárjuk, és így megelőzhető egy későbbi sérvképződés. A hálót stabil anatómiai struktúrákhoz rögzítjük, majd a hálót befedve rekonstruáljuk a hashártyát.

A műtét végén ritkán előfordulhat, hogy kis csövet, ún. draint hagyunk hátra, mely az esetleges folyadékot, vért a hasüregből elvezeti. Különleges körülmények, amelyek a műtét során adódnak, a műtéti terv megváltoztatására, ill. kiterjesztésére kényszeríthetnek. Ilyenkor a hasüreg hagyományos „nagy metszésből” történő megnyitására kényszerülhetünk vagy az un. nyitott műtéti megoldás végzésére. Kérjük, adja beleegyezését ezekre az esetekre is. Amennyiben ezt nem tehetjük, a félbeszakított beavatkozás, illetve annak későbbi folytatása az Ön számára külön megterhelést, fokozott kockázatot jelent, mely során újabb érzéstelenítési eljárás szükséges.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját lábán, kísérővel, személygépkocsival elhagyhatja a klinikát. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges. Egy hét elteltével kontrollvizsgálat alkalmával a varratszedésre kerül sor. A második kontroll négy hét múlva esedékes, ekkor már a gyógyult állapotot találjuk. Az átlagos gyógyulási idő kb. négy hét, ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozást követően is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban idejében felismerve és célzott kezelést alkalmazva jól kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek azonban nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, a normális sebgyógyulás úgymond velejárói, aggodalomra nem adnak okot. Gyakran előfordul, hogy a herezacskó megduzzad, kékes - lilásan elszíneződik. Ez a műtét szinte normális velejárója, semmilyen teendőt nem igényel, a véraláfutás 10-12 napon belül magától felszívódik. A késői szövődmények (pl. sérv kiújulás, here sorvadás, here elhalás) kialakulásának a lehetősége a beteg részéről a műtét utáni pár hónapban fizikai kímélettel, az orvos részéről a megfelelő technikával és gondossággal végzett műtéttel csökkenthető. A sérv kiújulás a saját szövetekkel történő hasfalzárás esetén 2-4%-os, a műanyag háló beültetése után 0.5%-os valószínűséggel következik be.

Árak

Árak

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás
A rendelést és a műtéteket Dr. Lukovich Péter gastroenterológus és sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Miért érdemes a lágyéksérv műtétet nálunk elvégeztetni?

  • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • TB finanszírozott egynapos műtét.
  • Élethosszig tartó kiújulás ellenni garancia!
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Nincs varratszedés!
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés