Tájékoztató a gynecomastia műtétről

Az elváltozás

Megnagyobbodott férfi emlő

A férfi emlő egy vagy mindkét oldali megnagyobbodása többnyire hormonális alapon következik be. Bár onkológiai vonatkozásban is veszélyt hordoz magában az emlőállomány túltengése, elsősorban a súlyos lelki problémákat okozó esztétikai károsodás a legfontosabb műtéti javallat.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Sok férfit zavar az évek alatt túlságosan megnagyobbodott emlője. A plasztikai sebészet fejlődése lehetővé tette, hogy problémájukat esztétikai emlőkisebbítéssel meg tudjuk  oldani. A plasztikai műtét célja az emlők alaki, valamint nagyságbeli korrekciójával, hogy a gyógyulás után a páciensnek a férfias mellkontúrja legyen. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény a jelen állapot javítása és soha nem a tökéletesen ideális állapot. Az esztétikai műtét a külső javításával megnöveli önbizalmát.

Megnagyobbodott férfi emlő

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy az emlőkisebbítő műtét -  tekintettel a műtét hosszúságára és súlyosságára - csak altatásban végezhető. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt, ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára!

A műtét

Először a megnagyobbodott emlő területén zsírleszívást végzünk.

Megnagyobbodott férfi emlő 

Ezt követően kis fokú emlőnagyobbodás esetén a bimbóudvar körül babérlevél alakú metszést ejtünk, a felesleges bőrt és emlőállományt eltávolítjuk, majd gondos vérzéscsillapítás után a bőrt plasztikai varrattal egyesítjük.

Megnagyobbodott férfi emlő 

Nagyobb fokú emlőnagyobbodás esetén ezenkívül az mellbimbót is feljebb kell helyeznünk. Gondos vérzéscsillapítás után a sebvonalakat plasztikai varrattal zárjuk.

Megnagyobbodott férfi emlő 

A plasztikai varrattal történő sebzárást az alábbi animációs filmen tekintheti meg:

Gyakran szívócsöveket helyezünk a műtéti területbe, amelyek a termelődő savó kivezetésére szolgálnak. Műtét végén fedőkötést teszünk a mellkasra.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget, 1-2 napos megfigyelési idő után, kísérővel hazabocsátjuk. Előzőleg a szívó csöveket eltávolítjuk. A műtét után antibiotikum és szükség esetén fájdalomcsillapító szedése javasolt. Otthonában az első héten kímélő életmód, kézemelés, hajolgatás mellőzése szükséges. Kontrollvizsgálat egy hét múlva történik, majd a varratok eltávolítását két, ill. három hét múlva végezzük. A műtét utáni időszakban pihenés, a műtéti terület jegelése és kompressziós mellény viselése javasolt hat hétig.

Megnagyobbodott férfi emlő 

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. A korai szövődmények: ödéma, vérömleny, utóvérzés, gyulladás, bőrelhalás, idejében felismerve, jól kezelhetők. Ezek korai felismerését szolgálja a műtét utáni 1-2 napos megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Az emlő bőrének, és a bimbóknak érzékzavarai léphetnek fel, átmeneti jelleggel. Késői szövődmény a kóros hegképződés, a "túlhegesedés", vagy keloid képződés. Ezt a műtéttől számított 3 hónapon belül injekciós kezeléssel lehet megszüntetni.

Árak

Árak

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a férfi emlőplasztikát nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés