Tájékoztató a mellkisebbítés műtétről

Az elváltozás

Emlőkisebbitő műtét

Az emlő mindkét oldali, általában alkati, vagy egyéb okokból bekövetkező jelentős megnagyobbodása, amely általában fizikai panaszokat is okoz (hátfájás, vállfájdalmak, összefekvő bőrterületeken keletkező gombás, gyulladásos bőrelváltozások). Előfordulhat terhesség, ill. szoptatás után, máskor nagymérvű hízást követően, hogy az emlő bőre és mirigyállománya megnagyobbodik. Természetesen ezek az esztétikai károsodások súlyos lelki problémákat okozhatnak, a fentebb már említett fizikális panaszokon kívül.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A túlságosan nagyméretű emlők súlyuknál fogva megnyújtják a bőrt és a bőr alatti kötőszövetet is, ezáltal megereszkednek. A nagyméretű emlőknél ezért a mellfelvarrás önmagában nem elegendő a lógó emlők korrekciójára, mert a súlyos emlő néhány hónap múlva ismét megereszkedik. Ennek elkerülésére az emlőállomány egy részét is el kell távolítani. Csak teljesen kifejlett emlő esetében - általában 18 éves kor felett - végezzük a beavatkozást. Egészen kivételes esetben - extrém nagyságú, elviselhetetlen méret és súlyos panaszok esetén - korábban is. Mivel a műtét kapcsán az emlő mirigyállományának és a tejutak egy részét el kell távolítani, az emlő szoptatásra való alkalmassága a műtét után csökken. Műtéti indikációt jelenthet a veleszületett vagy szerzett (műtét, baleset, trauma utáni) emlő aszimmetria.

Emlőkisebbitő műtét

Az ábrán jól látszik az eltávolításra váró bőr és emlőállomány, valamint a műtét utáni megkisebbített emlő.

A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény, a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot. Az emlőkisebbítő műtét megváltoztatja az emlők nagyságát, helyzetét, feszességét. Az esztétikai műtét javítja külsejét, megteremti önbizalmát.

Az alábbi animációs filmen az emlő formájának változását lehet megtekinteni a műtét előtt és a műtét után.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy az emlőkisebbítő műtét - tekintettel a műtét hosszúságára és súlyosságára - csak altatásban végezhető. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Tekintettel, hogy a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára.

A műtét

A műtét lényege, az emlők helyzeti, alaki, valamint nagyságbeli korrekciója. Az emlőkisebbítés műtétet vázlatosan az alábbi képeken tekintheti meg:

Emlőkisebbitő műtét

1./ A műtéti metszések- mellbimbó körüli körkörös metszés, a mell alatti áthajlási redőben ejtett harántmetszés, és/vagy a kettőt összekötő, bimbóudvar alatti függőleges metszés.

Emlőkisebbitő műtét

2./ A felesleges bőrt és emlőállományt a műtét előtt a bőrön történt jelölések alapján távolítjuk el.

Emlőkisebbitő műtét

3./ Ezután az emlőbimbót feljebb helyezzük.

Emlőkisebbitő műtét

4./ A maradék emlőállományt varratokkal egyesítve formáljuk. Amennyiben a két emlő, különböző méretű, akkor a testalkattól, és egyéb körülményektől függően, vagy a nagyobbik emlő megkisebbítése, vagy a kisebbik emlő, implantátum beültetésével történő megnagyobbítása alkalmazható.

Emlőkisebbitő műtét

5./ A metszéseket a bőr alatti szövetben és a bőrben vezetett, tovafutó varratokkal zárjuk. A műtét végén tapaszokkal rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák, feszítsék a varratokat, mert ez a hegesedést rossz irányban befolyásolná. Gyakran szívócsöveket helyezünk a műtéti területbe, amelyek a termelődő savó kivezetésére szolgálnak.

Az alábbi animációs filmen a műtétet lehet megtekinteni.

Az alábbi animációs filmen a plasztikai bőrvarrat behelyezését lehet megtekinteni.

Emlőkisebbitő műtét

A műtét végén fedőkötést teszünk a mellkasra.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget, 1-2 napos megfigyelési idő után, kísérővel hazabocsátjuk. Előzőleg a szívó csöveket eltávolítjuk. A műtét után antibiotikum és szükség esetén fájdalomcsillapító szedése javasolt. Otthonában az első héten kímélő életmód, karemelés, hajolgatás mellőzése szükséges. Kontrollvizsgálat egy hét múlva történik, majd a varratok eltávolítását két, ill. három hét múlva végezzük. Megfelelő nagyságú sport melltartó viselése hat hétig szükséges, a sebvonalak tehermentesítése céljából, ebből három hétig éjjel-nappal, később csak nappal.

Emlőkisebbitő műtét

A karok magasba emelése csak lassan, óvatosan történhet, fizikai munka, nagyobb súlyok emelése, mindennemű sportolás hat hétig tilos. Ez alatt napozás, szolárium is kerülendő. Autóvezetés két hétig nem ajánlott.

A későbbiekben kerülendő a gyakori, nagyobb mértékű testsúlyváltozás, dohányzás. Nagyobb méretű emlők esetén tartós melltartóviselés ajánlatos, hogy a bőr ismételt kinyúlása, ezáltal egy újabb műtét szükségessége minél később következzen be. Sportoláshoz mindig melltartót kell viselni!

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. Az emlőkisebbítés után a bármilyen más sebészeti beavatkozás kapcsán szóba jöhető szövődmények (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar) léphetnek fel (3-5%). A korai szövődmények: ödéma, vérömleny, utóvérzés, gyulladás, bőrelhalás, idejében felismerve, jól kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni 1-2 napos megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Az operált emlő nagyságával arányos gyakorisággal fordulhatnak elő az emlő állományán belül kisebb-nagyobb zsírelhalások. A műtét után általában 7-10 nappal az esetek 30-50%-ában előfordulhat, hogy a hosszanti és haránt irányú heg találkozásánál a sebszélek kissé eltávolodnak egymástól, kis nyílás keletkezik és a műtét következtében a mélyből az elhalt és elfolyósodott zsír sárgás-rózsaszín folyadék formájában kiürül. Ezek néhány hét alatt spontán gyógyulnak, speciális kezelést nem igényelnek. Ugyancsak az emlők méretével arányos gyakorisággal, de ritkán (2-5%) előfordul kisebb- nagyobb sebszétválás, esetleg bőrelhalás. E szövődmények megfelelő kezelés mellett szintén spontán, újabb műtéti beavatkozás nélkül, de rendszerint kiszélesedett, esetleg megvastagodott heggel gyógyulnak. A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és tökéletes műtét utáni sebgyógyulás mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek.

Emlőkisebbitő műtét

A bimbóudvar körüli metszés és a bimbóudvar alatti függőleges metszés általában szép heggel gyógyul az esetek túlnyomó többségében.

A végső eredmény fokozatosan, egy - két év alatt alakul ki. A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés hege illetve a függőleges heg találkozási pontjai a másik két heggel. Ezeken a helyeken a rossz vérellátás miatt gyakori a gyógyulási zavar, ami a heg kiszélesedését eredményezi. A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr. Késői szövődmény a kóros hegképződés, a "túlhegesedés", vagy keloid képződés. A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni. Hegkorrekciót legkorábban a műtét után egy évvel szabad végezni! Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, főként nagy aszimmetria esetén a nagyság, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen. A bimbó és bimbóudvar átmeneti érzészavara ugyancsak az emlő nagyságával párhuzamos mértékben és gyakorisággal fordul elő. Ez a teljes érzéketlenségtől az enyhe zsibbadásig változó mértékű lehet. Az esetek túlnyomó többségében néhány hét, esetleg hónapok eltelte után az érzőképesség fokozatosan helyreállhat. Előfordul azonban maradandó érzéskiesés is. A bimbó és bimbóudvar vérellátása a centiméterben kifejezhető lógás mértékének arányában károsodik a műtét alatt, ezért ritkán (3-6% körül), de előfordul a bimbóudvar részleges, kivételesen teljes elhalása (ezek előfordulását az általános állapot, kövérség, dohányzás, idősebb korban keringési zavarok fokozhatják). Utóbbi esetben a bimbóudvar egy másik plasztikai műtéttel pótolható. Az eljárás más műtétekhez hasonlóan veszélyeket rejt magában, de igen elterjedt beavatkozás a klinikánkon és a páciensek minden esetben elégedetten távoznak.

Árak

Árak

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a mellkisebbítést nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Optimális ár-érték arány.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés