Tájékoztató a mellfelvarrás műtétről

Az elváltozás

Mellfelvarrás

Ha az emlő elveszíti rugalmasságát akár terhességet, szoptatást követően, vagy nagymértékű fogyás miatt, illetve az idő múlásával járó normális öregedési folyamat során, az emlő bőre megnyúlik, a mirigy állomány megereszkedik, kialakul az ún. "lógó mell". Az emlő megnyúlása általában mindkét oldalon szimmetrikusan jelentkezik és általában fizikai panaszokat is okoz (hátfájás, vállfájdalmak, összefekvő bőrterületeken keletkező gombás, gyulladásos bőrelváltozások. Műtéti indikációt jelenthet a veleszületett vagy szerzett /műtét, trauma utáni/ emlő aszimmetria. Természetesen ezek az esztétikai károsodások súlyos lelki problémákat okozhatnak, a fentebb már említett fizikális panaszokon kívül.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. . Az ideális eredmény elérése érdekében az orvos javasolhatja  mellimplantátum beültetését. Erre azért van többnyire szükség, mert bár a műtét után  a mellek feszesebbek lesznek, de a megnyúlt, felesleges bőr eltávolítása miatt optikailag kisebbnek tűnnek. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni.

Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A mellfelvarrással a mellek feszesebbé tehetőek, alakjuk esztétikusan formálható. Azonban tudni kell, hogy a műtét jellegénél fogva feszesebb, de a réginél kisebb méretű emlő várható. Ezért gyakran a műtétet kombinálni kell implantátum beültetéssel, hogy a kívánt nagyságú és formájú legyen a végeredmény. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény, a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot. Az esztétikai műtét javítja külsejét, megteremti önbizalmát. A különböző méretű mellimplantátummal a mell aszimmetrikus eltérései is korrigálhatók.

Az alábbi rajzon a műtét előtti és a műtét utáni állapotot tekintheti meg:

Mellfelvarrás

Az alábbi animációs filmen az aszimmetrikus emlő formájának változását lehet megtekinteni az implantátum beültetése előtt és a műtét után, mell alatti metszésből.

Az alábbi animációs filmen a megnyúlt (lógó) emlő formájának változását lehet megtekinteni az implantátum beültetése előtt és a műtét után, emlőbimbó körüli metszésből.

Az alábbi animációs filmen a megnyúlt (lógó) emlő formájának változását lehet megtekinteni a műtét előtt és a műtét után, implantátum beültetése nélkül.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy a mellfelvarrás műtét -  tekintettel a műtét hosszúságára és súlyosságára - csak altatásban végezhető. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára.

A műtét

A műtét lényege, az emlők helyzeti, alaki, valamint nagyságbeli korrekciója. Amennyiben a két emlő különböző méretű (aszimmetrikus), akkor a testalkattól, és egyéb körülményektől függően vagy a nagyobbik emlő megkisebbítése, vagy a kisebbik emlő - implantátum beültetésével történő -  megnagyobbítása alkalmazható.

Mellfelvarrás

Az emlő megereszkedettségi fokának, lógásának megfelelően különböző típusú, egyre nagyobb műtéteket kell végeznünk.

1. "Félhold" mellfelvarrás

A mellfelvarrások közül a legkisebb műtét. Nagyon enyhe emlőlógás esetén alkalmazható.

Mellfelvarrás Mellfelvarrás

A képen látható, hogy az emlőbimbó felett ejtett félhold alakú metszésből távolítjuk el a felesleges bőrt és emlő szövetet, egy-két támasztó öltéssel megemeljük a megereszkedett emlőállományt, majd a bőrt plasztikai varrattal zárjuk. Rövid gyógyulási idő, szép esztétikai eredmény jellemzi.

2. Benneli féle mellfelvarrás

Mellfelvarrás Mellfelvarrás

Enyhe vagy közepesen súlyos emlő lógás esetén az 1980-as évek közepén Dr. Luis Benelli által kidolgozott műtétet alkalmazzuk. A műtét során az emlőbimbó körül gyűrű alakú metszés után távolítjuk el a felesleges bőrt és kötőszövetet, majd behelyezzük az emlő állományát szűkítő speciális, ún. "húr" varratokat. Túl nagy mellbimbó esetén, ezzel a műtéti típussal lehetőség van a bimbóudvar kisebbítésére. A bőrt a műtét végén plasztikai varrattal zárjuk.

3. Mellfelvarrás függőleges metszésből

Mellfelvarrás Mellfelvarrás

A következő műtét típust azoknál a pácienseknél alkalmazzuk, ahol az emlő lógása olyan mértékű, hogy a mellfelvarrást nem lehet elvégezni csupán a mellbimbó körül vezetett metszésből. Ezért a metszést lefelé még meg kell hosszabbítani egészen a mell alatti ráncig. Az emlő alak- és helyzetbeli korrekcióját az esetek többségében a megnyúlt, felesleges bőr eltávolításával és az emlő mirigyállományának eredeti élettani helyzetében való rögzítésével érjük el. A megfelelő mennyiségű bőr eltávolítása után előfordul, hogy a megfelelő esztétikai eredmény elérése céljából implantátumot kell beültetni. A bőrt a műtét végén plasztikai varrattal zárjuk.

4.

Olyan fokú emlőlógásnál, amikor az emlőbimbó teljesen lefelé mutat, csak az alábbi ábrákon látható műtétet lehet végezni.

Mellfelvarrás Mellfelvarrás

Ez a leggyakrabban alkalmazott műtéti típus súlyos fokú emlő lógás esetén. A műtét során alkalmazott bőrmetszések iránya tulajdonképpen megegyezik a mellkisebbítő műtéteknél alkalmazott metszésekkel, azzal a különbséggel, hogy amíg ott a felesleges emlőszövetet el kell távolítani, ebben az esetben az eredeti emlőszövet sokszor kevésnek bizonyul az ideális forma eléréséhez, ezért gyakran implantátumot kell beültetnünk.

Mivel a műtét során az ábrán látható három helyen kell bőrmetszést alkalmazni, ezért a gyógyulás után a hegek is értelemszerűen itt fognak elhelyezkedni:

 • a mellbimbóudvar körül,
 • a mellbimbó aljától függőlegesen a mell alá,
 • vízszintesen a mell alatt, a mell természetes áthajlásánál, a mell alatti redőben.

Az emlőbimbót az udvarával együtt át kell ültetni és az emlő alsó részéről elég nagy mennyiségű felesleges bőrt kell eltávolítani. Gondos vérzéscsillapítást követően, a sebvonalakat plasztikai varratokkal zárjuk. Gyakran szívócsöveket helyezünk a műtéti területbe, amelyek a termelődő savó kivezetésére szolgálnak. Műtét végén fedőkötést teszünk a mellkasra.

Emlőkisebbitő műtét

Az itt látható animációs filmen a műtétet tekintheti meg.

A plasztikai varrattal történő sebzárást az alábbi animációs filmen tekintheti meg.

A plasztikai varrat utáni heget az alábbi képen tekintheti meg Benellli féle mellfelvarrás műtét után:

Emlőkisebbitő műtét

Műtét utáni teendők

A műtét végén a mellekre rugalmas, szoros kötés kerül, másnap a kötést kompressziós melltartóra cseréljük. A műtétet követően a beteget, 1-2 napos megfigyelési idő után, kísérővel hazabocsátjuk. Előzőleg a szívó csöveket eltávolítjuk. A műtét után antibiotikum és szükség esetén fájdalomcsillapító szedése javasolt. Otthonában az első héten kímélő életmód, kézemelés, hajolgatás mellőzése szükséges. Kontrollvizsgálat egy hét múlva történik, majd a varratok eltávolítását két, ill. három hét múlva végezzük. A megfelelő nagyságú speciális sportmelltartót 6 hétig kell viselni annak érdekében, hogy a műtétnél kialakított helyzetben rögzüljenek a mellek.

Emlőkisebbitő műtét

Az esztétikai eredmény csak néhány hét vagy hónap múlva alakul ki. A műtéti hegek a plasztikai varrat alkalmazása mellett is egyénileg változó képet mutatnak és végleges színüket csak kb. fél év múlva érik el.

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. A beavatkozások döntő többségénél a műtéti terület duzzanata, a szövetközi bevérzés, a fájdalom, mind a műtéttel  velejáró természetes következményként jelentkeznek. A korai szövődmények: ödéma, vérömleny, utóvérzés, gyulladás, bőrelhalás, idejében felismerve, jól kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni 1 - 2 napos megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának, azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Az emlő bőrének, és a bimbóknak érzékzavarai léphetnek fel, átmeneti jelleggel. Késői szövődmény a kóros hegképződés, a "túlhegesedés", vagy keloid képződés. Ezt a műtéttől számított 3 hónapon belül injekciós kezeléssel lehet megszüntetni.

Az eljárás más műtétekhez hasonlóan veszélyeket rejt magában, de igen elterjedt beavatkozás a klinikánkon és a páciensek minden esetben elégedetten távoznak.

Ha a műtétet implantátum beültetésével végezzük az implantátumokkal kapcsolatos szövődményeket és tudnivalókat ide kattintva olvashatja el!

Árak

Árak

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a mellfelvarrást nálunk elvégeztetni?

 • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • Gyors, pontos és hatékony műtét.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Optimális ár-érték arány.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés