Ganglion

Gyakori megbetegedés, nőkön és férfiakon egyaránt megjelenhet, bármely életkorban kialakulhat, fiatalokon, gyermekeken is előfordul. A ganglion egy kocsonyás anyagot tartalmazó ciszta, amely magában vagy halmozottan fordul elő az ízületi tokok körül.

Oka: A hajlító vagy feszítő inat körülvevő ínhüvely, többnyire megerőltető munka következményeként kialakuló kóros kitágulása. Gyakori fiatal, vékony csuklójú, laza szalagrendszerű, instabil ízületű nőkön.

Tünetek:Az ujjak tenyéri felszínén, általában az ujj középtengelyében, de oldalt is észlelhető borsnyi vagy borsónyi fájdalmas duzzanat, kis csomó. A csomó általában igen kemény, kicsit mozgatható, rányomáskor vagy fogáskor, markoláskor, a fal feszülése, valamint a környező idegek nyomása miatt fájdalmat okoz. Leggyakrabban a csuklótájék tenyéri vagy háti felszínén, valamint a térdízület alatt fordul elő. Sűrű, gélszerű váladék szaporodik fel benne.

Kezelés: A betegség abszolút jóindulatú, nem valódi tumor. Néha a feszülő burok magától elpukkad, ilyenkor a ganglion is eltűnik. Ha napi tevékenységében vagy munkavégzésben fájdalmas, zavaró, egynapos sebészet keretében, helyi érzéstelenítésben kis műtéttel egészben szoktuk eltávolítani.

Az eltávolítás műtői körülmények között, egynapos sebészet keretében történik, helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben. Még a teljes, maradéktalan kiirtás után is előfordulhat, hogy ismét kialakul az elváltozás. Ez azzal magyarázható, hogy a krónikusan gyulladt, túlerőltetett csukló és kéztőízületek folyamatosan termelik a váladékot, és a gyenge izületi tokon keresztül a ganglion ismét kitüremkedhet a korábbi műtét területében vagy attól függetlenül.

Baleseti sebészeti árlista

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.