Pattanó ujj

Minden műtét előtt PCR tesztet végzünk!

Kellemetlen probléma, amikor valamelyik ujjunk mozgatása során hajlításnál beragad, majd pattanó jelenség kíséretében, fájdalmasan lehet kinyújtani.

Az egyik leggyakoribb kézsebészeti megbetegedés. Férfiakon és nőkön egyaránt észlelhető, bármely életkorban előfordulhat.

Oka: Az ujjakat mozgató hajlítóinak egy vékony hártyaszerű burokkal, az ínhüvellyel vannak körülvéve, melyben kevés folyadék van. Ha az ínhüvely vagy annak gyűrűszerű szájadéka túlerőltetés, ínhüvely gyulladás után megvastagszik, hegesedik, az ín mozgását akadályozza, az ín megszorulhat.

Tünetek: Az ujj mozgatása során heves fájdalommal járó pattanó jelenség észlelhető. Innen kapta a nevét. Néha a jellemző pattanó érzés nincs, csak heves fájdalom, nyomásérzékenység az ujj tövénél, vagy éppen az ujjak ízületei felett, máskor viszont a nagyon szoros heg miatt a mozgás már teljesen megszűnik.

Kezelés: Ha a konzervatív kezelés – nyugalomba helyezés, gyulladás csökkentő szerek, száraz hűtés – nem vezet eredményre, a pattanó ujj leggyorsabb és végleges megoldása műtéttel történik, egynapos sebészet keretében. Helyi érzéstelenítés után kis bőrmetszésből a heges gyűrűt behasítjuk, ezzel az ín mozgása szabaddá válik. Műtét után rögzítés nem szükséges, éppen ellenkezőleg, a beteget azonnali tornáztatásra, mozgatásra biztatjuk. Sebgyógyulást követően ujjai visszanyerik teljes funkciójukat. A beavatkozás végleges gyógyulást jelent.

További információk

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Hábel Tamás kézsebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
szerda 12:00 - 15:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!