Húzódások, zúzódások

Miért érdemes a baleseti sebészetünket igénybe venni?

  • Baleseti sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Sürgősségi ellátás és ügyelet hétfő, kedd, szerda, péntek 14:00-20:00 óra, csütörtök 8:00-14:00 óra között (kivéve ünnepnapokon).
  • Egyéb mozgásszervi műtétek.
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Zúzódások, húzódások előfordulási helyei

Kulccsont, vállizület, kar, könyök, csukló, ujjak, láb, térdizület, boka.

Leírás

A zúzódás elsősorban tompa, nagy energiájú, hirtelen erőbehatásra, véletlen baleset során keletkező sérülés. Szinte minden testtájékon előfordul, mégis a végtagok jellemző sérülése. A funkciójelentős fájdalom kíséretében beszűkül, de megmarad. Érzés-, keringészavar nem kíséri. Zúzódásokat könnyen lehet szerezni, elég egy beütött végtag, amelynél a bőr alatti erek megsérülnek, szétszakadnak, és a bennük lévő vér a bőr alá, a szövetek közé kerül.

Először csak azt látjuk, hogy piros a bőr, majd bekékül, de néhány nap múlva már a természet szép zöld, sárga színeit képes produkálni. (haematoma) Nyugalomba helyezéssel, gyakori, rövid idejű száraz hűtéssel, a vérömleny felszívódását gyorsító kenőcsök használatával gyorsan gyógyul.A húzódás tipikus sportsérülés, általában hirtelen mozdulatra, a végtag erőltetett távolítására és kifordítására következik be, de kialakulhat izomfájdalom ismétlődő túlterhelés, valamint mikrotraumák következtében is. A combhajlító izmok húzódásait az állományukban fellépő hirtelen megnyúlás okozza, ami általában hajlított csípő és nyújtott térd mellett következik be. Alapozó időszakban gyakori, a túlterhelt, görcsös izomzat hajlamosít a sérülésre.

Tünetek

Lovaglóizom sérülésnél jellemző a hirtelen fájdalom az érintett izom területén. Az inak vagy izomzat felett nyomásérzékenység jelentkezik. A passzív távolítás fájdalmat okoz, ugyanúgy, mint az aktív ellenállással szembeni közelítés.

A combhajlító húzódás típusos tünetei közé tartoznak a fokozott izomtónus, a duzzanat és a combhajlító izmok nyomásérzékenysége. A térd teljes nyújtása és gyors hajlítása fokozza a fájdalmat.

Pontos diagnózis: fizikális vizsgálat, aktív és passzív izom-ín tesztek mellett ultrahang vizsgálat segíthet, egyéb vizsgálat egyszerű izomsérülésnél nem indokolt. Krónikus, visszatérő, makacs panaszt okozó esetekben az általános háttér tisztázása feltétlenül szükséges (labor vizsgálat, góckutatás).

Kezelés: az izmok húzódásainak kezelése alapjában konzervatív, azaz pihenésből, jegelésből, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek használatából, és kezdetben elasztikus pólyák alkalmazásából áll, amit rehabilitáció követ. Műtétre csak korrekt kezelés eredménytelensége esetén van szükség.

Rehabilitáció

Az akut tünetek megszűnte utánnyújtó gyakorlatok kezdhetők, majd erősítő gyakorlatok következnek. Ultrahang és egyéb fizikoterápia hasznos kiegészítő lehet.

Sporthoz való visszatérés

A fájdalom megszűnte, teljes mozgásterjedelem és izomerő esetén fokozatos edzésterhelés kezdhető.

Árak

Árak

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés