Tájékoztató a benőtt köröm kezeléséről, lézeres műtétjéről

Műtét előtti és utáni fotók

Ha a műtétet közvetlenül az orvosi konzultáció után elvégezzük, vizsgálati díjat nem kell fizetni!

Műtéttel kapcsolatos költségek

A betegség

A benőtt köröm tünet együttes úgy alakul ki, hogy a köröm széle belenyomódva a körömvezető sínbe azt folyamatosan irritálja, aminek következtében begyullad a környező kötőszövet. Tünetei: fájdalom, piros duzzanat és váladékozó, gyulladásos szövetszaporulat. Az elváltozás az esetek többségében a láb nagyujján fordul elő egyik vagy egyszerre mindkét oldalon.

Benőtt köröm
A benőtt köröm által okozott körömgyulladás

Kialakulásának oka egyrészt az öröklötten szélesebb köröm, de általában kell hozzá még valamilyen más külső hatás is. Ilyenek pl. a helytelen körömvágási szokás és a túl szűk cipő viselése. A köröm sarkainak kivágása után ugyanis mindig marad egy kis tüske a köröm szélén, amit a szűk cipő belenyom a körömvezető sínbe, az ott levő kötőszövet sérül és elindul a gyulladásos folyamat. Ezért körömvágáskor a köröm sarkait nem szabad kivágni és nem szerencsés túl szűk cipőt hordani. A köröm szélének mindig egyenesnek és simának kell lenni! Az alábbi animáción ezt lehet megtekinteni!

Ha a fenti fotókon nem ismeri fel az Ön által eltávolíttatni kívánt elváltozást, kattintson ide további segítségért!

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg, ami tulajdonképpen a lábujj megtekintéséből áll. A vizsgálat után az orvostól részletes felvilágosítást kap a betegségéről, a javasolt műtétről, a műtéti érzéstelenítésről, a műtét utáni gyógyulás szakaszairól, a lehetséges szövődményekről, valamint a műtéti díjról. Ennek jegyzőkönyve a Vizsgálati lap, amit a beteg, az orvos és a jelenlévő asszisztens is aláír.

A vizsgálat és a megbeszélés után a csak helyi érzéstelenítést igénylő műtéteket akár azonnal el tudjuk végezni. A műtét elvégzése előtt a Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést is.

Ha a műtétet közvetlenül az orvosi konzultáció után elvégezzük, vizsgálati díjat nem kell fizetni!

A kezelés lehetőségei

Ha öröklötten túl széles a köröm, a benőtt köröm beavatkozás nélkül nem gyógyítható meg. Sok helyen végzik a körömszél kivágását és eltávolítását, de ez csak átmeneti megoldást jelent, hiszen a beavatkozás után a köröm ismét ugyanolyan szélességben fog nőni, mint előtte és a tünetek kiújulásával a panaszok is visszatérnek. Ennél is kíméletlenebb eljárás az egész köröm eltávolítása, ahol a körömágy sebének gyógyulása 4-5 hétig, az új köröm kinövése kb. 10-12 hónapig tart. Az új köröm természetesen ugyanolyan szélességben fog kinőni, mint a régi, ezért előbb - utóbb ismét kialakulnak a benőtt köröm okozta tünetek. Végleges megoldást csak a körömtermelő zóna megkeskenyítése adhat. Az általunk alkalmazott lézeres körömház plasztikai műtét során a körömtermelő zóna széli részének felesleges körömtermelő sejtjeit lézerrel távolítjuk el, vágás és varrás nélkül. A műtét utáni seb a hagyományos eljárásokhoz képest szebben, kevesebb fájdalommal gyógyul. A beavatkozás után a beteg azonnal járó- és munkaképes.

Ami viszont a leglényegesebb: az általunk alkalmazott műtéti megoldással végleges gyógyulást érünk el, így ennek a műtétnek az eredményéért élethosszig tartó garanciát vállalunk!

A betegség mindig kétoldali, ez még akkor is igaz, ha a tünetek nem jelentkeznek egy időben, egyszerre mind a két oldalon. Amennyiben a tünetek csak az egyik körömszélnél jelentkeznek, és a műtétet ezért csak ezen az oldalon végezzük el, számítani kell arra, hogy előbb-utóbb a tünetek a másik körömszélnél is jelentkezni fognak, ezért megfontolandó a műtét egyszerre történő elvégzése mindkét oldalon. Ebben az esetben egy műtéttel, egy gyógyulási periódussal lehet elérni a végleges gyógyulást, de ez kizárólag a beteg döntésén múlik, szakmailag mindkét megoldás helyes.

A műtéti érzéstelenítés

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról
Ultrarövid altatás - ÚJ!

A műtét

Klinikánkon a lézersebészeti műtéteket operációs lézerekkel végezzük. A lézerfény speciális tulajdonságai miatt nagy energiát képes kis felületen továbbítani, ami a sejtekbe hatolva, azok víztartalmát gőzzé változtatva, mintegy "felrobbantja" a sejtet. A lézersebészetben a nagy pontossággal irányított lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el, miközben annak környezetét megkíméli, ezért gyorsabb a sebgyógyulás. A műtéti területen a 0.5 mm-nél kisebb átmérőjű erek elzáródnak, így a műtét vértelenül végezhető. A műtéti sebbel csak a fény érintkezik, így a műtét alatt a fertőzés kizárt. A műtét során először a benőtt körömszélt kivágjuk, eltávolítjuk, majd a körömházban - ahol a köröm növekedése indul - a körömtermelő zóna széli részén elhelyezkedő sejteket kb. 3-4 mm-es szélességben a lézerrel eltávolítjuk. Az ekképpen megkeskenyített körömházból, ezután már csak az általunk beállított szélességű köröm fog kinőni, ami már nem tudja nyomni a környezetét. Az alábbi videón a műtétet lehet megtekinteni. Figyelem! A videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat is tartalmazhat!

Műtét utáni teendők

A műtét utáni napon, az általunk felhelyezett kötést le kell bontani a lábujjról. Ezután 15-20 percig áztatjuk meleg vízben, a körömszélbe helyezett tamponnal együtt, majd a kiázott tampont egy határozott mozdulattal eltávolítjuk. Előfordulhat, hogy ekkor vérezni kezd a seb, ilyenkor alaposan ki kell zuhanyozni, azután szárazra törölni és gézzel bekötni. A seb másodlagos sebgyógyulással gyógyul, ez azt jelenti, hogy a seb az alapjáról feltelődik, "felsarjad", utána behámosodik. Ez végig a gyógyulás folyamán váladékozással jár, ami nem kóros, a lézerseb normális gyógyulásának velejárója. Ezt a váladékozó sebet nem szabad hagyni beszáradni, mert a beszáradt pörk mint egy dugó, lezárja a sebet és a keletkező váladék nem tud kiürülni. Ezért a gyógyulás teljes ideje alatt naponta kétszer langyos vízzel, erős vízsugárral ki kell zuhanyozni a sebet, szárazra törölni, és egy kis kötést felhelyezni (gyorstapasz).

A gyógyulás 3.-4. napja után kádban is áztathatjuk, sőt medencébe, tóba, tengerbe is mehetünk vele. A lézerseb annál gyorsabban gyógyul, minél több vízzel találkozik!

A seb körüli piros zóna a gyógyulás normális velejárója, nem gyulladásos szövődmény! Egy hét után otthon már célszerű szabadon hagyni a sebet, mert így hamarabb gyógyul. Sebhintőport, kenőcsöt a sebre nem szabad tenni! A teljes gyógyulási idő egyéntől, illetve a köröm műtét előtti állapotától függően 4-6 hét között van.

Lehetséges szövődmények

Egy műtét szövődménymentességét egy felelősségteljes orvos sem garantálhatja. A leggondosabban elvégzett orvosi beavatkozás után is előfordulhatnak szövődmények. A benőtt köröm műtét után esetlegesen kialakuló korai szövődmények (utóvérzés, gyulladás) azonban jól kezelhetők. Klinikánk minőségbiztosításának jegyében a nálunk kezelt betegek számára az operáló orvos "non-stop" telefonos elérhetőségét biztosítjuk. Az operáló orvos neve és telefonszáma ott szerepel az ambuláns lapon, így a beteg azonnal értesíteni tudja, ha bármi szokatlan jelet tapasztal a gyógyulás folyamán.

Gyulladásos szövődmény csak akkor tud kialakulni, ha elmulasztjuk a napi kétszeri áztatást, a seb beszárad és a keletkező pörk (var) megakadályozza a gyógyulás folyamán termelődő váladék kiürülését. Teendő ebben az esetben: jól kiáztatjuk, kizuhanyozzuk a sebet, oldalt erősen megnyomkodjuk, hogy kiürüljön a váladék.

Élethosszig tartó garancia!

Késői szövődmény lehet a benőtt köröm kiújulása, ha valamilyen okból nem sikerült a körömtermelő sejtek teljes mértékű eltávolítása. Saját statisztikánk szerint ez csupán 1-2% körül mozog. Ebben az esetben a megismételt műtétet természetesen garanciálisan végezzük el. Ezért az újabb műtétért nem kell fizetnie.

További információk

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Dömötör Gábor sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás
A rendelést és a műtéteket Dr. Vaida Nicolae Stefan sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Miért érdemes a benőtt köröm műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • A műtét közvetlenül a vizsgálat után elvégezhető.
 • A műtét fájdalommentes érzéstelenítésben vagy altatásban is elvégezhető.
 • Az operált körömszélek számának növekedésével arányosan csökken az ár.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az eredményre élethosszig tartó garanciát vállalunk!
 • Gyors, pontos és hatékony műtét.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!