Tájékoztató az emlő ultrahangos és CT lézer mammográfiás vizsgálatról

Emlő ultrahangos és CT lézer mammographiás vizsgálat

Évente a világon több mint egymillió nőnél diagnosztizálnak emlőrákots az elhanyagolt betegség gyakran halálos kimenetelű. Magyarországon évente kb. 2500 nő hal meg emlőrák következményeként. A halál leggyakoribb oka a későn felfedezett betegség. Fontos, hogy a betegséget a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel, és kezdjék el kezelni, mert az orvosi beavatkozás ekkor a leghatékonyabb. A korán felismert emlődaganat 90%-os biztonsággal gyógyítható! A betegség kialakulásának valószínűsége az életkorral együtt nő, ám 45 év alatt is egyre nagyobb számban diagnosztizálnak emlődaganatot. Az emlő önvizsgálata és a nőgyógyászati rákszűrő vizsgálat során elvégzett emlővizsgálat során felmerült legkisebb eltérés vagy gyanú esetén az emlő ultrahangos és mammographiás vizsgálatának elvégzése.

Emlő ultrahangos vizsgálat

Az ultrahangos vizsgálatról általában elmondható, hogy a szervezet számára nem káros, a beteg számára nem fájdalmas, nincs sugárterhelés, gyors és - megfelelő szakember kezében - megbízható, pontos diagnózist ad. Bármilyen életkorban, bármilyen állapotban elvégezhető és ismételhető. Az emlő ultrahangos vizsgálat két részből áll: az orvos által végzett tapintásos vizsgálatból és magából az ultrahang vizsgálatból. Vizsgáljuk az emlőket és a hónaljárkokat. A vizsgálat alkalmas a daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladásos folyamatok kimutatására és egymástól való elkülönítésére. 35 évesnél fiatalabb nők esetében első vizsgálatként mindenféleképpen ultrahang javasolt, 40 éves kor felett ill. kétes esetben azonban feltétlen érdemes mammográfiával kombinálni is. A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel, amennyiben lehetséges, a ciklus első felében végezzük.

Mammographiás vizsgálat

Emlő ultrahangos és CT lézer mammographiás vizsgálat

A mammographia a mell vizsgálatára kifejlesztett vizsgáló eljárás, melynek során az emlőről kis energiájú röntgensugárral készítenek képeket, kontrasztanyag beadása nélkül. A modern röntgen készülékek mellett a szervezet elhanyagolható rtg. sugárzásnak van kitéve. A vizsgálat gyakorlatilag szövődménymentes.

A mammográfia legfontosabb feladata az emlőrák korai felfedezése.

A mammográfia előnyei:

  • Magas diagnosztikus pontosság (klinikai gyakorlatban 90%-os, szűrővizsgálatban 80%-os a valódi pozitív arány)
  • Az emlőrák a klinikai tünetek megjelenése előtt átlagosan 2 évvel korábban diagnosztizálható.

A mammográfia hátrányai:

  • Ionizáló sugárterhelés, mammográfiás szűrés sugárkockázata csekély, de fennáll.
  • Emlőfájdalom esetén az emlőkompresszió panaszt okozhat.
  • A módszer bizonyos hibákat rejt magában, minden ötödik emlőrák rejtve maradhat (oka rendszerint a tömör emlőállomány, a tünetmentes vagy tünetszegény daganat.)

Hogyan történik a vizsgálat?

Az emlők röntgen vizsgálatát erre szakosodott, tapasztalt szakemberek (radiológusok, röntgen szakorvosok) végzik. A vizsgálat - mivel kontrasztanyag nélkül történik - különleges technikát és berendezést tesz szükségessé. Lágy röntgensugárzást és speciális röntgenfilmet alkalmaznak, hogy a beteg minél kisebb sugárterhelést kapjon. Minden alkalommal mindkét emlőről kétirányú felvételt készítenek, függetlenül attól, hogy a beteg vagy a vizsgáló orvos csak az egyik emlőben észlel kórosat.

Mammographiás vizsgálat
Mammographiás vizsgálat

A vizsgálat ellenjavallt: a terhesség és a menstruáció alatt. Amennyiben az emlőben nincs elég zsírszövet (rendszerint 20-25 évnél fiatalabb nőknél) vagy terhesség alatt az emlő ultrahang vizsgálatát vagy a CT lézer mammographiát kell választani.

Mammographiás vizsgálat
Daganatos elváltozások mammographiás képei

CT-lézer-mammográfiás vizsgálat

A mammográfia érzékenységének fokozására és a hátrányainak kiküszöbölésére fejlesztették ki a CT-lézer mammográfiás eljárást. Amíg a hagyományos mammográfia az emlő szerkezetének változását jelzi, addig a CT-lézer a rákos elváltozás környezetében kialakuló fokozódó érképződést mutatja ki. A CT-technológia segítségével ezért már az igen korai elváltozások is kimutathatók. Az eltérő képalkotási technológiának köszönhetően a CT-lézer mammográfiás vizsgálat esetén nincs káros sugárzás.

CT-lézer-mammográfiás vizsgálat kiküszöböli a hagyományos mammographiás vizsgálat hátrányait:

  • A diagnosztikai berendezés a szervezetre ártalmatlan lézerfényt alkalmaz - amely esetén nincs káros sugárzás -, és a leképezést computer tomográf (CT) végzi. A vizsgálat kényelmes, fekvő helyzetben történik. Az eljárás 40 éves kor alatt vagy terhes nőkesetében is alkalmazható, hiszen nincs káros sugárzás.
  • a vizsgálat nem igényli az emlő érintését, összenyomását, tehát fájdalmas emlő esetében is alkalmazható.
  • A vizsgálat az új fejlesztésű, lézeres technológia segítségével teszi láthatóvá az emlőben kialakult rosszindulatú elváltozásokat az "érnövekedés fokozódásának" kimutatásával, ezért az igen tömött emlő esetén is nagyobb érzékenységgel képes a rosszindulatú emlődaganatokat kimutatni.
Mammographiás vizsgálat
Mammographiás vizsgálat

A fenti vizsgálatokat a MeDoc Egészségközpontban végzik.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
06-1-783-60-04
Web:

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.