Végbélvizsgálat altatásban

1. Általában a végbélvizsgálatról

A végbél tükrözéses vizsgálat egy cső alakú eszköz végbélbe történő bevezetésével történik.

A vizsgálatot normál esetben érzéstelenítés nélkül végezzük. A vizsgálat alatt a beteg többnyire kis kényelmetlenségen kívül egyebet nem érez. A végbél betegségek azonban olyan súlyosságúak is lehetnek, amikor már maga a vizsgálat is fájdalmat okoz. (pl. gyulladt aranyeres csomó, végbélberepedés, végbéltályog).

A fájdalom és a fájdalomtól való félelem érzése az egyik legrosszabb érzés az ember életében. A Hippokratészi orvosi eskü is így kezdődik: "Csillapítsd a fájdalmat és a szomjúságot!" Az Ars Medica Lézerklinikán alapelv, hogy sem a vizsgálatoknál, sem a műtéti beavatkozásoknál a beteg egyáltalán ne érezzen semmilyen fájdalmat, hiszen a betegek elsősorban ezt várják el egy magánklinikától. Tapasztalatunk alapján a betegek egy része azt is kívánatosnak tartja, ha nincs éber állapotban a vizsgálat során.

Ezért a fájdalmas végbélvizsgálatokat - külön kérésre - ultrarövid altatásban is el tudjuk végezni!

A vizsgálat során a végbél teljes alsó szakaszát átvizsgáljuk. a daganatos betegségek kizárására, (rákszűrő vizsgálat). Egy videokamera jóvoltából a beteg a vizsgálat egész menetét figyelemmel kísérheti egy monitor képernyőjén, miközben az orvos elmagyarázza a látottakat.

A rákszűrés után a beteg panaszait okozó elváltozásokat keressük. Aranyér betegség esetén a vizsgálati leletekben a beteg vizsgálati helyzetét és az aranyeres csomók elhelyezkedési irányát, valamint a betegség súlyosságának fokát szoktuk megadni. Térdelő-könyöklő helyzetben vizsgálva a beteget, általában az ábrán látható A, B, C irányokban helyezkednek el az aranyeres csomók. Az irányokat az óra számlapján lévő számokkal jelöljük: ezért ebben helyzetben vizsgálva a beteget általában 1, 5 és 9 óra irányában elhelyezkedő aranyeres csomókat találunk.

Aranyér

2. Hagyományos módon végzett vizsgálat

A beteget térdelő-könyöklő helyzetben megvizsgáljuk, ami azt jelenti, hogy a beteg előre hajolva térdén és könyökén támaszkodik a vizsgálati asztalon.

Bár a testhelyzet szokatlan és kényelmetlen, ez a póz biztosítja az orvos számára a legoptimálisabb vizsgálati feltételeket és csupán 1-2 percig tart.

A vizsgálati testhelyzet bemutatásához szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi animációs filmmel:

A vizsgálat díja: 28.000 Ft

3. Ultrarövid altatásban végzett vizsgálat

A vizsgálatra történő bejelentkezéskor jelezni kell, ha a vizsgálatot ultrarövid altatásban kéri!

  • Teljesen fájdalommentes vizsgálat.
  • nem szükséges laboratóriumi vizsgálat hozzá.
  • Az altatást altatóorvos végzi.
  • A vizsgálat háton fekve történik.
  • A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, kísérővel.
  • Mivel rövid ideig tart (1-2 perc), ezért minimális a beadott altatószer mennyisége.
  • A vizsgálat befejezése után kb. fél – egy órával a vizsgáló orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről.
  • Az orvossal történő megbeszélés után a beteg kísérővel távozhat a klinikáról.

A vizsgálat díja: 75.000 Ft

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra