Tájékoztató a méhszájseb hidegkéses konizációs műtétjéről - TB támogatott műtét

Egynapos sebészeti műtétek - TB támogatással

Az egynapos sebészeti műtétek díját - az érvényes TAJ kártyával rendelkező betegek számára - a TB fizeti.

Bővebben...

A betegség

A különböző nőgyógyászati panaszok miatt, vagy a rendszeres rákszűrés kapcsán elvégzett nőgyógyászati alapvizsgálat soránsokszor találkozunk a méhszáj különböző kóros elváltozásaival.

Ezeknek egy része (méhszájrepedés, méhszájseb, kóros hámelváltozások, stb.) krónikus gyulladást tarthat fent, amely hüvelyi folyást okoz, másik része - első sorban a HPV fertőzés következtében kialakult, hosszú időn át meglévő méhszájsebek - a későbbiekben rosszindulatú daganat kifejlődésének alapjául szolgálhatnak.

Méhszájseb

A mindennapi gyakorlat a képen látható elváltozást illeti a méhszájseb névvel, melynek során a méhszájat normálisan a hüvely felől borító többrétegű laphám helyére a méhnyakra jellemző hengerhám kúszik a méh felől. Tekintettel, hogy ez a hámféleség sokkal vérbővebb, ezért úgy néz ki, mint egy horzsolt seb lenne a méhszájon. A méhszájseb gyakorlatilag minden esetben gyulladásból származik. A méhszájsebet minden esetben gyógyítani érdemes, mert hosszú távon a méhnyak rák "melegágya" lehet! Negatív citológia esetén lézeres méhszáj műtét végezhető, kóros, de még nem egyértelműen rosszindulatú sejteket kimutató citológia esetén kacs (hurokkimetszéses vagy loop) konizáció, egyértelműen rosszindulatú sejtek esetén pedig hidegkéses konizációs műtétet végzünk. Természetesen a szakorvos feladata eldönteni, hogy ilyenkor milyen típusú műtétet kell végezni. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a HPV (Humán Papillóma Vírus) jelenléte a méhszájsebbel együtt fokozza a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Előrehaladott esetben, amikor HPV sok éves tevékenysége eredményeként már a méhnyak hámjában is elváltozásokat okoz, a deformálódások hasonlítanak a méhszájsebre. Mivel ez már néha valóban méhnyak rák vagy az azt megelőző állapot, ezért mondja a köznyelv, hogy a méhszájseb elrákosodik, holott ebben az esetben két egymástól jól különböző és elkülöníthető folyamatról van szó, ami persze gyakran együtt, egyidejűleg jelentkezik, mert lehetséges fertőzés vagy szülési sérülés következtében a nyálkahártya megjelenése a méhszájon egyidejű a HPV fertőzéssel. A megoldás kulcsa természetesen a rendszeres méhnyakrák-szűrés során elvégzett HPV szűrővizsgálat (HPV tipizálás). Ha a szűrés során a citológiai vizsgálat nem jelez HPV fertőzésre utaló jelet, akkor a méhszájseb semmiféle veszélyt sem jelent, az általa okozott kényelmetlenséget ambuláns, hegesedést nem okozó kezeléssel meg lehet szüntetni (lézeres méhszáj műtét). A terhesség szempontjából a kikezelt korábbi méhszájsebnek nincs jelentősége, de ez fordítva úgy igaz, hogy minden ilyen elváltozást lehetőleg teherbe esés előtt meg kell gyógyíttatni. Méhszájsebe sok nőnek van, ezek rendszerint ártalmatlanok, ha mind a citológiai vizsgálat, mind a kolposzkópos vizsgálat kizárja a daganat jelenlétét. Ilyenkor elegendő a rendszeres ellenőrzés.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet minden esetben nőgyógyászati rákszűrés és alapvizsgálat előzi meg, mely belső (hüvelyi) vizsgálatot, és rákszűrést foglal magában. A rákszűrés kolposzkópos vizsgálatból - a méhszáj "nagyító alatti vizsgálata" - és a vizsgálat során nyert hámsejtek mikroszkópos vizsgálatából áll. A vizsgálati eredmények birtokában döntünk arról, hogy a beteg méhszájelváltozása, az egynapos sebészet keretében operálható-e. Ezután az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról, a lehetséges kezelési módokról, és a tervezett műtétről. Ekkor esik szó az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (MRTG, EKG, hasi UH, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról, mindazokról az információkról, amelyek szükségesek az beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, a műtétet vagy a konzervatív kezelést? Én két dolgot szoktam elmondani a betegeimnek. Az első, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (rákos sejteket kimutató citológiai lelet) a folyamatot nem lehet konzervatív terápiával meggyógyítani, csak műtéttel lehet megoldani. A második, hogy az elváltozás okozta panaszokat (hüvelyi folyás, közösülés közbeni fájdalom, lelki panaszok, stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

Rosszindulatú sejteket kimutató citológiai vizsgálat esetén a méhszájseb egyetlen korrekt megoldása, az elváltozás épben történő eltávolítása, az ezt követő szövettani vizsgálattal. A hagyományos ún. hidegkéses konizáció műtétje során szikével metsszük ki kúpszerűen a méhszájat.
A műtét mélységétől és az operatőr gyakorlatától függően a sebfelszín úgy gyógyulhat, hogy észre sem lehet később venni a műtét helyét. Ha kezdődő méhnyakrák vagy annak gyanúja miatt végezzük a méhszájműtétet, akkor a kezdeti stádiumban nemcsak diagnosztikus, hanem gyógyító módszer is a konizáció.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? A hidegkéses kacskonizációs méhszájműtétet kizárólag érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, de a klinikán eltöltött megfigyelési idő ebben az esetben sem haladja meg a 4-6 órát. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a betegség súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt és italt fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be - a reggeli orvosságot kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával a klinikára!

Hozzon magával váltás fehérneműt (bugyit) és intimbetétet.

A hideg késes konizációs műtét

A hagyományosan végzett műtét során kúp alakú részt távolítunk el a méhnyakból. (Kúp latinul conus, ezért hívjuk conisatiónak (konizáció) a műtétet. A vérző sebfelszínt összevarrjuk, de úgy, hogy a nyakcsatornába egy csövet helyezünk, hogy a méhszáj összenövését megakadályozzuk.
Az alábbi sematikus képen a műtétet tekintheti meg.

Méhszájseb hideg késes konizációs műtét

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 4-6 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak (vérnyomás, vizelet), és a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát. A műtét után kb. 1-2 hetes otthoni pihenő szükséges. A méhszáj begyógyulásáig, hámosodásáig - mely általában 4 hétig tart - kevés hüvelyi folyás jelentkezhet. Bizonyos esetekben a műtétet követő 5-10. nap között, a közepes menstruációs vérzésnél kevesebb szivárgó vérzés észlelhető, amely szintén a sebgyógyulás részjelensége lehet, tehát nem kóros jelenség. Fájdalom vagy más panasz, szövődménymentes esetben nem fordul elő. A műtét során behelyezett csövet általában egy hét múlva távolítjuk el. A műtétet követő 3-4. hét alatt ülőfürdő, tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott. Panaszmentes esetben a műtéttől számított 6 hét elteltével ellenőrző vizsgálatra kérjük vissza betegeinket.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz, alhasi fájdalom, bűzös folyás), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Árak

Árak

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Vermes Gábor szülész, nőgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
szerda 15:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a méhszájműtétet nálunk elvégeztetni?

  • Nőgyógyászatunk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • TB támogatott egynapos műtét.
  • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés