Tájékoztató a combplasztikai műtétről

Az elváltozás

Combplasztika

Bizonyos életkor után - általában hízást- fogyást követően - legtöbbször a combok belső oldalán alakulhat ki a bőr megnyúlása, petyhüdtsége, amely esztétikai panaszokat okozhat. Ez az elváltozás gyakran helyi zsírfelszaporodással jár együtt.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat után a beteg elmondja, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos elmondja mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a műtét tud nyújtani. A várható esztétikai eredményt, a műtét utáni hegek elhelyezkedését fotókon tudja megmutatni. Ezután esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő (laboratóriumi, belgyógyászati) vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A combplasztikai műtét megváltoztatja a comb alakját, bőrének feszességét, célja az eredetit legjobban megközelítő állapot helyreállítása, amely fiatalosabb, kellemesebb megjelenést biztosít. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárható eredmény, a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot. Az esztétikai műtét javítja külsejét, növeli önbizalmát.

Az alábbi rajzon a műtét előtti és a műtét utáni állapotot tekintheti meg:

Combplasztika

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy altatást javasolok? Segítségként azt szoktam ilyenkor elmondani, hogy a combplasztikai műtétnél, tekintettel a műtét hosszúságára és súlyosságára, csak az altatás jön szóba. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a műtét súlyosságának a foka is.

Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésével. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, előtte való napon éjfélig lehet ételt, italt fogyasztani, a műtétre teljesen éhgyomorral kell érkezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be. A reggeli gyógyszert kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt és ha van olyan gyógyszere, amelyet napközben is be kell vennie, azt hozza magával a klinikára.

A műtét

Mivel a műtét lényege a combok alaki korrekciója, már a műtét előtt megtervezzük a metszésvonalakat. Ha csak a comb belső oldalán van zsír és bőrfelesleg, akkor belső combplasztikai műtétet végzünk. Ebben az esetben az alábbi képen látható metszést ejtjük a comb és az ágyék határán. Amennyiben ezen a területen zsírfelesleg észlelhető, akkor először ennek a területnek a zsírleszívását végezzük, majd ezt követően a távolítjuk el a felesleges bőrt és a bőr alatti szövetet. Az alábbi képeken a műtéti metszések irányát lehet látni.

Combplasztika Combplasztika

Ha a bőr és zsírfelesleg körkörösen kiterjed az egész combra, a metszést az alábbi képen látható módon tovább kell vezetni a comb külső felszínére.

Combplasztika

Ezután eltávolítjuk a felesleges bőrt és zsírszövetet, a bőr alatti kötőszövetbe helyezett öltésekkel kialakítjuk a comb kívánt formáját, a sebbe szívócsövet helyezünk be, majd gondos vérzéscsillapítást követően, a sebvonalakat plasztikai varratokkal zárjuk.

A plasztikai varrattal történő sebzárást az alábbi animációs filmen tekintheti meg:

Műtét végén speciális kompressziós nadrágot adunk a betegre, melyet hat hétig kell viselni.

Műtét utáni teendők

A műtétet követően a beteget, 1-2 napos megfigyelési idő után, kísérővel hazabocsátjuk. Előzőleg a szívócsövet eltávolítjuk. A műtét után antibiotikum és szükség esetén fájdalomcsillapító szedése javasolt. A műtét utáni szakban, pihenés, a műtéti terület jegelése és a kompressziós nadrág viselése javasolt 6 hétig.

Combplasztika

Kontrollvizsgálat egy hét múlva történik, majd a varratok eltávolítását két, ill. három hét múlva végezzük.

A műtét előtti és utáni fotókat ide kattintva tekintheti meg.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhat szövődmény. A korai szövődmények: ödéma, vérömleny, utóvérzés, gyulladás, bőrelhalás, sebszétválás, amelyek idejében felismerve jól kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtét utáni egynapos megfigyelés. A klinikáról való távozás után, otthonában bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. láz, hidegrázás), azonnal értesítse operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról. Késői szövődmény lehet a műtéti területen fellépő érzészavar, amely többnyire átmeneti, valamint a kóros hegképződés, a "túlhegesedés", vagy keloid képződés. Ezt a műtéttől számított három hónapon belül injekciós kezeléssel lehet megszüntetni.

Árak

Árak

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a combplasztikát nálunk elvégeztetni?

  • Plasztikai sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Gyors, pontos és hatékony műtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra