Általános tájékoztató a térfogatnövelő anyagokkal történő ránctalanító kezelésekről

Orvosaink

A plasztikai sebészeti rendelést és a műtéteket Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
kedd 16:00 - 18:00 óráig
Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Ránc és ajak feltöltés

A ráncfeltöltés és újabban a bőralatti térfogatpótlás napjainkban a leggyakrabban végzett esztétikai orvosi beavatkozás, legtöbbször az arc megjelenésének javítása céljából. Az előrehaladott kor, a biológiai öregedés, a külső károsító hatások (napozás, szolárium) és az intenzív mimikai mozgás gyorsan kozmetikailag alig befolyásolható redőket, ráncokat okoznak az arcbőrön. A ráncok kialakulásáról és kezelésükről ide kattintva olvashat.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Térfogatnövelő anyagok

Az esztétikai szemléletű orvostudomány rendkívül nagy intenzitással kutatja a szövethiányok pótlására szolgáló mesterséges anyagokat. Ezek segítségével pótolhatók a szervezet regenerációs képességének korlátozottságából adódó szövethiányok, és részben felhasználhatóak az esztétikai hibaként értékelhető kellemetlen redők, ráncok mérséklésére is (ráncfeltöltés).

Jelentőségük sokkal nagyobb, mint a lekicsinylő "ráncfeltöltés" elnevezés, ugyanis ennél sokkal többet jelentenek az ember testi, lelki egészségének visszaállítása érdekében.

Elegánsabb és megtisztelőbb esetünkben a térfogatpótlás elnevezés, melyet több évtizedes kutatómunka eredményeként kifejlesztett folyékony implantátumokkal végzünk. Fejlődésük, kutatásuk ma sem állt le, hiszen nincs ideális térfogatpótló, mivel az ideális anyaggal szemben támasztott követelmények igen magasak: legyen ártalmatlan,szövetbarát,tartós hatású, könnyen beadható,olcsó, ne legyenek kellemetlen utóhatásai.

A térfogatnövelő anyagok két nagy csoportra oszthatók:

1./ Átmeneti eredményt biztosító anyagok, hatásuk fél-egy évig tart, ezután a kezelést ismételni kell. Ebbe a csoportba tartoznak pl. a hialuronsav alapú készítmények. A hialuronsav a kötőszövetben normálisan is megtalálható, nagy molekulájú vízmegkötő anyag, termelődése az idő múlásával csökken. A bőr ezáltal elveszti hidratáltságát, rugalmatlanabbá, petyhüdtté válik. A hialauronsav előállítása biotechnológiai úton megoldott, tehát nem élőlényekből származik, vírusok, szennyezőanyagok átvitelére nincs lehetőség. Különböző töménységű változatai ismertek, beadás helyétől és a mélységtől függ, hogy melyiket szükséges választani. Kémiai kötésekkel stabilizálva lebomlása lassítható. A leggyakrabban használt térfogatpótlók közé tartoznak, allergia nem ismert. Hegesedést nem okoz. Teljes lebomlási ideje 6-12 hónap, a kozmetikai hatást az 50%-os lebomlási szintnél már nem észleljük, ekkor már az ismétlő kezelésről kell gondoskodni. Előnyük, hogy a viszonylag gyors lebomlás miatt az esetlegesen kialakuló szövődmény nem maradandó. Hátrányuk, hogy az eredmény fenntartásához a kezelést - a használt anyagtól függően - időközönként ismételni kell. Ezért ezeket az anyagokat általában a felszínesebb ráncok kezelésére és ajakfeltöltésre használjuk. Részletesen ezekről az anyagokról lentebb olvashat.

F-HAR Deep

Ez egy dermális keresztkötésű töltőanyag, amelyet a biotechnológiai eredetű CE-vel tanúsított keresztkötésű hialuronsav-gélből állítanak elő. Közepes és mély ráncok kitöltésére szolgál.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Teosyal Kiss

Az injekciós ajakfeltöltés Teosyal Kiss hyaluronsavval, mely jelenleg a legmagasabb hyaluronsav koncentrációval rendelkező anyag Magyarországon, tartóssága egyéntől függően 6-12 hónap. Ez a töltőanyag nem csak az ajkak nagyobbítására, de a száj körüli ráncok feltöltésére is kiválóan alkalmas!

A beavatkozás nem fáj, kb. 15-20 percet vesz igénybe, az eredmény azonnal látható!

Az ajakfeltöltés után átmeneti duzzanat, asszimetria előfordulhat, mely pár nap után elmúlik. Ez alatt az idő alatt kerülni kell a túl hideg, túl forró ételeket, kímélni kell az ajkakat a jelentős mozgásoktól, napfénytől, szoláriumtól, fogászati beavatkozástól. Célszerű jégzselével, hideg kendővel hűsíteni a kezelt területet.

A kezelés bármikor megismételhető, bármikor korrigálható.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

2./ Tartós eredményt biztosító anyagok, hatásuk több évig tart.

PermaLip tartós ajakimplantátum

Az implantátumot külön erre az egy célra fejlesztették ki és használják, azoknak ajánljuk, akik szeretnék egy beavatkozással megnövelni ajkukat vagy ajkaikat, nem akarnak, vagy nem tudnak fél-, egy évente felszívódó injekciókat kapni.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

A PermaLip ajakimplantátum biztonságos, és megfelelő megoldást nyújt a tartós ajakfeltöltéshez. A PermaLip ajakimplantátum szabadalmazott , CE minősítésű eszköz, amelyet klinikai vizsgálatoknak vetettek alá, hogy biztonságosságát és hatékonyságát bizonyítsák.

A PermaLip implantátum ajakfeltöltés puha, tömör, elasztikus szilikonból készült, amelyet egy injekciós formázó technikával gyártanak. Olyan kontúros, sima, nem -porózus felületű implantátum, amelyik nem reped meg, és nem veszít térfogatából. Alkalmazása nem jár az átlagos implantátumok esetében fellépő komplikációkkal. Bár tartós célra készült, a PermaLip implantátum igény szerint bármikor kisebbre vagy nagyobbra cserélhető, vagy eltávolítható az ajkakból.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy ritkán, paciens kérésére altatásban végezzük. Klinikánkon több beavatkozást is végzünk úgy nevezett rövid altatásban, aki fél, vagy nem szeretné érezni a kis fájdalmat sem, azon pácienseinknek ajánljuk. A műtét lényege az ajak volumenének növelése, látható határainak nagyobbítása szilikonból előállított ajak implantátum beültetésével. A műtét során metszéseket ejtünk az ajakpírra haránt irányban a száj zugokhoz közel, majd az ajkak középvonalában haladva kialakítjuk az implantátum csatornáját és behúzzuk a protézist. Az implantátum előnye, hogy tömege nem változik, végleg bent maradhat.

Botulin toxin

Bár nem feltöltő anyag, de itt kell megemlíteni a Botulin toxin injekciós kezelést, ami a botulin toxin izombénító hatásán alapul. Az injekció beadása helyén az arcizmok "lebénulnak", ellazulnak, ezáltal az érintett területen az izmok felett levő bőr kisimul és a ráncok eltűnnek. Azért említjük itt a feltöltő anyagoknál ezt a kezelést, mert számtalan esetben a kétféle típusú kezelés kombinációja adja a legjobb esztétikai eredményt.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. A plasztikai sebésszel történő konzultáció során az orvossal együtt döntik el - az elvárások és a lehetőségek függvényében - hogy melyik az a beavatkozás, kezelés, amelytől az elvárásoknak leginkább megfelelő eredmény várható. Térfogatnövelő kezelés esetén ekkor történik meg a megfelelő anyag kiválasztása is. Az orvos feladata: egyrészt részletesen elmondani minden beavatkozás és feltöltő anyag előnyét - hátrányát, ha tetszik "ár - érték arányát", másrészt együtt felállítani egy olyan kezelési tervet, ami a bőr állapotát messzemenően figyelembe véve biztosítja azt az esztétikai elvárást, amit a páciens igényel.Fontos még megbeszélni a pácienssel, hogy sokszor eredményesebb az eljárások kombinációja, mint egyféle kezelés alkalmazása. Ekkor esik szó a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, egyszóval mindazokról az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A vizsgálatra sokan konkrét elképzeléssel érkeznek a feltöltő anyagra vonatkozóan, sokan tőlem kérdezik meg, melyik anyagot ajánlom. Az orvos felelőssége természetesen ilyenkor fokozottan megnő, hiszen mindenki szeretné a lehető legkisebb és legolcsóbb beavatkozással a legjobb eredményt a lehető leghosszabb ideig elérni.

Az orvos feladata: egyrészt részletesen elmondani minden anyag előnyét - hátrányát, ha tetszik "ár - érték arányát", másrészt a páciensel együtt felállítani egy olyan kezelési tervet, ami a bőr állapotát messzemenően figyelembe véve biztosítja azt az esztétikai elvárást, amit a páciens igényel. Fontos még megbeszélni a pácienssel, hogy sokszor eredményesebb az eljárások kombinációja, mint egyféle kezelés alkalmazása.

A kezelés

A térfogatnövelő kezeléseket ambulánsan végezzük, a viszonylag rövid ideig tartó kezelésekkel legtöbbször azonnal látványos eredmény érhető el. Leggyakrabban ajakvastagításra,ajakformálásra, az ajkak körüli apró ráncok, homlokráncok, szemöldök közötti ráncok és a besüppedt hegek kiemelésére, arckontúrok kiemelésére alkalmazzuk őket.

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás
Ráncfeltöltés Ajakfeltöltés

A kezelés időtartama általában 15-20 perc. A kezelendő területet érzéstelenítése után a folyékony feltöltő anyagot vékony injekciós tűvel adjuk be a kiemelni kívánt ránc alá a bőrbe vagy a bőr alatti kötőszövetbe. A kívánt eredmény legtöbbször nem látható közvetlenül a kezelés után, mivel a szúrás nyomán kialakult duzzanat megtévesztő lehet, főként ajakvastagítás esetén. A duzzanat megszűnése 2-3 napig is eltarthat, a kezeléskor látott méretnövekedés akár 30-40%-kal is csökkenhet.

A bőrbe, vagy bőr alá a kívánt mélységbe injekcióval bejuttatott speciális töltőanyag, a ráncok alatt elhelyezkedve azokat kiemeli, kisimítja, ahogy az alábbi ábrán látszik:

Ránctalanítás, ráncfeltöltés, arcránctalanítás

Az ábrán az is jól látszik, hogy minél mélyebb a ránc, annál több feltöltő anyagot kell alá bejuttatnunk, hogy elérjük a kívánt hatást és eltűnjön a ránc. Ezért a nagyon mély ráncokat gyakran nagyon nehéz sikeresen korrigálni.

Az alábbi animációs filmen az injekciók beadásának technikáját lehet megtekinteni:

Kezelés utáni teendők

A kezelés után duzzanat, bőrpír, enyhe deformáltság fordulhat elő, enyhe fájdalom, esetleg a bőr elszíneződése. Ezek a tünetek gyorsan, általában pár napon belül elmúlnak. Ajakvastagítás után az eredmény csak kb. egy hét után látható és addig kisebb egyenetlenség is előfordulhat az ajkakon. A kezelt területen néhány napig a masszírozás,kozmetikai kezelés,kenőcsök használata tilos! Túlzott mimika, nevetés, sok beszéd, erős rágás kerülendő. A kezelt területet nem javasolt napoztatni, szoláriumnak és nagy hőingadozásnak kitenni, a duzzanat és bőrpír megszűnéséig.

Lehetséges szövődmények

Bármilyen típusú anyagnál előfordulhat allergiás reakció, ami helyi duzzanatot, bőrpírt, érzékenységet okoz. Hasonló tünetekkel jár a bőr saját baktériumai által okozott, az injekció beadása után kialakult gyulladás is. Megfelelő utókezeléssel mindkét szövődmény jól gyógyítható. Előfordulhat, hogy a beadott anyag helyén szövetszaporulat keletkezik, ami tapintható csomó formájában jelentkezik, néha évekkel a kezelés után. Ez ritkán válik láthatóvá, de különösen az ajkakon így is zavaró lehet, súlyos esetben sebészi eltávolítás válhat szükségessé. Herpeszes kórelőzmény esetén megvan a kockázata annak, hogy a tűszúrás helyén megjelenik a típusos herpeszes kiütés, azonban pár nap alatt spontán gyógyul. A lebomló, nem végleges eredményt nyújtó készítmények beadása után előfordulhat, hogy az anyag a vártnál jóval gyorsabban szívódik fel alkati kötőszöveti sajátosságok miatt.

nem javasolt a kezelés, ha ismert a hatóanyagra való túlérzékenység, valamint bőrbetegségek, (pl. herpesz), súlyos allergiás kórképek, autóimmun betegség és véralvadásgátló készítmények szedése esetén.

Ránctalanító és ajakfeltöltő kezelések

Botulin toxinnal végzett arcránctalanítás
F-HAR Deep, Teosyal Kiss és PermaLip kezelés

Plasztikai műtét lebonyolításának menete

Árak

Árak

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés

Árcsökkenés!

Szeptemberig minden sebészeti műtétnél!

Várakozási idő csökkenés!

Jelentősen csökkent a várakozási idő a TB támogatott egynapos műtéteknél. Az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült!

Tovább a honlapra