Baleseti ügyelet

Megsérültem, mi a teendő?

1.

Sérülés felmérése

 • Állapotfelmérés, tájékozódás a sérülés jellegéről, annak eldöntése, hogy történt-e koponya, mellkasi vagy hasi sérülés, ezekben az esetekben sürgősen mentőt kell hívni.
 • Végtagsérülések és a weboldalunkon leírt egyéb sebek esetén telefonos konzultáció az Ars Medica Magánkórház baleseti sebészetén ügyeletes orvossal: 06-1-266-77-66
2.

Miért fontos a bejelentkezés előtti telefonos konzultáció?

 • Az ellátást végző ügyeletes orvos a telefonos konzultáció során tudja eldönteni, hogy klinikánkon ellátható-e a sérülés. Az orvosnak a telefonos konzultáció során meg kell győződnie, hogy nincs az ellátást kizáró ok (pl. koponya, súlyos mellkasi, hasi érülés). Ezért sérülteket kizárólag telefonos konzultáció után bejelentkezés alapján fogadunk!
 • A telefonos bejelentkezéssel tudjuk garantálni betegeinknek a klinikára történő megérkezésüket követően a várakozás nélküli baleseti ellátást.
3.

Betegszállítás megszervezése

 • Klinikánk munkatársa kérésére megszervezi, hogy Önt magánmentővel kórházunkba szállítsák.
4.

Kezelés az Ars Medica baleseti sebészetén

Miért érdemes a baleseti sebészetünket igénybe venni?

 • Baleseti sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Sürgősségi ellátás és ügyelet minden nap (hétvégén, ünnepnap is) 8:00-24:00 óra között.
 • Egynapos baleseti sebészeti műtétek – TB finanszírozásban
 • Egyéb mozgásszervi műtétek – TB finanszírozásban
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • Gyors, pontos és hatékony műtétek.
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Sürgősségi baleseti sebészeti ellátás

Sérülés esetén hívja klinikánkat bármikor a 06-1-266-77-66 telefonszámon, ahol közvetlenül az orvossal konzultálhat a sürgősségi ellátás részleteiről. Ezzel a telefonos bejelentkezéssel tudjuk garantálni betegeinknek a megérkezést követő azonnali baleseti magánellátást.

Sürgősségi ügyeletünkön csak a telefonon bejelentkezett betegeket tudjuk fogadni!

 • Az orvosainknak a telefonos konzultáció során meg kell győződniük, hogy nincs az ellátást kizáró ok (pl. koponya, súlyos mellkasi, hasi sérülés) ésa klinikán ellátható a sérülés.
 • Klinikánk munkatársa kérésre megszervezi, hogy amennyiben szükséges, Önt mentővel vagy taxival a klinikára szállítsák.
 •  A klinikára történő beérkezés után a leggyorsabban megkezdődhet az ellátás.
 • A sürgősségi ambulancia térítéses.

Az ellátás menete:

 • szakorvosi vizsgálat,
 • a szükséges vizsgálatok elvégzése (labor, EKG, Rtg, ultrahang),
 • ambuláns műtét, gipszelés stb.
 • műtét után a szükséges megfigyelési idő: kb. 30–60 perc
 • kontrollvizsgálat időpontjának egyeztetése (kontroll rtg, gipszcsere, illetve kötéscsere, varratszedés stb.),
 • kísérővel hazabocsátjuk a beteget.

Az ellátás a baleset körülményeinek a megismerése után a szakorvosi vizsgálattal, majd a szükséges kiegészítő vizsgálatokkal (Rtg, ultrahang, labor, EKG stb.) folytatódik. Ezután az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt kezelésről vagy műtétről, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges szövődményekről. A konzultáció során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A sürgősségi baleseti ellátás során szükség lehet ambulánsan elvégezhető kisebb műtéti beavatkozásra. Ezek lehetnek helyi érzéstelenítésben, elvégzett műtéti sebzés nélküli törés repozíciók, vagy azok helyben tartása érdekében végzett, kis sebzéssel járó - úgynevezett fedett tűződrótos rögzítések.

Hasonló érzéstelenítési formát igényel egyes nagyízületek - váll-, könyök - ficamának helyretétele.

A rövid altatás után néhány órás megfigyelésre szükség van, amelyet klinikánk kórtermeiben végzünk.

A helyi - úgynevezett vezetéses - érzéstelenítés alkalmazásával a kisebb csontok (kéz- és lábujjpercek) repozícióját, a kisízületi ficamok helyretételét tesszük fájdalommentessé.

A sebek ellátását beszűréses (infiltrációs) módon végzett helyi érzéstelenítésben végezzük, így biztosítunk fájdalommentességet, Így a sebek tisztítása, kitakarítása, varrata nem okoz jelentős kellemetlenséget. A sebek jellegénél fogva ellátásuk is különböző, az éles szélű – vágott, metszett – sebeket plasztikai varrattal lehet egyesíteni, ami gyógyulás után szép esztétikai eredményt ad, míg a roncsolt sebeket sokszor nem is lehet egyesíteni ("összevarrni").

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 1-6 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját lábán, kísérővel, személygépkocsival elhagyhatja a klinikát. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges. A műtét után az operált végtag teljes súllyal való terhelése lehetséges, nem szükséges segédeszköz használata. A lábadozási időszakban azonban szükséges a mérsékeltebb fizikai aktivitás, hogy a műtéti seb szövődménymentesen gyógyuljon. Varratszedés a műtét utáni 7-10. napon történik. A teljes gyógyulás kb. 6 hét. Ezen idő alatt gyógytorna végzése, az ízület fokozatos terhelése javasolt.

Lehetséges szövődmények

A szövődmény olyan váratlan esemény, amely a gyógyulás normális folyamatát megzavarja, a szokványostól eltéríti és orvosi beavatkozás nélkül az állapot rosszabbodását okozza. A legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények, ezért egy műtét szövődménymentességét egy felelősségteljes orvos sem garantálhatja. Klinikánkon a nálunk kezelt betegek számára az operáló orvos "non-stop" telefonos elérhetőségét biztosítjuk. Ha a legkisebb jel arra mutat, hogy a gyógyulás nem a normális úton halad, azonnal jelezze az operáló orvos felé, aki megoldja ezt a problémát.

A korai szövődmények: utóvérzések, gyulladások jól kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja bármilyen szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik annak megoldásáról.

Baleseti sérülések

Égési sérülések
Ficamok
Húzódások, zúzódások
Ín- és szalagsérülések
Izomsérülések
Rándulások
Sebek
Törések

Sürgősségi ügyeleti árlista

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Baleseti ügyelet:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 8:00-24:00 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Várólista csökkentési program

A TB támogatott egynapos műtétekre való várakozási idő 1 – 2 hétre csökken.

A 2020-2021 évi vészhelyzet miatt elmaradt műtétek pótlására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) „Kiemelt várólistacsökkentési programot” indított, melyben intézményünk is részt vesz.

Tovább a honlapra