Dupuytren contractura

A furcsa nevű betegséget Napóleon orvosáról és hadisebészéről nevezték el, aki elsőként alkalmazott nyitott műtétet gyógyítására. Magyarul talán tenyéri hegesedésnek lehetne nevezni. Fiatal középkorúakon és idősebbeken egyaránt előfordulhat, férfiakon jóval gyakoribb.Az észak európai és angolszász országokban igen gyakori a tenyéri hegesedés, a Vikingek terjesztették el a világban, angolul ezért hívják Viking-betegségnek.

Oka : A betegség genetikai hátterű, kialakulására való hajlam öröklődik, de a hegesedés létrejöttében számos tényező játszhat szerepet, ilyenek a cukorbetegség, epilepszia, túlzott mértékű dohányzás és alkoholfogyasztás. Az ujjak mozgását akadályozó hegesedés lényege az ínhüvely és a bőr közötti erős kötőszövetes lemez, az aponeurosis hegesedése. Ennek a bőnyeszerű lemeznek a rostjai hosszirányban zsugorodnak, és a kézujjak mozgását, elsősorban a nyújtását akadályozzák.

Tünetei : A tenyéri hegesedés több fázisban zajlik, az évek folyamán fokozatosan rosszabbodik. Mivel fájdalmat szinte egyáltalán nem okoz, a kezdeti tüneteket a betegek jó része észre sem veszi, vagy nem veszi komolyan. Kezdetben általában kis heges , bőrt behúzó csomó formájában jelentkezik a tenyéren, leggyakrabban a gyűrűs- vagy kisujj sugárban. Később egyre inkább húzó, húrszerű heg formáját veszi fel, és a kisujj és gyűrűsujj mozgását jelentősen akadályozza. Igen késői formája, amikor az ujjak szinte már teljesen a tenyérbe simulnak, gyakorlatilag mozdíthatatlanok. A Dupuytren contractura gyakran jelentkezik mindkét kézen, az egyiken általában enyhébb, a másikon súlyosabb formában.

Kezelése: A Dupuytren contractura gyógyítása során nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, hogy jó döntést hozhassunk. A kezelés elsősorban a betegség stádiumától függ: csak egyedüli csomó észlelhető-e, vagy már kialakult húzó hegesedés, az milyen sugarakra terjed ki, esetleg már teljesen merev zsugorodás áll-e fenn, az ujjak ízületeinek teljes merevségével. Természetesen figyelembe kell venni a beteg korát, fizikális állapotát, egyéb betegségeit is.

Egyedüli csomók vagy nem túl durva hegek esetében esetleg lehetőség van kisebb feltárásból eltávolítani a hegeket, egyes esetekben elég lehet bőrön keresztüli átmetszés a mozgás javításához. A betegek legnagyobb részénél azonban széles feltárást kell végezni a tenyéren, gyakran az ujjakra is vezetve, hogy a heges szöveteket maradéktalanul eltávolíthassuk és az ujjak mozgása szabaddá váljon. Nagyon fontos a beteg részéről a türelem és kitartás, mert műtét után nagyon lényeges a kellő ideig alkalmazott gyógytorna a jó végeredmény érdekében.

Baleseti sebészeti árlista

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

E-mailben sajnos nem tudunk bejelentkezést fogadni.

Kedves betegünk!

A kialakult egészségügyi helyzet miatt az Egészségügyi Minisztérium egy rendeletet adott ki, melynek értelmében a tervezett műtéteket és vizsgálatokat fel kell függeszteni.

Mindaddig, míg a fenti intézkedést nem vonják vissza, az Ars Medica Lézerklinikát bezárjuk, működésünket felfüggesztjük.

A veszélyhelyzet elmúltával azonnal folytatjuk a betegellátást és maximális kapacitáson elvégezzük az összes halasztásra került műtétet, valamint akkor fogunk tudni újakat elvállalni.

Minden meglévő és jövőbeli betegünk a bezárás ideje alatt is elér minket a recepcio@arsmedica.hu e-mail címen valamint Messengeren, mely megkeresésekre ügyeleteseink igyekeznek a lehető leghamarabb válaszolni.

Munkanapokon 10-18 óra között a 06 70 604 77 66 telefonszámon home office munkatársak érhetők el (új időpontok foglalásában nem tudnak segíteni).

Klinika vezetékes telefonszámán beérkező hívásokat nem tudjuk fogadni, mert a klinikán szolgálatot teljesítő biztonsági- és vagyonőr nem tud semmilyen egészségügyi felvilágosítást adni.

Megértésüket és türelmüket köszönjük, kívánunk testi-lelki egészséget mindenkinek!

Ars Medica