Tájékoztató a laparoszkópos köldöksérv műtétről

A betegség

Normális esetben a születést követően a feleslegessé váló köldökzsinór helyén a hasfal záródik, hegesedik. Ha a záródás nem tökéletes, a nyitva maradt és kitágult köldökgyűrűn keresztül a hasüregből többnyire belet tartalmazó dudor jelenik meg. Ezt nevezzük köldöksérvnek. Lehet veleszületett, de kialakulhat felnőtt korban is a hasfal gyengülése (pl. elhízás) miatt.

Köldöksérv
Köldöksérv

A sérvek legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Kizáródáskor a sérvkapu gyűrűszerűen összeszorul, a sérvtartalom ereit leszorítja, ezáltal a sérv fájdalmassá, feszessé válik, a bélműködés leáll és a megfelelő kezelés hiányában a sérvtartalom - legtöbbször bél - elhal. A kizáródás bekövetkezhet hirtelen, amikor is a beteg hirtelen fájdalmat észlel a sérv területén; vagy lassan, fokozatosan is, mely rendszerint a tömlőben kinn lévő bélkacsokban felhalmozódó bélsár és gázok miatt jön létre, ilyenkor a beteg lassan kialakuló fájdalomról, a széklet- és a szelek leállásáról számol be.

A kizáródást követő hat órán belül a visszahelyezés megkísérelhető, de tekintettel arra, hogy ez is veszélyekkel járhat, még sikeres visszahelyezés után is a beteg sebészeti osztályon történő bennfekvést és napokig tartó megfigyelést igényel. Sérvkizáródás esetén, ha nem sikerül időben a sérv visszahelyezése, vagy ha a visszahelyezés után nem múlnak el, sőt esetleg fokozódnak a hasi panaszok, sürgős műtét indokolt a bélelhalás veszélye miatt.

A viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a köldöksérvnél fokozottan fennáll!

Vizsgálat és konzultáció

A beteg vizsgálata a klinika sebészeti ambulanciáján történik. Először korábbi betegségeiről, műtéteiről kérdezzük, utána a jelenlegi betegségével kapcsolatos panaszairól. Ezután következik a vizsgálat. Először álló helyzetben vizsgáljuk a szabaddá tett területet, ekkor többnyire az előboltosuló sérvet látjuk és tapintjuk, majd fekvő helyzetben helyezzük vissza a sérvet a hasüregbe. A vizsgálat befejezése után az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak kezelési lehetőségeiről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, az egynapos sebészetről, mint speciális ellátási formáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, a műtétet vagy a konzervatív kezelést? Én három dolgot szoktam elmondani a betegeimnek. Az első, hogy anatómiai elváltozásról lévén szó (tág köldökgyűrű) a folyamatot nem lehet konzervatív terápiával (pl. sérvkötő viselése) megállítani vagy visszafordítani. Tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, a sérvet csak műtéttel lehet megoldani. Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel a legpontosabban állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat. Ezért csak minimális megterheléssel jár a beteg számára. A második, hogy az elváltozás okozta panaszokat (fájdalom, stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre. A harmadik, de talán a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a köldöksérvnél fokozottan fennáll.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A veleszületett sérvek spontán gyógyulásra hajlamosak, az első hónapokban maguktól is záródhatnak sok esetben, ha a gyermek nem sír, erőlködik sokat. Az első két évben meg lehet próbálkozni kezelésükkel, öntapadó ragtapasszal ragasztva le a köldököt, mely a sérvet visszatartja, lehetőséget ad megfelelő heg kialakulására, ezáltal a sérv spontán gyógyulhat. Ennél idősebb gyermekeknél spontán gyógyulás már nem várható, sebészi korrekció szükséges. Felnőttkorban, tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, csak a műtét jelent végleges megoldást. Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat.

1./ A hagyományos műtét során először a köldököt magába foglaló kb. 15 cm hosszú haránt irányú babérlevél alakú metszést ejtenek. Miután a bőrrel együtt eltávolítják a köldököt is, a sérvkaput zárják, megkettőzve a sérvkapu felett a hasfali rétegeket, majd a bőrt csomós öltésekkel összevarrják. A végeredmény a hasfal közepén vízszintesen végigfutó kb. 18-20 cm hosszú, létraszerű heg.

2./ Mivel a betegek többségének fontos, hogy köldöksérv műtét után a köldökük megmaradjon, klinikánkon a köldöksérv műtétet az eredeti köldök megtartásával végezzük.

3./ Az ideális sérvműtét a legkisebb szöveti feszüléssel a legpontosabban állítja helyre a normális anatómiai viszonyokat. Ezért csak minimális megterheléssel jár a beteg számára. A technika fejlődése lehetővé tette, hogy a sérvműtétet úgynevezett “laparoszkópos” módszerrel végezzük el, melynek előnyei - a kisebb műtéti megterhelés, - a rövidebb kórházi tartózkodás és gyógyulási időszak, - a kevesebb fájdalom, - a jobb kozmetikai eredmény.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? Tekintettel, hogy a műtét során megnyílik a hasüreg, a műtétet kizárólag érzéstelenítéssel kombinált altatásban lehet el végezni. Bár a műtéti érzéstelenítés kiválasztásánál nagyon fontos a beteg egyéni érzékenysége, de ezen kívül fontos tényező a betegség súlyosságának a foka is.
Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról

Műtét előtti teendők

Ha előjegyzés alapján, altatásban végezzük el a műtétet, a műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával az otthonában kitöltött Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozatot, a Megbízási szerződést és az Altatási tájékoztató és beleegyező nyilatkozatot.

Mellkas rtg-t EKG-t, laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt és italt fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be - a reggeli orvosságot kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával a klinikára!

A műtét

A laparoszkópos köldöksérv műtétet altatásban végezzük. CO2 gázzal töltjük fel. Ezután három kis metszést ejtünk a hasfalon, amelyeken keresztül vezetjük be azokat az eszközöket, amelyek lehetővé teszik a sebész számára a hasüregben való műtéti tevékenységet.

A műtét során a sérvtömlőt tartalmával együtt visszahúzzuk a hasüregbe, majd a sérvkaput szövetbarát műanyag hálóval zárjuk. A műtét után a műszereket és a laparoszkópot eltávolítjuk, kiürítjük a bevitt CO2-t és a kis bemetszéseket varrjuk. A műtét végén ritkán előfordulhat, hogy kis csövet, ún. draint hagyunk hátra, mely az esetleges folyadékot, vért a hasüregből elvezeti.

A laparoszkóppal kezdett műtét során sérülés, vérzés, váratlan anatómiai helyzet szükségessé tehetik a műtéti terv megváltoztatását, ezért a hasüreg hagyományos metszésből történő megnyitására kényszerülünk mert a műtétet így tudjuk biztonságosan befejezni. Jelen tájékoztató és nyilatkozat aláírásával Ön beleegyezését adja ezekre az esetekre is.

A beavatkozás átlagosan 40-60 percet vesz igénybe.

Műtét utáni teendők

A műtét után sebeit kötések fedik, melyeket a kezelőorvosa utasítása szerint javasolt cserélni. A varratok általában egy hét múlva kerülnek eltávolításra. Általában a műtét után egy nappal otthonába távozhat, néhány napig normális a fáradtság érzés és a nem túl erős hasi fájdalom a metszések helyén.

A műtét után hat hétig javasolt a hasfal kímélete, a fizikai munkától, nehéz tárgyak emelésétől való tartózkodás a hasfali sérv kialakulásának megelőzése érdekében.

Lehetséges szövődmények

A beavatkozások teljes sikerét és szövődménymentességét egyetlen operáló orvos sem szavatolhatja. Az általános szövődmények, mint pl. fertőzések, embóliák, szomszédos területek (ér, belek sérülései) az orvostudomány fejlődésének köszönhetően sokkal ritkábbakká váltak.

Általában nem súlyos szövődmény a sebfertőzés, ami antibiotikummal gyógyítható. A különböző szervek, belek műtét során sérülhetnek, melyek ellátása a hasüreg megnyitását tehetik szükségessé. Sebfertőzés esetén a háló kilökődése ritkán, de előfordulhat. Kevés százalékban a sérv kiújulhat, melyet csak ismételt műtéttel lehet megoldani. Műtét alatti, utáni vérzés, vérömlenyek kialakulása, melyek néha ismételt beavatkozást tehetnek szükségessé.

Altatással kapcsolatos szövődmények: hányinger, hányás. A dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, elhízás megnövelhetik a sebészeti beavatkozások, valamint az altatással kapcsolatos szövődmények kockázatát. Bármely ezek közül hatással lehet a gyógyulásra, megnövelve a tüdőgyulladás, sebfertőzés, vérrögösödés kialakulásának valószínűségét.

Árak

Árak

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Lukovich Péter gastroenterológus és sebész szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 8:00 - 16:00 óráig
kedd 8:00 - 16:00 óráig
szerda 8:00 - 16:00 óráig
csütörtök 8:00 - 16:00 óráig
péntek 8:00 - 16:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
E-mail:
On-line foglalás

Miért érdemes a köldöksérv műtétet nálunk elvégeztetni?

 • Sebészetünk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
 • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
 • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
 • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
 • A műtét közvetlenül a vizsgálat után elvégezhető.
 • TB finanszírozott egynapos műtét.
 • Köldökmegtartó műtét.
 • Élethosszig tartó kiújulás ellenni garancia!
 • Gyors, pontos és hatékony műtét.
 • Nincs varratszedés!
 • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
 • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Bejelentkezés