Tájékoztató a méhszájseb (ectropium) lézeres műtétről

Műtéttel kapcsolatos költségek

A betegség

A különböző nőgyógyászati panaszok miatt, vagy a rendszeres rákszűrés kapcsán elvégzett nőgyógyászati alapvizsgálat során sokszor találkozunk a méhszáj különböző kóros elváltozásaival.

Ezeknek egy része (méhszájrepedés, méhszájseb, kóros hámelváltozások, stb.) krónikus gyulladást tarthat fent, ami hüvelyi folyást okoz, más részük - első sorban a HPV (Humán Papilloma Vírus) fertőzés következtében kialakult, hosszú időn át meglévő méhszájsebek - a későbbiekben rosszindulatú daganat kifejlődésének alapjául szolgálhatnak.

Méhszájseb lézeres műtétek

A köznyelv a képen látható elváltozást nevezi méhszájsebnek, ami tulajdonképpen nem seb - hámfosztott terület -, hanem egy kevésbé ellenálló, oda nem való hámféleség, ugyanis a méhnyak hengerhámja belülről rákúszik a méhszájra és mintegy "kiszorítja" az egyébként normálisan ott lévő többrétegű laphámot. Tekintettel, hogy a hengerhám sokkal vérbővebb, ezért néz úgy ki, mintha egy horzsolt seb lenne a méhszájon. A hengerhám folyamatosan váladékot termel, ami állandó irritációt okoz és alapjául szolgál a visszatérő krónikus hüvelyfertőzéseknek. Az állandóan kiújuló hüvelyi folyás mellett, a folyamatos gyulladás miatt a szexuális életet is zavaró méhszáji fájdalom, valamint - a sérülékenyebb hengerhám miatt - vérzés is jelentkezhet. Mivel jelenlegi ismeretek szerint a méhszájseb és a rosszindulatú daganatok kialakulása között közvetlen kapcsolat nincs, mindössze egy, a mindennapi életet zavaró elváltozásról van szó.

A méhszájsebet minden esetben gyógyítani érdemes, mert hosszú távon a méhnyak rák "melegágya" lehet! Negatív citológia esetén a lézeres méhszáj műtét végezhető, kóros, de még nem egyértelműen rosszindulatú sejteket kimutató citológia esetén kacs (hurokkimetszéses vagy loop) konizáció, egyértelműen rosszindulatú sejtek esetén pedig hidegkéses konizációs műtétet végzünk. Természetesen a szakorvos feladata eldönteni, hogy ilyenkor milyen típusú műtétet kell végezni. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a HPV (Humán Papillóma Vírus) jelenléte a méhszájsebbel együtt fokozza a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Előrehaladott esetben, amikor a HPV sok éves tevékenysége eredményeként már a méhnyak hámjában is elváltozásokat okoz, a deformálódások hasonlítanak a méhszájsebre. Mivel ez már néha valóban méhnyak rák vagy az azt megelőző állapot, ezért mondja a köznyelv, hogy a méhszájseb elrákosodik, holott ebben az esetben két egymástól jól különböző és elkülöníthető folyamatról van szó, ami persze gyakran együtt, egyidejűleg jelentkezik, mert lehetséges fertőzés vagy szülési sérülés következtében a nyálkahártya megjelenése a méhszájon egyidejű HPV fertőzéssel. A megoldás kulcsa természetesen a rendszeres méhnyakrák-szűrés során elvégzett HPV szűrővizsgálat (HPV tipizálás). Ha a szűrés során a citológiai vizsgálat nem jelez HPV fertőzésre utaló jelet, akkor a méhszájseb semmiféle veszélyt sem jelent, az általa okozott kényelmetlenséget hegesedést nem okozó, ambuláns kezeléssel meg lehet szüntetni (lézeres méhszáj műtét). A terhesség szempontjából a kikezelt korábbi méhszájsebnek nincs jelentősége, de ez fordítva úgy igaz, hogy minden ilyen elváltozást lehetőleg teherbe esés előtt meg kell gyógyíttatni. Méhszájsebe sok nőnek van, ezek rendszerint ártalmatlanok, ha mind a citológiai vizsgálat, mind a kolposzkópos vizsgálat kizárja a daganat jelenlétét. Ilyenkor elegendő a rendszeres ellenőrzés.

Vizsgálat és konzultáció

A műtétet minden esetben nőgyógyász szakorvosi vizsgálat előzi meg, mely belső (hüvelyi) vizsgálatot, citológiát és emlővizsgálatot foglal magában. A rákszűrés kolposzkópos vizsgálatból - a méhszáj "mikroszkóp alatti vizsgálata" - és a vizsgálat során nyert hámsejtek mikroszkópos vizsgálatából áll. Ezután az orvos részletes tájékoztatást ad a betegnek állapotáról és annak megoldási lehetőségeiről. Ekkor esik szó a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól, a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról, egyszóval mindazon az információkról, amelyek szükségesek a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon. A műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg kiegészítő belgyógyászati leletek megszerzése után a beteggel egyeztetjük a műtét időpontját.

A konzultáció során a betegek gyakran felteszik a kérdést: mit tanácsolok, a műtétet vagy a konzervatív kezelést? Én két dolgot szoktam elmondani a betegeimnek. Az első, hogy olyan anatómiai elváltozásról szó, amelyet minden esetben gyógyítani érdemes, mert hosszú távon a méhnyak rák "melegágya" lehet. A lézerműtét előnyei: gyors, ambulánsan végezhető, rendkívül pontos, csak a kóros sejteket párologtatja el, a környező szöveteket kíméli, ezáltal kisebb területet károsít, gyorsan (10-14 nap) gyógyul. A leglényegesebb szempont, ami a lézer műtét mellett szól: teljesen hegmentesen gyógyul, aminek a későbbi terhességek során van jelentősége. A második, hogy az elváltozás okozta panaszokat (hüvelyi folyás, közösülés közbeni fájdalom, lelki panaszok, stb.) mindenki másképpen éli meg, ezért kizárólag az egyéni tűrőképesség határozza meg, hogy ki mennyi ideig hajlandó együtt élni ezekkel, ill. mikor határozza el magát a műtétre.

A vizsgálat végén a teljes körű szóbeli felvilágosítás megtörténtét a beteg a tájékoztató jegyzőkönyvének (Vizsgálati lap) aláírásával igazolja.

A kezelés lehetőségei

A méhszájsebet minden esetben gyógyítani érdemes, mert hosszú távon a méhnyak rák "melegágya" lehet. Negatív citológia esetén, ha nincs HPV (Humán Papillóma Vírus) fertőzés, klinikánkon a méhszájsebeket lézerrel operáljuk. A lézerműtét előnyei: gyors, ambulánsan végezhető, rendkívül pontos, csak a kóros sejteket párologtatja el, a környező szöveteket kíméli, ezáltal kisebb területet károsít, gyorsan (10-14 nap) gyógyul. A leglényegesebb szempont, ami a lézer műtét mellett szól: teljesen hegmentesen gyógyul, aminek a későbbi terhességek során van jelentősége. A műtétet követő sebgyógyulás után a beteg teljes panasz- és tünetmentessége érhető el. A beavatkozás bármely életkorban biztonsággal elvégezhető, gyakorlatilag kockázatmentes, ez vonatkozik a későbbiekben vállalni kívánt terhességekre is.

A műtéti érzéstelenítés

A konzultáció során gyakran kérnek tanácsot az érzéstelenítés módjával kapcsolatban: helyi érzéstelenítést vagy érzéstelenítéssel kombinált altatást javasolok? A lézeres méhszájműtétet általában ambuláns műtétként, helyi érzéstelenítésben végezzük, de kívánságra érzéstelenítéssel kombinált altatásban is el tudjuk végezni a műtétet és a klinikán eltöltött megfigyelési idő ebben az esetben sem haladja meg a 4-6 órát.
Tájékoztató a műtéti érzéstelenítések fajtáiról
Ultrarövid altatás - ÚJ!

Műtét előtti teendők

A műtét napján egyeztetett időpontban megjelent beteg hozza magával a laborleleteit, papucsot, hálóinget (pizsamát). Mielőtt lefektetjük a kórterembe egy Megbízási szerződést kell aláírnia, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell az otthoni sebkezelést és a megbeszéltek szerinti műtét utáni teendőket. Ha altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Fontos!

Ha a műtétet altatásban vagy kombinált érzéstelenítésben végezzük, az operációt megelőző napon éjfélig szabad csak ételt és italt fogyasztani, mivel az altatást kizárólag teljesen éhgyomorral lehet elvégezni!

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban vegye be - a reggeli orvosságot kevés folyadékkal, otthonában indulás előtt. Amennyiben van olyan gyógyszere, amelyet napközben is szednie kell, azt hozza magával a klinikára!

A méhszájseb lézeres műtétje

Klinikánkon a lézersebészeti műtéteket operációs lézerekkel végezzük. A lézerfény speciális tulajdonságai miatt nagy energiát képes kis felületen továbbítani, ami a sejtekbe hatolva, azok víztartalmát gőzzé változtatva, mintegy "felrobbantja" a sejtet. A lézersebészetben a nagy pontossággal irányított lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el, miközben annak környezetét megkíméli, ezért gyorsabb a sebgyógyulás. A műtéti területen a 0.5 mm-nél kisebb átmérőjű erek elzáródnak, így a műtét vértelenül végezhető. A műtéti sebbel csak a fény érintkezik, így a műtét alatti a fertőzés kizárt. A műtét során a lézerfény energiáját felhasználva, a szükséges területen és mélységben a kóros sejtek elpárologtatását végezzük, operációs mikroszkóp és mikromanipulátor segítségével a környező szövetek roncsolódása nélkül. A műtét során szövettani mintavétel nem történik. Ez a módszer, a sebszél felöli hámosodással, gyors, hegesedés nélküli gyógyulást eredményez.

Az alábbi képen a műtétet lehet megtekinteni.

Méhszájseb lézeres műtétek

Műtét utáni teendők

Helyi érzéstelenítésben végzett műtétnél a megfigyelési idő 1-2 óra, altatásban végzett műtétnél 4-6 óra. Ezután a beteget kísérővel hazabocsátjuk. A műtét utáni napon, betegeink többsége folytathatja mindennapi aktivitását, táppénz igénybevétele nem szükséges. A méhszáj begyógyulásáig - mely általában három hétig tart - kevés hüvelyi folyás jelentkezhet. Bizonyos esetekben a műtétet követő 5-10 nap között a közepes menstruációs vérzésnél kevesebb, szivárgó vérzés észlelhető, mely szintén a sebgyógyulás részjelensége lehet, tehát nem kóros jelenség. Fájdalom, vagy más panasz, szövődménymentes esetben nem fordul elő. A műtétet követő 3-4 hét alatt ülőfürdő, tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott. Panaszmentes esetben a műtéttől számított 3 hét elteltével, ellenőrző vizsgálatra kérjük vissza betegeinket.

Lehetséges szövődmények

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz, alhasi fájdalom, bűzös folyás), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

További információk

Orvosaink

A rendelést és a műtéteket Dr. Dubecz Dániel szülész, nőgyógyász szakorvos végzi.
Rendelési idő:
hétfő 16:00 - 20:00 óráig
Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás

Miért érdemes a lézeres méhszájműtétet nálunk elvégeztetni?

  • Nőgyógyászatunk Magyarország legrégebben alapított magánklinikáján működik. Bemutatkozás
  • Könnyen megközelíthető, központi elhelyezkedés.
  • Telefonos előjegyzés a vizsgálatra.
  • Rövid várakozási idő a vizsgálatra / műtétre.
  • Hegmentes gyógyulás.
  • Ambuláns végezhető gyors, pontos és hatékony lézerműtét.
  • Személyes figyelem és gondoskodás a betegekről.
  • Az operáló orvossal a munkaidőn túli kapcsolattartás.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!