Plasztikai sebészet bevezető

Bevezető

Dr. Dömötör Gábor
Dr. Dömötör Gábor
sebész szakorvos
klinikavezető

Az új technológiák megjelenése és műtéti technikák fejlődése a plasztikai sebészetben szükségessé tette, hogy a műtéti tájékoztatóinkat megújítsuk. Ennek kapcsán szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel, amely megkönnyítheti a megfelelő műtéti típus, a megfelelő intézmény és a megfelelő orvos kiválasztását.

Az Ars Medica Lézerklinikán 16 éve működik plasztikai sebészet, ami Dr. Bene Ruzsena plasztikai sebészhez kötődik. A hosszú együttműködés alatt felhalmozódott óriási mennyiségű tapasztalat alapján mindketten úgy éreztük, egy újszerű, a szokásostól eltérő, más megközelítésű formába kell önteni a plasztikai sebészeti tájékoztatókat. Ennek legfőbb oka, hogy az évek során kialakult "információs forradalom", az internet világának kiszélesedése megnövelte a plasztikai sebészet irányában a betegek részéről az igényt, hogy mielőtt műtéti típust, kezelést, plasztikai sebészt választanának, minél részletesebb, lehetőleg mindenre kiterjedő, korrekt tájékoztatást kapjanak a választható beavatkozásokról, beleértve az alkalmazott anyagokat, műtéti technikákat, szövődményeket és árakat.

Mindenekelőtt le kell szögezni: a plasztikai sebészetnek az esztétikai sebészeti ága - a "szépség ipar" - a legmarkánsabban profitérdekelt területe az egészségügynek, mivel minden területén fizetős az ellátás, ezért a szolgáltatók között kíméletlen a konkurencia harc. Az ország egész területén számtalan helyen végeznek plasztikai műtéteket, a pácienseknek szerintem igen nehéz helyzetben, hogy ki tudja választani a számára legmegfelelőbb helyetorvost, ahol a kívánt beavatkozást el fogja végeztetni. Végignézve a hazai plasztikai sebészeti honlapokat úgy érzem, talán hiányt pótolunk, ha nem elsősorban saját intézményünkre igyekszünk, "kihegyezni" a műtéti tájékoztatókat, hanem megpróbálunk részletes, mindent figyelembe vevő általános szempontokat előtérbe helyezni, ezzel segíteni a megfelelő kezelés vagy műtét kiválasztásában a pácienseket.

A tárgyilagosság "luxusát" elsősorban azért engedhetjük meg magunknak, mert az Ars Medica Lézerklinika tevékenységi körének csak egy területe a plasztikai sebészet, ezért forgalma és puszta léte nem plasztikai sebészeti részlegének aktuális profittermelő képességétől függ.

A legfontosabb szempontok, aminek alapján én személy szerint plasztikai sebészt választanék, az a szakmai gyakorlat, hírnév, a megfelelő infrastruktúrális háttér és nem utolsó sorban az orvosi etikaimegfelelés.

Az első és a második szempont megítélése egyszerű: az internet korában nincsenek titkok, a fórumokon történő hozzászólásokból - pláne ha az ismeretségi körből is kapunk információt -  nagyjából kikerekedik az operáló orvos, valamint az ellátó intézmény portréja. Ez utóbbi szerintem azért is fontos tényező, mert adott - bár nem kívánt - esetben nem mindegy, hogy pl. az adott intézmény milyen garanciát vállal orvosáért, ill. az ellátásért és milyen felelősségbiztosítással rendelkezik.

A harmadik - általam fontosnak tartott - szempontról csak az orvossal való személyes találkozás folyamán győződhetünk meg. A vizsgálat utáni konzultáció során derül ki, hogy milyen részletes információt kapunk a műtétről, a műtéti metszések elhelyezkedéséről, az érzéstelenítés lehetőségeiről, a gyógyulási folyamatról, a műtét várható szövődményeiről, azok elhárítási lehetőségeiről, a várható eredményről és végül, de nem utolsó sorban az esetlegesen beültetésre (implantálásra) kerülő anyagok származásáról, áráról, a műtéti árképzésről, valamint ezek alapján a teljes bekerülési költségről.

Úgy gondolom, hogy mindenki számára megéri, hogy rászánva az időt - egy kicsit "szörfözve" az interneten, majd a megfelelőnek látszó egy - két helyet személyesen is felkeresve - hozza felelős döntési helyzetbe magát.

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Minden nap, munkaszüneti és ünnepnapokon is 0-24 óráig
Telefon:
On-line foglalás
Megkérjük kedves Pácienseinket, hogy betegbiztonsági okokból szakrendeléseinkre lehetőség szerint
kísérő nélkül
érkezzenek!