Az ambuláns sebészeti műtétek lebonyolításának menete

Bejelentkezés a vizsgálatra

A műtétek előtt szakorvosi vizsgálat szükséges, amit az Ars Medica Magánkórházban operáló orvosok végeznek el. A klinika bárhonnan fogad beteget beutaló nélkül. Tekintettel, hogy járóbeteg ellátás keretében végzett szakorvosi vizsgálatra nincs támogatási szerződésünk, a szakrendeléseken a vizsgálat és konzultáció díjköteles. Telefonon lehet vizsgálati időpontot kérni minden nap 8-20 óra között.

Az időpont egyeztetésen kívül munkatársunk általános tájékoztatást ad a vizsgálattal és a műtéttel kapcsolatban. A munkatársunkkal történő beszélgetést minőségbiztosítási okokból rögzítjük.

A vizsgálatra történő bejelentkezésről visszaigazoló SMS-t küldünk!

Érkezés a vizsgálatra

A recepción felvesszük az adatait, amihez TAJ és lakcímkártya szükséges, majd kitölti és aláírja az általános (ismert betegségével, gyógyszerszedésével) kapcsolatos kérdőívet.

Vizsgálat és kozultáció

Az orvostól a vizsgálat után részletes felvilágosítást kap betegségéről, a javasolt műtétről, a műtéti érzéstelenítésről, a műtét utáni gyógyulás szakaszairól és a lehetséges szövődményekről. A vizsgálatot követő konzultáció jegyzőkönyve a Vizsgálati lap, amit Ön és az orvos is aláír.

Műtét

Amennyiben a műtétet közvetlenül a vizsgálat után kívánja elvégeztetni, a műtéti beleegyező nyilatkozat (Megbízási szerződés) aláírása után a műtéti díjat készpénzben, egészségpénztári kártyával, banki átutalással valamint bankkártyával tudja kiegyenlíteni. Vizsgálati díjat ebben az esetben nem kell fizetnie! A műtét elvégzése után a műtét jellegétől függően, 10-20 percet kell eltölteni a klinikán, majd kiadjuk:

 • az ambuláns zárójelentést,
 • a műtéti díj befizetését igazoló számlát.

A zárójelentésben kiemelve szerepel az operáló orvos telefonszáma, amin éjjel-nappal elérhető bármely probléma esetén!

Műtéti előjegyzés

Ha a műtétet előjegyzés alapján későbbi időpontban végezzük, a Megbízási előszerződést kötünk és kiadjuk az ezzel kapcsolatos dokumentumokat:

 • az ambuláns zárójelentést,
 • a műtét után szükséges gyógyszerek receptjeit,
 • befizetéseket igazoló számlát,
 • Megbízási előszerződést.

A műtéti időpont lefoglalásához 50% foglaló befizetése szükséges. A befizetendő díjak:

 • a vizsgálati díj (28.000 Ft),
 • a műtét díjának 50%-a.

Előjegyzett műtéti időpont lemondása / módosítása

A műtéti időpontot lemondani telefonon vagy e-mail-ben lehet. Ha a műtét lemondásra vagy a műtéti időpont megváltoztatásra kerül bármilyen okból, a befizetett foglaló visszafizetése a következők szerint alakul:

 • Ha a lemondás vagy az időpont módosítás a kitűzött időpontot megelőző három munkanapig történik meg, a befizetett foglalóból 30%-ot vonunk le.
 • Ha a lemondás vagy az időpont módosítás a kitűzött időponthoz képest három munkanapon belül történik meg, a befizetett foglalóból 50%-ot vonunk le.
 • Ha a lemondás vagy az időpont módosítás a kitűzött időponthoz képest egy munkanapon belül történik meg, vagy ha a beteg nem jelenik meg a kitűzött időpontban - úgy a befizetett foglaló 100%-át vonjuk le - így a teljes összeg elvész.

A visszajáró pénz kifizetése a befizetett foglalóról szóló számla ellenében a klinikán történik,  ahol a beteg (vagy az általa meghatalmazott személy) aláírja a "Kártérítési jegyzőkönyvet". Műtéti időpont módosítás is kizárólag a klinikán történő újbóli megjelenéssel lehetséges azért, mert az időpont változtatás miatt a befizetett foglalóból ebben az esetben is levonás történik a fentebb részletezett módon és ez a levonással csökkentett összeg már nem fedezi az új műtéti időpont lefoglalásához szükséges 50%-os foglalót, ezért ezt az összeget ki kell pótolni.

Ha a műtétet altatásban vagy érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük, az alábbiak az egynapos műtétek lebonyolítása szerint történnek:

Érkezés a műtétre

A műtét napján a megbeszélt időpontban megjelent beteggel a következő történik:

 • Rögzítjük a kísérő nevét, címét, telefonszámát.
 • Aláírja a műtéti beleegyező nyilatkozatot (Megbízási szerződés).
 • Befizeti a műtéti díj fennmaradó 50%-át.
 • Az aneszteziológus asszisztens a kórterembe kíséri, ahol átöltözik hálóruhájába. A műtét előtt még végzünk néhány vizsgálatot (pl.: vérnyomásmérés).
 • Ha altatásban történik a műtét - az altatóorvos is megvizsgálja. Ekkor írja alá a "Tájékoztató a műtéti érzéstelenítésről" nyomtatvány altatási beleegyező nyilatkozat mellékletét.

Műtét

A műtétet követően a beteg állapotát rendszeresen ellenőrizzük, majd - a műtét típusától függő - megfigyelési idő után a jó általános állapotban lévő beteg a saját lábán kísérővel távozik. A távozó betegnek kiadjuk a következő dokumentumokat:

 • A zárójelentést két példányban.
 • Igazolás (ha szükséges, háziorvosa ennek alapján veszi Önt táppénzes állományba).
 • Az írásos betegtájékoztató.
 • Az aláírt műtéti beleegyező nyilatkozat (Megbízási szerződés) egy példánya.
 • Számla a magánklinikai szolgáltatási díj befizetéséről.

Beavatkozást követő panasz esetén telefonon konzultálhat a beavatkozást végző orvossal, aki eldönti, hogy szükséges-e rendkívüli személyes megjelenés.

A zárójelentésben kiemelve szerepel az operáló orvos telefonszáma, amin éjjel-nappal elérhető!

Kontrollvizsgálat

A kontrollvizsgálat előtt egy nappal emlékeztető SMS-t küldünk!

Tekintettel, hogy a rendelések szigorú hatósági eljárás rend alapján működnek, kérjük a kontrollvizsgálatra pontosan érkezzék!

A kontrollvizsgálatok időpontját (év, hó, nap, óra) az ambuláns lapon találja, kérjük ebben az időpontban való pontos megjelenést, mert egyrészt a műtét utáni utókezelés (varratszedés, kötéscsere stb.) ekkor történik, másrészt ha bármilyen eltérés történik a gyógyulás normális folyamatától, a szükséges kezeléseket csak ebben az esetben tudjuk alkalmazni. A szövettani lelet kiadása is a kontrollvizsgálatkor történik.

Kérjük, hogy a zárójelentést mindig hozza magával a kontrollvizsgálatra!

Bejelentkezés

Bejelentkezés:
Hétköznap 8:00-20:00 óráig
Az ezen kívül eső időpontokban kérjük használják az online bejelentkezés funkciót, és/vagy keressenek minket e-mailben!
Telefon:
On-line foglalás

Jó hír: Jelentősen csökkent a várakozási idő az egynapos műtéteknél!

Örömmel értesítjük kedves pácienseinket, hogy a várólistacsökkentési programnak köszönhetően az egynapos műtétek várakozási ideje mostantól mindössze 1-2 hétre rövidült. Célunk, hogy gyorsabb és hatékony ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a részletekért és időpont egyeztetésért!

Tovább a honlapra